Hrůzostrašné představení

recenze

Schůzka s ďáblem (2018) 4 z 5 / Kikina182
Schůzka s ďáblem

Detektivka Eva Dallasová nenávidí nóbl akce. Ještě víc však nenávidí slavnostní šaty a boty, které si k těmto příležitostem musí obléct. Ale miluje svého manžela, a tak mu v tomto občas vyjde vstříc. Cesta z jednoho plesu se však změní v nalezení nového případu. Před auto jí totiž vběhne dezorientovaná, nahá a zakrvácená žena.

Žena – Daphne – se stala, spolu se svým manželem, obětí násilného přepadení. Oproti svému manželovi však měla štěstí, přežila. Ovšem její psychický stav je velmi poznamenaný a její výpověď velice zvláštní. Prý ji přepadl sám ďábel. Brzy se ovšem ukáže, že Daphne skutečně viděla ďábla. Otázkou ovšem je, kdo byl pod jeho maskou schovaný? A proč z ničeho nic místo o jednom mluví Daphne o dvou?

V poslední době v mé četbě opravdu hodně chyběly detektivky a námět Schůzky s ďáblem zněl úžasně. Není tedy divu, že jsem se zrovna dvakrát nerozmýšlela a rozhodla se, že si tuhle knihu musím přečíst. Po té náloži romantické a Young Adult literatury jsem to opravdu potřebovala.

Příběh je psán v er formě a přesto, že mi trvalo nějaké dvě nebo tři kapitoly, než jsem se do knihy začetla, je napsaná opravdu čtivě. S odstupem vlastně pochybuji, že styl psaní byl tím důvodem, proč jsem se do knihy nemohla začíst.

Jak jsem totiž nakonec zjistila, nejedná se o samostatnou knihu, ale o čtyřicátý čtvrtý díl ze série Eva Dallasová. Což není úplně nejideálnější, ale nakonec to není ani nijak závažná překážka. Každá kniha totiž pojednává o jiném případu, takže v tomhle ohledu není třeba číst všechny díly ze série.

Ovšem ve všech dílech je ústřední postavou Eva Dallasová, a tak se v knihách kromě případů řeší okrajově i její život a vztahy s ostatními kolegy. Samozřejmě, že se dají knihy bez problému číst i bez toho, abych věděla, co se stalo dříve v jejím soukromém životě, ale já prostě nenávidím, když něco nevím.

Nic z toho však není chyba knihy, spíše moje, jelikož jsem si nezjistila, že je kniha součástí série. Ale dokazuje to, že počáteční problém se začtením skutečně nezpůsobila kniha, ale moje nepřipravenost. Takže v důsledku nemůžu stylu psaní nic vytknout.

Soustřeďme se však na příběh, který kniha vypráví a ne ten, který byl řečen v předchozích dílech. Musím říct, že mě autorka neskutečně překvapila. Zápletka je opravdu dobře promyšlená. Všechno, co se v knize stane má logické vysvětlení a nic není uspěchané. To nejlepší ale je, že kniha není předvídatelná. Sice jsem nakonec uhodla, kdo je vrah, ale pouhých pár stran předtím, než to zjistila samotná Eva. Navíc si autorka nakonec přichystala ještě jedno překvapení, o kterém jsem neměla nejmenší tušení.

Jediné, co musím vytknout je, že se autorka občas opakovala. Jelikož se jedná o detektivku, tak chápu, že některé důkazy musely být probírány několikrát, bylo třeba se na ně podívat z jiného úhlu. Ovšem v některých případech mi přišlo, že hlavní hrdinka na něco přišla, o pár stránek na to přišel někdo jiný, řekl to Evě a její reakce byla, jako kdyby přišel s něčím úplně novým. A to se stalo několikrát.

To je však asi jediná věc, která mi na knize vadila. Jinak se jednalo opravdu o skvělou detektivku, kterou vám můžu jen doporučit. Pokud nebazírujete na tom, abyste věděli všechno o knižních postavách, tak se rovnou pusťte do Schůzky s ďáblem. Pokud ano, tak doporučuji přečíst si všechny předchozí díly. Po této knize nepochybuji o jejich kvalitě. Sama si je určitě všechny přečtu. Sice to bude asi chvilku trvat, ale podle mě za to tahle série stojí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Alpress.

Komentáře (0)