Identita

recenze

Nebeské komando (2019) 5 z 5 / Márinka
Nebeské komando

Anotace:
„Kam jsem přišel, tam jsem byl doma.“ Leitmotiv životní filozofie hlavního hrdiny prostupuje celým dějem románu o životě Gustava Lindemanna. Ztráta matky malého Gustu citově poznamená. Nevlastní otec se k chlapci sice chová hezky, ale macecha řeší jeho vzpouru jen bitím a nadávkami. Slovo parchant pochopí Gusta až později. Utíká z domu, toulá se, a proto ho pošlou do Moravského Krumlova do ochranovny. Zde prožívá paradoxně nejhezčí roky svého života. Po skončení učňovských let ho německá policie přivede k odvodu, kde Gustav zjistí, že ho poručník přihlásil po otcově smrti k německé národnosti. A tak je během druhé světové války poslán bojovat za Říši na loď, ze které se málokdo vrací živý.

Románů o válce, včetně druhé světové, byly napsány stovky. Zdá se, že už žádný spisovatel nemůže přijít s „něčím novým“. Kdysi nám ve škole i v literatuře tuto temnou součást naší historie vykreslili takřka geometricky: na východě dobro, na západě zlo. Nic však není tak jednoznačné. Vždyť my tu máme i sever. Sudety. Prostor, kde po staletí žili Češi a Němci ve shodě a přátelství. Svou národnost neřešili. Je neuvěřitelné, co s lidmi dokázal udělat jeden zrůdný demagog.

S Gustou se seznamujeme v jeho čtyřech letech, kdy mu umírá maminka. Stesk po její vlídné náruči ho vyhání z domu. Otec ani macecha jeho útěky neřeší, ale škola nehodlá absence trpět. A tak končí v ochranovně, dnes bychom řekli diagnostický ústav nebo-li pasťák. Domů se vrací ve čtrnácti letech. Všechno je jinak.

„Žasnu, co se s vámi stalo. Někteří tady vyřvávají, jiní se bojí. Vždycky jsme tady žili v pohodě.“ Nechtěl jsem se s ním už dohadovat, ale to co říkal, bylo tak omezené, že jsem se musel ozvat.
„Nenecháme se ušlapávat od Čechů, je nás tady většina. Patříme k Říši.“ Stál rozkročený jako na tribuně, nabubřele opakoval frázi, kterou ho někde naučili, a už jen chybělo, aby se bil v prsa. Str. 51


Otec dal Gustu do učení k řezníkovi. Práce se mu sice líbí, ale nové události v něm probouzí staré touhy.

Ozvalo se ve mně nutkání zmizet. Něco mě táhlo pryč. Už jsem nebyl tím dítětem, které by mohlo přespávat v senících. Večer jsem přecházel po zahradě a potlačoval pocit uvězněného zvířete, které potřebuje svobodu. Jako bych volal nějakou příležitost a ona se brzy naskytla. Str. 76

Gusta se vydává na cestu, která ho zavede do mnoha koutů Evropy a čtenář má tak možnost nahlédnout na válečné dění ze zcela nových úhlů.

Anna Strnadová napsala poutavý román o osudech mužů, kteří se ne vlastní vinou ocitli v uniformě Wehrmachtu. I když se příběh odehrává v průběhu téměř dvou desítek let, děj plyne velmi rychle. Autorka dokázala najít správný poměr mezi popisem válečných akcí a osobními prožitky hlavního hrdiny. Příběh člověka, který si svou identitu musel vybojovat, vřele doporučuji.

Děkuji nakladatelství MOBA za recenzní výtisk.


Nebeské komando Nebeské komando Anna Strnadová

„Kam jsem přišel, tam jsem byl doma.“ Leitmotiv život - ní filozofie hlavního hrdiny prostupuje celým dějem románu o životě Gustava Lindemanna. Ztráta matky malého Gustu citově poznamená. Nevlastní otec se k chlapci sice chová hez... více


Komentáře (0)

Přidat komentář