Jak se u nás žilo za komunismu z pera Markéty Lukáškové

recenze

Co vás v dějáku nenaučili (2022) 5 z 5 / LukBook
Co vás v dějáku nenaučili

Autorka románů Panda v nesnázích, Majonéza k snídani nebo Losos v kaluži Markéta Lukášková se tentokrát vypravila do československých dějin. Co vás v dějáku nenaučili provede čtenáře zejména obdobím socialismu a představí tragické momenty i obyčejné skutečnosti, které byli denním chlebem většiny obyvatel naší krásné země.

Jak už říká sama anotace této knihy, ve školních osnovách období po druhé světové válce většinou dostane jen velice málo prostoru. Hlavní důraz je kladen na Přemyslovce, Karla IV. a další několik staletí staré události, které sice samozřejmě jsou značně důležité, na druhou stranu mnozí rodiče dnešních školáků zažili komunismus a jejich děti o něm takřka nic nevědí. Dejme tomu většina má nějaké ponětí o Sametové revoluci, ale pojmy jako Tuzex, STB či výjezdní doložka už mnoha lidem nic neříkají.

Oblíbená autorka románů zejména pro ženy se rozhodla to změnit a ve své velice zajímavé knize připomíná řadu pojmů a příhod z let, kdy vládla pouze jedna strana. Text je rozdělen na časové úseky od roku 1948 do již zmíněné revoluce v roce 1989. V každém období jsou pak například vysvětlené běžné věci, které tehdejší lidí provázeli všedním životem.

Ke slovu se vedle zmíněných dostane otázka bydlení, dovolené, ale třeba i sportu, který byl tehdejším režimem hodně ovlivněn. Vedle zcela obyčejných záležitostí nesmějí chybět ani smutné události, které se navždy zapsali do historie. Ať už to bylo upálení Jana Palacha, teroristický čin Olgy Hepnarové a mnohé další.

Vlastně se toho o tehdejší době dozvíte opravdu hodně a i neznalý člověk bude mít jakousi představu, jak to tehdy fungovalo. Já osobně se o dějiny 20. století poměrně dost zajímám, a proto jsem se nedozvěděl nic moc nového. Na druhou stranu musím ocenit text jako celek, který je opravdu komplexní a pohlíží na komunistickou éru v Čechách docela obšírně.

Tvůrkyně se navíc nesnaží do čtenářů jen nabiflovat data, ale převádí je do velice zajímavé formy. Někdy si pohrává až s nadsázkou a humorem, ale vždy natolik citlivě, aby se nedotkla často více či méně trpících lidí. Čtivosti napomáhají i poměrně krátké jednotlivé úseky, v nichž se témata rychle střídají. Dozvíte se z nich tedy spíše nutné základy, ale zároveň vás nečekají žádné nudné a obšírné popisy.

Jednotlivá desetiletí obsahují podkapitoly Jak se lidem žilo, Sport a Duch doby, což je vlastně hlavním shrnutím toho, čeho se celý titul týká. Nakonec si na vás autorka navíc připravila několik zajímavých rozhovorů s pamětníky, kteří k tehdejším událostem rozhodně měli co říct. Takových jako jsou oni je ovšem stále na tisíce. Těch kteří trpěli, stali se vlastně součástí dějin a museli se podřizovat zlovůli mocipánů.

Co vás v dějáku nenaučili je skvělá knížka, která dokazuje, že dějepis rozhodně nemusí být žádná nuda. Pro mnohé školáky se stal nebo může stát tento obor nutnou školní povinností, protože mnozí učitelé nedokáží události let minulých převést do zajímavé formy. I v nedávných desetiletích se přitom odehrávali věci, které si dnes nedovedeme ani představit a při správném pojetí dokážou strhnout vaši pozornost. A právě to se na výbornou podařilo Markétě Lukáškové.


Co vás v dějáku nenaučili Co vás v dějáku nenaučili Markéta Lukášková

Pamatujete na školní dějepis? Vždycky končil druhou světovou. Jenže právě to, co nás v dějáku nenaučili, ovlivnilo naše životy nejvíc. Jak se komunisté dostali k moci, že propaganda byla i v seriálech, že politika do sportu bohuže... více


Komentáře (0)

Přidat komentář