Já, moje žena a rudí bratři

recenze

Z lásky k Praze (2018) 5 z 5 / katy238
Z lásky k Praze

Byl nebyl jeden Američan a ten se rozhodl za dob hluboké totality přestěhovat z USA do Prahy, vzdát se celého svého života na západě a využívat výhod dělnické třídy.

To není pohádka pro komunistické jesle ani výklad náborového videa do KSČ za dob stalinských procesů. Jedná se o pravdivý příběh Američana Gena, který vypráví svou cestu do Prahy, kde se v pozici animátora měl postarat o jeden tvůrčí tým totalitní země, kde jiný z jeho krajanů nalezl obrovský potenciál vydělat velké peníze a potřeboval k tomu odborníka. A protože právě vypravěči příběhu Genovi se na rodné hroudě nedařilo prosadit se, cesta na východ mu, byť nebyla nejdříve právě jemu moc po chuti, pomohla nalézt obrovský tvůrčí potenciál, životní lásku i zemičku s pravidly, jaké neměly na západě obdoby.

Legendární shánění potravin, oděvů a jiných věcí denní potřeby, bytová otázka, boj za garsonku a celé pochopení mentality malého národa Gena pohltilo. Jeho krok, opustit USA a usadit se právě v Praze, se může zdát z našeho pohledu nepochopitelný, ale on tak učinil s největší radostí a moudrostí sobě vlastní. Příhody ze zžívání se s Prahou, poznávání přátel, vyprávění o životě umělce Trnky a jiné jsou neuvěřitelným svědectvím člověka, který ve zralém věku přeletěl oceán a ocitl se na jiné planetě.

Genovo vyprávění o komunistických pohlavárech ale i o pokřiveném náhledu jeho vlastních krajanů na Čechy není vždy vtipné, ale u knihy se čtenář i nepokrytě rozesměje a Genův nadhled pobaví i pohladí po duši. Gene je ochoten podělit o celý svůj osud a ukázat tak absurditu zřízení minulých dob v celé své stupiditě.

Příběh je vyprávěn v první osobě a vypravěč v časových souvislostech přiblíží detailně svůj život, pocity i názory. Gene je kouzelný nesouzením, žil zde jako Američan, příslušník cizího státu s cizím občanstvím, tím pádem se na něj spousta absurdit státního zřízení nevztahovala a přes hranice se proto pohyboval naprosto volně, nesměl pouze vozit tiskoviny a nástroje k jejich množení, ale jinak se stával pravidelně převozníkem mnoha věcí ze zahraničí pro své přátele kutily a obstaral jim vše, čemu u nás režim nepřál.

Žasl nad šikovností přátel, kteří doma na koleně montovali složitá elektronická zařízení, hýřili nápady a nikdy neztráceli humor. Při pohledu na celkovou situaci jej stále fascinovali, ale rychle se naučil dívat jejich očima a přijímat osud s lehkostí. Nic jiného ani nezbývalo a když se svou českou životní láskou vybojovali všechny bitvy a překonali překážky, které jim jak USA tak i Československo připravily, nikdy svého rozhodnutí přestěhovat se nelitoval.

Pokud si přejete pohlédnout na náš národ očima cizince v dobách, na jaké se vzpomíná jen nerado, doporučuji Vám tuto skvělou knihu. Je rozdělená do krátkých kapitol, Gene v každé z nich vypráví o jiném tématu a odehrává se v ní jiná část jeho života, ale každá stojí za to. Jsou zde témata, která vnímá sice diametrálně odlišně, ale nechte jej domluvit, nikomu nic nevnucuje.

Gene byl navíc naprosto apolitický a nikdy mu nešlo o nic jiného, než dělat výborné animované filmy s partou českých fachmanů, užívat si krásných dnů se ženou, kterou miluje celým srdcem a žít. Proto když se mu v porevolučním čase přimotal do cesty politik Jiří Paroubek a jeho ochranka si chtěla v jejich chatě zřídit detašované pracovitě, Gene je neváhal vyhodit i v pokročilém věku i s celou bezpečností.

A právě tím je Gene neodolatelný. Svou touhou prostě žít. Zkuste s ním taky prožít kousek jeho života na stránkách jeho pamětí a výborně se pobavit.

Jen tak.

Komentáře (2)

Přidat komentář

katy238
09.02.2020

Tak to je smutný dovětek knihy...

Jejda
09.02.2020

Taky jsem si zrovna nedávno tuhle knihu přečetla. Gena i jeho ženu Zdenu jsem měla možnost poznat před mnoha lety osobně a o to víc mě tedy zajímalo, jak to s nimi vlastně bylo. V knize jsem našla navíc překvapení v podobě celé jedné kapitoly věnované mojí spolužačce a nejlepší kamarádce ze střední školy, Pavle B....Bohužel tahle nádherná živelná ženská podlehla v roce 2012 zákeřné chorobě a zemřela ve státech. :-(