Humorný Džundži Itó

recenze

Kočičí deníky (2023) 5 z 5 / assa
Kočičí deníky

Džudži Itó je pro českého čtenáře synonymem hororové mangy. Jeho díla Spirála, Tomie či hororové sbírky Ryby a Balónky oběšenců nenechala nikoho na pochybách, že se jedná o mistra svého oboru. Faktem však je však i to, že se autor dříve věnoval také humorné tvorbě, kam spadá i jeho novinka Kočičí deníky. Jedná se o sbírku autobiograficky laděných příběhů o soužití s kocourky jménem Jon a Mú. V deseti kapitolách sledujeme autorův prvotní nezájem o tyto chlupaté tvory, přes postupné získávání sympatií, až po vzájemnou oddanost a lásku. Kniha je prostoupena velkou dávkou humoru, a i když lehký odér autorovy hororové tvorby na díle též ulpěl, rozhodně nečekejte nic děsivého. Tohle je velice milý příběh doplněný domácím fotoarchivem samotného autora, jemuž jsou v pauzách mezi jednotlivými příběhy kladeny dotazy a z jehož odpovědí se můžete dozvědět například toto:

Jako malý jsem se koček bál, vysedávaly na rohu ulice a měly takové zlé oči a vůbec mi připadaly zlomyslné, ale když je teď mám doma, zdají se mi jejich oči hrozně roztomilé. S kočkami si člověk užije spoustu legrace, a když jsem pak přemýšlel, jestli bych o nich neměl nakreslit mangu, oslovil mě redaktor s nabídkou. Skvěle to vyčíhnul.


Na konci knihy na vás čeká několik bonusových materiálů. Jedním z nich je smutný dovětek v podobě bonusové mangy včetně dopisu autorovy ženy Ajako Išiguro (která je mimochodem vedle svého muže hlavní postavou celého příběhu), který byl v Japonsku poprvé publikován v knize Nauč nás to, Michaeli!, což je učebnice, a teď se podržte, vydaná na podporu koček postižených zemětřesením.
Vše doplňuje interview s autorem, kde se dozvíte, co pro něj znamená hororový žánr, kde hledá inspiraci nebo například jaký rozdíl vidí mezi americkým a japonským hororem.

Velice mě potěšilo, že je kniha v pevné vazbě, což je u Džundži Itóa v českém vydání úplně poprvé, a i když je kniha docela nenápadná, rozhodně se jedná o must have věc pro všechny milovníky kočičáků.


Kočičí deníky Kočičí deníky Džundži Itó

Koťata jsou sice proslulá svou solidností a blahodárným účinkem na nervy, nicméně mistr hororové mangy Džundži Itó o tom ví svoje. Jeho autobiograficky laděné příběhy o soužití s kocourky jménem Jon a Mú odkrývají strašlivou pravd... více


Komentáře (0)

Přidat komentář