Hrdinové minulosti bojující s temnotou nacismu

recenze

Zrada Bílé růže (2022) 4 z 5 / LukBook
Zrada Bílé růže

Jestliže se chcete něco dozvědět o odboji za druhé světové války, ale zároveň máte radši románověji pojaté knihy, neměla by vám uniknout Zrada Bílé růže od amerického spisovatele V. S. Alexandera. Pohlédnete za oponu organizace, jejíž členové riskovali životy pro marný boj s nacismem.

Odbojáři za druhé světové války byli v podstatě takoví superhrdinové. Oproti těm z Marvelu sice neměli nadpřirozené schopnosti, ale riskovali život pro správnou věc a nebáli se postavit zlu. Vznikaly dokonce řízené skupiny, které se snažily o odpor proti nacismu ve větším měřítku. Jednou takovou byla právě Bílá růže.

Americký spisovatel často píšící historické romány V. S. Alexander se rozhodl knižně zpracovat její příběh. Z velké části se inspiroval skutečnými a dostupnými fakty, ale zaobalil je zároveň do fiktivní omáčky. Jako celek díky tomu působí příběh velice stravitelně a mohou si ho přečíst i čtenáři, kteří nejsou bezprostředně historiky či zájemci o tato témata.

Ústřední postavou, která vás provádí celým vyprávěním, je Německá dívka pocházející z Ruska Natalia. Stejně jako mnoha milionům lidí na celém světě i jí druhá světová válka změnila život. Jednoho dne ovšem dostane možnost se proti nacistickému zlu postavit. Díky tomu se jí život promění v běh za záchranu života nejen jejího, ale i blízké rodiny.

Začátek knihy je trochu pozvolnější. Seznámíte se s jednotlivými jedinci, zejména se samotnou Natalií. Jedná se sice o fiktivní postavu, ale najdete tu i pravá jména z této organizace. Autor dokázal poměrně přesvědčivě a barvitě popsat atmosféru samotného Německa po nástupu Hitlera k moci. Z textu bude pociťovat dusivé ovzduší a temnotu, která se tehdejším světem poměrně rychle rozšiřovala.

Po úvodním kontaktu dívky s odbojem se zápletka slušně rozjede a přicházejí nebezpečné a nemilosrdné chvíle nejen pro ni. Nejdříve zažije chvíle odvahy, poté pozná i útrapy vězení, pracovních táborů a celkově krutý přístup SS a Gestapa. No není to někdy hezké čtení, ale zároveň autorovi bezprostředně nešlo o vylíčení mučení a zabíjení. Přesto samozřejmě ani tyto faktory nemohou chybět.

Celé vyprávění je trochu zjemněné určitou romantickou linkou i přátelstvími a pomocí bližních. Bez toho by umřelo ještě daleko více lidí, protože právě blízkost jiného člověka nebo sebemenší podpora od něj mohla být rozdílem mezi životem a smrtí.

Kniha je velice čtivá, zejména díky beletristickému zpracování. Některé situace vám možnou mohou přijít lehce přitažené za vlasy ( a opravdu tomu tak i někdy bude), ale jiné se inspirovaly skutečností. Byla to prostě jiná doba, bojovat proti nacistům nešlo tak lehce, proto se často jednalo jen o takové krkolomné pokusy, jak co nejvíce lidí přivézt k uvědomění.

Zrada Bílé růže je za mě velice zajímavý román. Připomíná hrdinství lidí, kteří se rozhodli postavit daleko silnějšímu protivníkovi. Mnozí z nich za to také zaplatili životem. Přesto se i poté našli další, kteří v tomto boji pokračovali. Za to si navždy zaslouží naši vzpomínku a uznání.

Komentáře (0)

Přidat komentář