Jana Kuricová a Kóty její ženské duše

recenze

Kóty (2020) 5 z 5 / Piperman
Kóty

Mohlo by se zdát, že dnešní povrchní doba příliš poezii jako takové nepřeje, není jí nakloněna. Opak je naštěstí stále ještě pravdou! A každý, kdo propadl jejímu kouzlu, to může jen potvrdit. Teprve až zemře poezie, zemře i kultura, neboť není nic jiného, co by dokázalo zprostředkovat myšlenky a pocity tak bezprostředně než právě poctivá ryzí báseň.

Nová, v pořadí druhá básnická sbírka slovenské básnířky Janky Kuricové je toho jasným důkazem. Uběhly dva roky od narození její starší sestřičky s názvem: Na dno duše, aby mohla spatřit světlo světa sbírka Kóty. Druhá, první vydaná ve vydavatelství Dom umenia Arteska v Detve, kde proběhl její slavnostní křest v sobotu 15. srpna.

Je znát, že autorka za tyto dva roky postoupila o velký kus cesty dopředu. Pravda, dopomohl ji k tomu i okruh nejbližších lidí, jmenovitě Maroš Bauer, Erik Kriššák a Anna Murínová. Největší zásluhy nelze však přičíst nikomu jinému než poetce samotné. Básnířce, ženě, dceři, matce. Ženě, která neviděla jinou možnost se se svými bolestmi, životními ztrátami a zklamáními vyrovnat jinak, než psaním poezie. A jak to již bývá, její tvorba si své příznivce rozhodně zasloužila nalézt.

K jednotlivým básním je prakticky zbytečné cokoliv říkat. To už je na vkusu každého jednotlivého milovníka poezie zvlášť. Lze je posuzovat zvlášť, anebo ještě lépe jako ucelenou výpověď bolestí ze ztrát roztříštěnou duší ženy a jejího srdce. Snad právě proto jsou tak silné. I přes vše, čím si autorka prošla a prochází, je za touto hradbou z veršů cítit nezlomitelné odhodlání vytrvat a žít. A to je to, co si nachází oblibu u jejích čtenářů a obzvláště čtenářek. Tato sounáležitost, že člověk není ve své bolesti sám a následná síla dávající vůli vytrvat.

Nejpovolaněji o tom může promluvit pouze autorka sama básní obsaženou v této nové sbírce:

Jana Kuricová-Tomaľová
Do tla

Vraj je lepšie zhorieť do tla,
ako vyhorieť až do prázdna,
tak nemaj ma,
prosím,
za blázna,
ale škrtni zápalkou
a zapáľ vo mne plameň života,
nech sa v mojom vnútri rozpúta
tretia svetová.
Ak sa ešte dá začať odznova
snívať svoje sny.
Tak zapáľ ten oheň,
možno posledný,
nech zhorím do tla
v tvojom objatí.

Obě její vydané sbírky jsou i s možností osobního věnování a autogramu k zakoupení na adrese: artshop.arteska.org

Komentáře (0)

Přidat komentář