Ideální knížka pro informatičku po třicítce? Tato!

recenze

Ready Player One: Hra začíná (2016) 5 z 5 / jitka_dankova
Ready Player One: Hra začíná

Jaktože jsem ji neznala dřív? Knihu, při jejímž čtení se mi vybavují vzpomínky na první textové adventury i na rozpixelovanou obyčejnou grafiku prvních plošinovek a nesmrtelného pacmana. Nemohla jsem od knihy odtrhnout oči, soutěž byla napínavá, i když už jsem měla o ději nějkou představu z filmu. Nejvíc jsem ale ocenila, že se knihou lehce odvíjel romantický příběh dvou gunterů (hledačů velikonočního vejce ve hře). Nenásilně a hezky autor popsal, co se vlastně hlavnímu hrdinovi honilo hlavou.
Těžko ale mohu odhadovat, jak se bude kniha číst někomu, kdo nemá ponětí o tom, co je to Atari, příkazový řádek či o čem jsou populární sci-fi filmy osmdesátých let, jako je třeba Blade Runner. Pro nezasvěcené můžou být popisy a přechody mezi bránami a světy nejspíš trochu zmatečné a obtížné na představivost. Je to ale neuvěřitelná sonda do života geeků v osmdesátkách. Sama jsem si dohledávala některé písničky zmíněné v knize, abych se naladila na tu popisovanou atmosféru a nebo si dohledávala scény některých filmů. A některé hry jsem ani neznala (přecejen jsem se k první počítačové hře dostala v šesti letech a to už se psala léta devadesátá). Hlavní postavy měly můj obdiv k tomu, co vše se dokázaly naučit nazpaměť a jaké znalosti dokázali držet v hlavě.
Při čtení knihy až po zhlédnutí filmu jsem se dostala do zvláštní situace. Kniha je opravdu JINÁ. Obvykle nesnesu, když filmové zpracování mění detaily a opomíjí hlavní věci z knihy. Ale tady šlo a tak diametrálně jiné vyprávění toho příběhu, že nejsem naštvaná, ani zklamaná. Mám ráda obě verze příběhu Ready Player One. Zbožňuji film, který útočí na moje smysly, doplňuje scény hudbou a je akční a vizuálně zajímavý. Zbožňuji knihu, která dává příběh do jiného časového rámce, zasáhne srdce i smutnou událostí a ukazuje prokreslené a hrdinné tahy hlavního hrdiny, které ve filmu takto nejsou. Je to podobné, jako když se člověk dokáže dívat na zpracování popelky od Disneyho i na náš český film Tři oříšky pro popelky a má rád oboje, byť vypráví "stejný" příběh diametrálně jinak.
Chcete zkusit pochopit geeky a nadšené hráče počítačových her, kteří nazpaměť odříkají všechna kouzla, postavy a jejich inventář a do nočních hodin procházejí mapy a hledají tam titěrné hlouposti podle nenápadných vodítek? Tak to si fakt přečtěte tuhle knížku.

Komentáře (1)

Přidat komentář

MikeDV3
08.10.2021

Krásná recenze. Kniha se mi dost líbila a zhlédnutí filmu jsem spíš odkládal, ale asi se do něj tedy nekonec pustím.