I někteří zločinci třetí říše dokázali utéct spravedlnosti

recenze

Nacisté, kteří unikli oprátce (2021) 5 z 5 / LukBook
Nacisté, kteří unikli oprátce

Druhá světová válka přinesla nejen milióny obětí, ale i tisíce zločinců ze strany třetí říše. Bohužel se mezi nimi po jejím konci našli Nacisté, kteří unikli oprátce. Právě o nich pojednává stejnojmenná kniha francouzského spisovatele Jeana-Paula Picapera.

Naše nakladatelství jednoznačně patří mezi nejrychleji rostoucí společnosti vydávající knihy. Děje se tak i díky tomu, že mají dobrý čich na opravdové hity, někdy i s trochu skrytým potenciálem. K nejpopulárnější literatuře obecně patří i tituly věnující se druhé světové válce, takže ani ty nesmějí chybět v jejich produkci.

Vlastně je to trošku překvapivé, že si stále tolik lidí chce připomínat období, které bylo plné krve a hrůz. Že si chce číst o monstrech v těle člověka, kteří neváhali bez mrknutí oka poslat stovky a tisíce lidí na smrt. Naštěstí válka skončila (i když bohužel až po několika letech) v neprospěch nacistů. Po kapitulaci tedy museli ti nejhorší zločinci čelit následkům svých činů. Bohužel však ne všichni.

Tento titul vypráví příběh několika desítek osob, kterým se podařilo utéct před spravedlivým trestem, přestože měli na svědomí tisíce mrtvých. Rozhodně se však nejedná o pouhé medailonky jednotlivých jedinců. Obsah je o něco komplikovanější.

Začátek je věnován zejména jednomu z nejdůležitějších momentů konce války. Sleduje totiž poslední dny Adolfa Hitlera, jeho smrt a následné události. Poměrně podrobně se tedy podíváte přímo do vůdcova bunkru a seznámíte se s osobami, které byli po jeho boku až do konce. Nechybí ani jejich následný osud. Zatímco sekretářky žily ještě desítky let a zemřely vlastně až nedávno, u nacistických předáků byl většinou jejich konec daleko dříve. Rozhodně se jedná o velice zajímavé momenty, čtenářsky opravdu záživné. Dozvěděl jsem se z nich řadu informací, o kterých jsem vlastně vůbec nevěděl.

Následují osudy mnoha nacistických vrahů. Vyslechnete si základní fakta o kariéře v řadách třetí říše a jejich poválečný úděl. Autor se přitom rozhodl vzít název knihy vlastně doslova. Seznámíte se tu totiž s řadou z těch, kteří ukončili svůj život vlastníma rukama nebo byli odsouzeni na doživotí. Unikli tedy oprátce. Samozřejmě však nechybí ani poměrně hodně nepotrestaných. Ti buď utekli a dobře se schovali nebo byli osvobozeni kvůli nedostatku důkazů. Další pak byli dostiženi až ve velice pokročilém věku, takže si užili docela příjemný zbytek života, přestože se jednalo o těžké zločince.

Těch příběhů tu je prostě spoustu. Na více než pěti set stranách samozřejmě nechybějí ani jména Josef Mengele, Adolf Eichmann, Martin Bormann nebo třeba Klaus Barbie, který hodně působil ve Francii, domovině autora, takže mu je věnováno dosti prostoru.
Jsou tu ovšem i jejich lovci, v čele se Simonem Wiesenthalem a manžely Klarsfeldovými. Právě díky nim bylo několik stovek nacistů dohnáno ke spravedlnosti. Svou urputností často museli překonávat i neochotu některých zemí soudit staré činy a vydávat zabijáky soudům.

Dané téma prostě bylo prakticky vyčerpáno a nenajdete tu příliš mnoho prostoru pro jakkékoliv doplnění. Samozřejmostí jsou základní informace o koncentračních táborech, holokaustu židů, Gestapu a dalších pojmech, významných pro fungování nacistické mašinerie.

Obsahově opravdu důkladné vyprávění vás provede světem zločinu a trestu, pomsty a spravedlnosti, ale i nepřiznání viny. Většina z nacistických hrdlořezů svých strašných skutků nelitovala. My ostatní nikdy nedokážeme pochopit, co se musí skrývat v duši člověka, který neváhá sprovodit ze světa muže, ženy, ale i malé děti. Nezbývá než připomenout klasické věty. Už nikdy se nic podobného nesmí opakovat, zároveň však nikdy nesmíme zapomenout.

Za recenzní výtisk děkuji Našemu nakladatelství.

Komentáře (0)

Přidat komentář