Zakázaná láska učitele a studentky hezky česky

recenze

Láska z Éroplánu (2021) 5 z 5 / jitka_dankova
Láska z Éroplánu

Celý příběh z prostředí české obchodní školy se točí kolem vtipné zápletky. Na pozici tělocvikáře nastoupí náhrada za učitelku, která odešla na rizikové těhotenství. Mladý půvabný student vysoké školy sportovních studií. Do něj se zakouká hlavní hrdinka Katka a změní se ji doslova a do písmene celý její svět.

Při čtení příběhu jsem si naplno připomněla studentské roky. Tělocvik a proradné výmyky a kladina, nošení třídnice, hory, ples, výlety, studentky provokující učitele... všechny ty trefné narážky, vtipné situace. Prostředí střední školy se autorce povedlo popsat opravdu působivě a živě jsem si to všechno dokázala představit.

Zápletka mne nesmírně pobavila. Normálně by vztah sedmnáctileté studentky a třiadvacetiletého kluka problematický nebyl, ale když šlo o vztah studentka a učitel, pěkně se do toho ti dva zamotali a průšvih byl na spadnutí. Děj se krásně rozjel, když se do situace začali vkládat přátelé obou zúčastněných. Autorka knihy poměrně působivě dokázala představit dva naprosto rozdílné světy. Mladou nevinnou studentku a její kamarádky versus partu dospělých lidí, kteří se otevřeně baví o sexu a mají za sebou spoustu zkušeností a všechno je pro ně zábava. Ty střety dvou odlišných světů generovaly jednu hádku za druhou a jeden problém stíhal druhý. Autorka mne dostávala do kolen tím, jak postupně odkrývala další a další drobná tajemství, která tělocvikáře obklopovala. Ani ve snu by mne nenapadlo, kam to povede. Díky poutavému ději těch 467 stránek uběhlo jako nic.

Ke konci knihy bylo věnováno poměrně dost prostoru představení celé party kolem tělocvikáře a rozkreslení jednotlivých vztahů různých postav. Krapet to zdržovalo od hlavního děje. Co jeden člověk vezme jako pěkné dokreslení celého prostředí a postav, to jiný může vzít jako rozvláčnění děje a "zdržovačky". Je to asi tak jediné hlavní potenciální negativum, které bych na knize našla. Ne každému potom asi sednou peprné hádky Kateřiny a její vznětlivost. Párkrát jsem si mimoděk rozpomněla na Shakespearovo Zkrocení zlé ženy, ve kterém právě taky hrála hlavní roli hádavá Kateřina. Za mne to ale krásně sedělo k jejímu věku a nedospělosti a postava tím byla mnohem více uvěřitelná. No a věřím, že pro některé čtenářky možná budou lehounce přes čáru určité situace, kdy má tělocvikář nad Kateřinou převahu z pozice učitele... za mne to ale skvěle ilustrovalo jeho povahu a to, jaký ze začátku byl, navíc se tady nebavíme o žádném románku pro třináctileté holky, ale o knize pro ženy.

Sečteno podtrženo jde o příběh, který pobaví. Je v něm romantika, rozpačitá zamilovanost i nelehké získávání přátelství a vztahů v životě toho druhého, to vše v prostředí české střední školy, na horách, na výletech a na vodě. Doporučuji všema deseti, kniha stojí za přečtení.

Komentáře (0)

Přidat komentář