Jaké tajemství skrývá Komunita truchlících?

recenze

Komunita truchlících (2020) / Suzanne
Komunita truchlících

Lovec odměn Colter Shaw přijímá nový džob – vypátrat dva mladíky, kteří spáchali zločin z nenávisti, znesvětili kostel a poranili při střelbě kostelníka. Zdá se ale, že minimálně jeden z mladíků měl nějakou spojitost s tajemnou nadací Osiris, která lidem pomáhá překonat smutek ze ztráty bližních.

Colter Shaw se při pátrání po mladících střetne s několika členy nadace Osiris a spatří obtěžování a zastrašování mladé ženy, což v něm probudí podezření, že by se ve skutečnosti mohlo jednat o nebezpečnou sektu. A jelikož má Colter potřebu chránit druhé, tak se rozhodne zachránit onu mladou ženu a pod falešným jménem se k nadaci Osiris přidá jako jeden z nováčků.

Colter Shaw kvůli prozkoumání podivné komunity truchlících, na což ho nikdo nenajal ani nezaplatil, dokonce odsune pátrání po tajemstvích svého otce, Ashtona Coltera, který svou rodinu před lety odvezl do divočiny, učil je tam umění přežít, postupně přicházel o rozum a nakonec byl za záhadných okolností zavražděn. Colter ale možná v nadaci zjistí i něco o sobě, protože i on ztratil někoho blízkého, konkrétně svého bratra Russella, který po vraždě jejich otce záhadně zmizel, a nikdo netuší, jestli je vůbec ještě mezi živými.

Jeffery Deaver píše extrémně čtivě a chytlavě. Je mistr překvapivých zvratů a odhalení a v jeho knihách nikdy není nic tak, jak to na první pohled vypadá. Nejinak je tomu i v případě Komunity truchlících. Takže o zajímavé zvraty a překvapení není nouze, přesto kniha plyne v poměrně pozvolném tempu.

Téma tajuplné nadace, za kterou se může skrývat nebezpečná sekta, není nijak originální, ale rozhodně je čtenářsky atraktivní. Nicméně jsem se nemohla zbavit pocitu, že Deaver potenciálu nevyužil. Čekala jsem, že bude pomalu budovat svíravou atmosféru nejistoty, strachu a odkrývat jednotlivá tajemství a hrůzy, co se tam skrývají… ale to se bohužel nekonalo, což je hrozná škoda.

Colter Shaw je poměrně zvláštní hrdina. Má znalosti a zkušenosti survivalisty, navíc je vcelku chladný a uzavřený, takže si k němu čtenář hledá hůř cestu. Nicméně v Komunitě truchlících už přeci jen působí lidštěji a přístupněji, což je rozhodně plus.

Komunitu truchlících (stejně jako první díl s názvem Hra na nikdy) můžu ale doporučit prakticky každému, kdo má rád detektivky a thrillery. O překvapivé zvraty a odhalení tu není nouze, navíc se zde nevyskytuje žádné velké násilí nebo drastické scény, takže je to thriller vhodný i pro opravdu slabé povahy.

Série s Colterem Shawem je v Deaverově tvorbě zase něco trošku jiného, což je v pořádku, a vlastně je po těch letech a desítkách napsaných knih obdivuhodné, že si autor pořád nejede to, co umí a co se mu osvědčilo, dokola. Mě prostě jen série s Colterem Shawem nechytla za srdce tak jako série s Lincolnem Rhymem nebo Katherine Danceovou. To je celé. To ale neznamená, že je to špatná kniha, potažmo série. Jeffery Deaver je natolik zkušený a navíc geniální autor, že prostě nedokáže napsat špatnou knihu. Takže do dalších dílů se určitě pustím, ale jen doufám, že se od Deavera dočkáme ještě i nějakého dalšího Lincolna Rhymea, který je za mě nepřekonatelný.

Komentáře (0)

Přidat komentář