Když mezi řádky uvěříte i neuvěřitelnému

recenze

Jen 27 dnů (2018) 5 z 5 / jitka_dankova
Jen 27 dnů

Kniha "Jen 27 dnů" nabízí překvapivou zápletku. Dívka Hadley Je na pohřbu téměř neznámého spolužáka, je tam ze studentů jediná. Pozná jeho rodinu, zaplní ji smutek po osobě, kterou prakticky ani moc neznala. Na konci pohřbu dostane Hadley tajemnou nabídku od děsivého cizince. Může se vrátit o 27 dnů zpět a zkusit této zbytečné smrti mladého člověka zabránit. Podepíše neuváženě smlouvu psanou prastarým písmem a aniž by měla jakékoliv instrukce, jak toho vlastně docílit, chce zkusit spolužáka zachránit.

Právě takto se rozjíždí napínavý příběh plný nenápadných zvratů. Nejde o žádnou strhující podívanou, žádné honičky a nebezpečí, to vlastně vůbec ne. Život Hadley plyne úplně normálně a ona jen dělá určité malé změny. Přesto jsem při čtení byla jako na trní. To napětí a ten ubíhající čas udělaly své, i když se tam jakoby "nic dramatického nedělo". Celá kniha je psána z pohledu Hadley. Její myšlenky, její pocity, její strach. Víme celou dobu jen to, co vidí a o čem přemýšlí ona. Tato forma psaní od této autorky mne dokonale vtáhla do děje. I když už jsem knihy v této formě četla, tady se autorce podařilo na maximum dostat do knihy zajímavé emoce, rozpoložení, pocity a tajemno. A přitom tam nebylo nic navíc, ani slovo bych nevynechala, vět a myšlenek tam bylo tak akorát. Jen ta atmosféra se kolikrát dala skoro krájet.

Na knize bylo působivé to, že jsem všemu věřila. Opravdu bych byla schopná věřit, že někde existuje Hadley, které se právě přesně toto stalo. Věřím té knížce víc, než věřím různým naprosto normálním a všedním realistickým románkům či příběhům založených na skutečných událostech. Autorka podle mne vdechla hlavním postavám život tak dobře, že bych se skoro hádala s kýmkoliv, že tohle se prostě mohlo stát.

Těžko hledám, co bych knize vytknula. Pořád jde vlastně o Young Adult romanci, takže je vhodné nehledat za touto knihou víc, než může nabídnout. Nejsou zde žádné prokreslené fantazijní světy či prokreslené scifi linky s posuny v čase, to fakt ne. Kniha nabízí spíš víc otázek než odpovědí. Jestli jsem to správně pochopila, tak i když je konec knihy mile uzavřený, vypadá to, že autorka chystá pokračování této série. A toho se trochu obávám. Kniha je působivá tak, jak je a nabízí toho hodně k přemýšlení právě tak, jak je. Jsem zvědavá, jestli se to kouzlo a ta atmosféra dalším pokračováním nezničí.

Sečteno podtrženo, tato kniha by Vás v žánru Young Adult opravdu neměla minout. Má atmosféru, hloubku, nápad a je čtivá. Je prostě jiná. Však posuďte sami.

Komentáře (0)

Přidat komentář