Jak vypadá Celý svět v pohybu?

recenze

Celý svět v pohybu (2023) 3 z 5 / Suzanne
Celý svět v pohybu

Máte doma malé zvědavce, které zajímají všemožné dopravní prostředky? A chcete, aby se vaše děti dozvěděly něco o dějinách od vynálezu kola až do současnosti? Tak pro vás je tu velkoformátová, ilustrovaná publikace Celý svět v pohybu.

Kniha Celý svět v pohybu začíná vynálezem kola ve starověku, ale dozvíte se také něco o Egypťanech a stavbě pyramid nebo třeba o Trojské válce. Podíváte se, jak probíhala stavba silnic v antickém Římě nebo navštívíte Velkou čínskou zeď. Následně se přesunete do středověku, kde prozkoumáte tehdejší funkci kola a jak v průběhu času vypadaly poštovní vozy, dostavníky a kočáry. Následně se dostanete do období páry, k prvním vlakům a tramvajím, bicyklům, motorkám a autům. Prostudujete dodávky, nákladní auta, autobusy nebo taxíky. Také se podíváte, jak vypadají rodinné vozy, limuzíny, závodní auta nebo závodní kola a dozvíte se, co byly takzvané woodies. Nahlédnete na stavbu cest a prozkoumáte těžkou techniku nebo třeba vozový park v záchranných službách. A nakonec nahlédnete, jak by mohly vypadat dopravní prostředky v budoucnosti.

Celý svět v pohybu jsem otestovala na synovci, který miluje všechny možné dopravní prostředky. Kniha je určena dětem od pěti let, synovcovi jsou tři a půl roku, takže je na ni ještě poměrně malý. Předpokládám, že právě z tohoto důvodu ho první polovina knihy, která se zabývá starověkem a středověkem, příliš nezaujala. Aspoň jsem se mu pokoušela vysvětlit, že ne vždycky existovala auta a přišlo mi, že to částečně pochopil. Ale představa, že by jezdil v divném vozíku a jeho táta řídil koně, ho očividně ani trošku nenadchla :) Jakmile jsme se dostali k prvním kolům, motorkám a autům, tak už byl nadšený. A jelikož v knížce nechybí těžká technika, tedy ani synovcův milovaný žlutý bagr, tak nakonec sklidila docela úspěch. Synovcova recenze tudíž zní jako "dobrý" a "líbí".

Celý svět v pohybu má skutečně velkorysý formát, plno působivých ilustrací a řadu detailů, které můžete s vašimi ratolestmi objevovat. Textu je v knize pomálu a jedná se spíš o kusé informace. A to je pro mě kámen úrazu, protože tu chybí kontext. Tom Schamp sice informace podává vtipně a chytře formou slovních hříček, ale ocení je hlavně dospělí s patřičným rozhledem, kteří dokážou jednotlivé narážky a vtípky rozklíčovat a pochopit. Co si z toho ale odnese dítě, si netroufám říct, takže z hlediska informační hodnoty pro mě byl Celý svět v pohybu trošku zklamáním.


Celý svět v pohybu Celý svět v pohybu Tom Schamp

Vydejte se spolu s Tomem Schampem na fantastické pestrobarevné dobrodružství. S Ottou a Brutem objevíte různé modely dopravních prostředků: Trojského koně, poštovní vůz, ale také parní lokomotivu či vespu. A to není zdaleka vše. D... více


Komentáře (0)

Přidat komentář