Hospodářka

recenze

Všechny skryté dary (2021) 4 z 5 / Kikina182
Všechny skryté dary

Maeve najde při školním trestu balíček tarotových karet. Zvědavost ji nedá, a tak na internetu zjistí, co která karta znamená. Hned další den začne vykládat karty spolužákům ve škole a jde jí to mnohem lépe, než by ji kdy napadlo. Bere to jako neškodnou hru až do chvíle, kdy vyloží tarot své bývalé kamarádce Lily, která posléze zmizí.

Maeve si je jistá, že za to může tajemná karta Hospodářka, kterou Lily vyložila, i když v balíčku neměla co dělat. Sžírá ji pocit viny a tak se snaží přijít na to, co za jejím zmizením je, přičemž jí pomáhá její kamarádka Fiona a Lilyin bratr Roe. Dostat Lily zpátky, však nebude jednoduché. Obzvlášť, když je její zmizení pouze začátkem chaosu.

Kniha je napsána v ich-formě z pohledu hlavní hrdinky Maeve. Styl psaní mi popravdě nepřišel ničím výrazný. Caroline O´Donoghue má neutrální styl, který příběhu nijak neubližuje, ale zároveň mu ani příliš nepřidává na atraktivnosti. Je čtivý, ale ne tak, že by nebylo možné se od knihy jen díky samotnému způsobu psaní odtrhnout.

Kniha Všechny skryté dary je originální směsicí hned několika různých žánrů. YA románu, který řeší vztahy a životy obyčejných teenagerů a jako jeden z mála, který u nás vyšel má i nebinární vedlejší postavu. Zároveň se tímto klasickým životem proplétá magie, která je zajímavě vyobrazena. Částečně vypadá jen jako levná pouťová atrakce, ale zároveň je něčím úplně jiná a nová. Tyhle žánry a části příběhu spolu skvěle ladí, doplňují se, a ačkoli to na první pohled může znít jako podivná kombinace, opravdu funguje.

Zpracování příběhu se mi také líbí, ale i přesto, že kniha není zrovna nejkratší, mi přijde, že spousta věcí není pořádně rozepsaná. Především magie a její působení je sice popsána zajímavě, ale uvítala bych mnohem hlubší vysvětlení, jelikož některé scény v knize působí příliš jednoduše.

Docela mě mrzí i to, že se autorka trochu více nevěnovala romantické lince, která byla roztomilá, ale zároveň opravdu zajímavá. Byla takovým protikladem k té magie, která knize vdechovala trochu světla, ale jednalo se spíše o vedlejší linku, což je podle mě škoda.
Celkově se mi ale příběh líbil. Sice bych uvítala, kdyby něco mělo víc prostoru a některé části knihy, především pak konec, nepůsobily trochu uspěchaně, ale i tak můžu říct, že je to něco zajímavého a především úplně nového.

O postavy v knize není nouze a autorka je všechny důkladně popsala, především pak ty hlavní. Nebylo těžké udělat si o nich obrázek a zařadit si je. Možná s výjimkou postavy Lily, u které si ani po dočtení knihy nejsem jistá, co si o ní myslím. Ale to bylo možná vzhledem k tajemné atmosféře knihy záměrné.

Všechny skryté dary je něco úplně jiného, než jsem do teď četla. Díky kombinaci různých žánrů a hlavně příběhu se jedná o opravdu jedinečnou knihu, která se moc dobře čte a dokáže člověka překvapit. Pokud hledáte něco nezvyklého, ale zároveň svým způsobem známého, tak tato kniha je podle mě skvělou volbou.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Euromedia - Yoli.

Komentáře (0)

Přidat komentář