Já, mé druhé já a Petrimex

recenze

Z Bureše Babišem (2017) 5 z 5 / katy238
Z Bureše Babišem

Jsou knihy, které vcelku jasně vymezují svůj postoj a nabité emocemi ukazují zcela jasně na jednoho jasného nepřítele. Čím je větší odstup a když je onen dotyčný souzený nejlépe už mrtvý, o to je to snazší. Zvláště, pokud jeho zločiny jsou jasnými hrůzami na hranici lidskosti.

Shoř v pekle, lidský vyvrheli!

A pak je tu investigativní žurnalistika, která se zaměřuje výhradně na živé a svéprávné osoby a kde je potřeba našlapovat velmi opatrně a být si vědom, že každou věc je nutné mít podloženou nejlépe z pěti stran a potvrzenou několika nezávislými zdroji, jinak je na světě velký problém. A právě takovou mravenčí práci je vidět za knihou Z Bureše -> Babišem slovenského autora Tomáše Lemešaniho, který věnoval obrovské úsilí ke zjištění všech možných i neuvěřitelných okolností kolem privatizace státního podniku zahraničního obchodu Petrimex.

Můžete namítnout, že knih kolem Andreje Babiše je už takové množství, že to začíná připomínat touhu svést se na vlně populárního odporu vůči tomuto člověku a jejich vypovídající hodnota je podobná padesáté beletristické knize s přídomkem „z Osvětimi.“

Není tomu tak. Je důležité si uvědomit, že každá taková práce se věnuje trochu jinému úhlu pohledu na život a dílo tohoto velkopodnikatele se slovenskými kořeny a konkrétně tato knížečka to uchopuje z pro mě velmi zajímavého úhlu. Nosnou konstrukcí několika kapitol je nejenom jméno Andreje Babiše, ale především také rozkrytí a popis privatizačního procesu na Slovensku v devadesátých letech, a to musím říct, že bylo skutečné maso. Ovšem ne libové. Libové jen pro někoho…

Jsem dítě porevoluční a dle mnohých o generaci až dvě starších spoluobčanů často vím přece hovno. V mnoha ohledech opravdu nemohu příliš oponovat, proto se snažím si chybějící informace dohledávat v různých publikacích a přiznám se, že právě onen tajemný proces privatizace mi byl vždy trochu záhadou. Dodnes vyvolává vlny hněvu a mě vždy dojde, že vlastně opravdu často nevím, co na to říct.

Tomáš Lemešani se soustředil na okolnosti privatizace státního podniku zahraničního obchodu Petrimex, jeho přerod do impéria pod značkou Agrofert a vnitřní boje manažerů a slovenských politiků o know-how, které se vyvažovalo v časech těsně po roce 1989 zlatem. Kdo věděl z časů předešlých, jak nové příležitosti správně uchopit a dokázal dát dohromady kapitál na získání mnohem větších možností, dokázal se zabezpečit opravdu na dlouhá léta dopředu i po nějakou tu generaci navíc k tomu. Způsoby byly různé, a právě na ukázkovém případu československého Petrimexu lze mnohé pochopit.

U Petrimexu hrál prim právě Andrej Babiš a jeho různí přátelé, kamarádi a kolegové, a právě tyto jmenovitě představuje v knize autor jednoho po druhém. A u každého se opět drží striktně faktů, nezabředává do žádných spekulací a na chobotnici vztahů ukazuje jedním nebo druhým směrem zájmu. Většina osob je stále naživu a více či méně veřejně činných. Mnozí jsou spíše schovaní ve strukturách impéria Agrofertu a překvapivě, jedna osoba je již dlouho nezvěstná, což mě vcelku zaujalo.

Kolem privatizace Petrimexu a dalších státních podniků klíčových pro slovenský chemický průmysl bylo i překvapivě dost zavražděných. Zde však autor nepadá do laciných spekulací a přímo odkazuje na historii mnohých klíčových osob, které koketovaly s tehdejší mafií a dle všeho na to i doplatily. Polemika pro senzaci nemá skutečně v knížce místo.

Autor kapitolu po kapitole rozkrývá zajímavé vazby a více či méně aktuální kauzy. Měl také vcelku dlouho problém knížku vydat, což je docela vypovídající, jelikož ústřední postava byla v té době ve vysoké státní funkci a mnoho organizací údajně cítilo strach z nějakého druhu odplaty. Knížka si nakonec však prostředky k vydání naštěstí našla a já mám to štětí držet v ruce druhé aktualizované vydání s poznámkami k roku 2020, který byl v novodobých dějinách našeho státu nesmírně nešťastný.

Ovšem opět se jedná o shrnutí faktů, nikoliv o žádnou dojmologii. Jedna z prvních kapitol se věnuje také údajné spolupráci Andreje Babiše s StB. Autor opět nevydává soudy a neukazuje prstem, pouze okrajově shrnuje soudní proces a stanoviska zúčastněných stran. V době vytváření textu nebylo zdaleka nic rozhodnuto a autor toto ctí s upozorněním, že tematicky jde kniha od této kauzy jiným směrem.

Knížka je prostě super. Přiblíží a vysvětlí tzv. divoká devadesátá na konkrétním příkladu jedné privatizace a přibližuje i privatizace další, vytáhne na světlo mnohé nečekané spolupracovníky bývalého premiéra a podrobnou novinářskou prací mnohé věci i kauzy vysvětlí. Nikde v knize nenaleznete soud. Jen odkazy na tvrdá fakta, která si každý může dohledat sám a potvrdit si tak možné osobní rozpory. Přehledné rozdělení do kapitol opravdu vítám a každá kapitolka je dlouhá tak akorát, aby i mysl nezasvěceného laika dokázala pojmout zpracovávanou látku bez kotrmelců.

V řadě publikací o veřejně činných osobách tato patří mezi ty velmi zajímavé a přínosné. Pro doplnění faktů nebo pochopení notoricky známých kauz ji považuji za základní čtení a v zájmu o dění ve veřejném životě vysoké politiky našeho státu je to cenný průvodce.

Jen doplním, jedná se o první díl, druhý již autor napsal, v tom autor přibližuje dění kolem Andreje Babiše a jeho kroky již ve vysoké politice, kam byl občany zvolen.

Jen doplním, že recenze nijak nevyjadřuje moje politické názory ani smýšlení v tomto ohledu a zaměřuji se výhradně na kvalitu knížky samotné, kterou cením v rámci nabídky a žánru opravdu velmi vysoko.

Komentáře (0)

Přidat komentář