Jak začít se studiem čaje? Touto knihou

recenze

Čaj: Průvodce pro znalce (2001) 4 z 5 / jirijanovotny
Čaj: Průvodce pro znalce

Výborná kniha pro vstup do světa a kultury čaje. Dozvíte se o jeho původu, rozšiřování po světě, kde a jak se pije a na co se zaměřit při výběru čaje vhodného právě pro vás. Kniha také poslouží jako o pomocník při výběru čajového nádobí a příslušenství. Ve stručnosti jsou zde ukázány čajové nádoby, spařovače, sítka, misky, dózy na čaj, nebo Gaiwan.

Nenechejte se však oklamat názvem "Průvodce pro znalce". Pokud jste znalec čaje, pak tato kniha nejspíše nebude pro vás. Název by měl spíše být průvodce pro začátečníky, nebo průvodce od A do F (od A do Z to totiž není). Jedná se o úvod do světa čaje od historie, přes pěstování, sklizeň, zpracování, až po koupi, přípravu a pití. Takové "Letem čajovým světem".

Velkou pozornost věnuje autorka spojení mléka a čaje, což není velkým překvapením, neboť kniha byla sepsána Angličankou. Zmínka o mléce je u téměř každého čaje, spolu s doporučením, zda ho pít s mlékem nebo bez mléka (většinou doporučuje s mlékem). Nejsem příznivec mléka v čaji a tato posedlost mlékem mi přišla trochu nechutná.

Tato kniha byla pro mě přínosem v několika oblastech, především zvýšila můj zájem o africké čaje. A tam, kde autorka psala o věcech, které pro mě již známé byly, alespoň opakováním. Potěšila mě zmínka o Fair Trade a tipy na kombinaci čaje a jídla, kdy zmíněné tipy byly zpracovány do přehledné tabulky.
Moderní trendy, které autorka uvádí, už nemůžeme brát jako moderní. Jedná se totiž o knihu z konce minulého tisíciletí.


Čaj: Průvodce pro znalce Čaj: Průvodce pro znalce Jane Pettigrew

Edice Průvodce pro znalce - neocenitelné rady pro nákup čaje, přípravu a pití, s popisky a obrázky více než 70 různých čajů. Kniha, která by rozhodně neměla chybět v knihovně pravého milovníka čaje. více


Komentáře (0)

Přidat komentář