Hřích jménem Habibi

recenze

Habibi (2020) 5 z 5 / Kikina182
Habibi

Cassie se naskytla příležitost napsat ve spolupráci s nakladatelstvím LaL rukopis do literární soutěže. To, co vypadá jako splněný sen se však změní v noční můru, když se setká s Harrym Lintonem, který jí má psaním rukopisu provázet. On si však nebere servítky a neváhá Cassinu práci vyhodit do koše nebo ji přivést do klubu LocalX, který rozhodně není místem, kam by se Cassie vydala. I přesto, že se jí spolupráce s Harrym, nebo Habibim, jak mu říkají v LocalX, nezamlouvá, je ochotná udělat všechno, aby na svém rukopisu odvedla tu nejlepší práci. Je ochotná poznat Habibiho svět, svět bez cenzury.

Baja Dolce má skvělý styl psaní, díky kterému jsem se začetla hned na první stránce. Kromě toho, že díky němu příběh krásně plyne, je plný trefných vět a citátů, které nejen krásně zní, ale zároveň slouží jako podmět k zamyšlení.

V rámci příběhu je těch podmětů k zamyšlení ale ještě mnohem víc. Je to temný erotický román, ale zároveň mu nechybí kapka filozofičnosti mezi řádky, která tu temnotu ještě podtrhuje. Navíc se mi moc líbí kombinace nočního klubu a dalších podobných míst spolu s nakladatelstvím a literární soutěží.

První polovina knihy je spíše klidnější, ale i tak se v ní děje hromada zajímavých věcí, které mě neustále nutily číst dál. Navíc nechybí ani mnoho náznaků a tajemství. V druhé polovině knihy naplno propuká temnota a akce.

Jeden překvapivý zvrat střídá druhý, a když už si konečně myslíte, že víte, jak to všechno je, ukáže se, že je to úplně jinak. Je to zkrátka jízda, u které si chvíli nevydechnete. A to ani v momentě, kdy dojdete na úplný konec.

Postavy jsou propracované do hloubky, mají jedinečnou škálu vlastností, díky které působí reálně. U vedlejších postav by sice nevadil trochu výraznější popis, ale i tak byly popsány dostatečně a popisu hlavních postav nemám skutečně co vytknout. I když mi třeba v některých chvílích nedávalo jejich chování moc smysl, vše nakonec zapadlo na své místo a v kontextu následujících událostí už na něm nebylo nic podivného.

Do LocalX je vstup jen na vlastní nebezpečí a stejně tak i tuhle knihu doporučuji číst jen na vlastní nebezpečí. Je totiž naprosto úžasná a neskutečně návyková. Jak jednou začnete, nebudete chtít přestat. A v momentě, kdy dojdete nakonec, budete toužit po další literární dávce od Baji Dolce.

Za poskytnutí knihy k recenzi moc děkuji autorce Baje Dolce a nakladatelství Venupress.

Komentáře (0)

Přidat komentář