Všechny skryté dary

Všechny skryté dary https://www.databazeknih.cz/img/books/46_/468060/bmid_vsechny-skryte-dary-CLy-468060.jpg 4 100 29

Všechny skryté dary série

1. díl

Maeve najde ve škole balíček podivných tarotových karet a s nadšením se pustí do studia vykládání budoucnosti. Když začne číst z karet svým spolužákům, bere to zpočátku jako zábavnou hru. Spolužáci jsou jejím uměním nadšení a ve škole se o ničem jiném nemluví. Pak si ale Maevina bývalá kamarádka Lily vytáhne znepokojivou kartu s názvem Hospodářka, která by v balíčku být neměla. Maeve odmítne Lily prozradit, co karta znamená, a děvčata se kvůli tomu pohádají. Jejich vášnivý spor skončí Maeviným nepromyšleným prohlášením, že by byla nejraději, kdyby Lily zmizela. V pondělí však Lily skutečně nepřijde do školy, a když se na ni Maeve zeptá, dozví se, že se po ní slehla zem...... celý text

Literatura světová Pro děti a mládež Dívčí romány
Vydáno: , Yoli (ČR)
Originální název:

All Our Hidden Gifts , 2021


více info...

Přidat komentář

ValiPages
24.01.2024 3 z 5

No moc nevím, co si o téhle knížce mám myslet. Střídalo se mi u ní spoustu emocí. Nikdy jsem nečetla tak dlouho nějakou knížku. Koupila jsem si ji náhodou v knihkupectví, protože mě zaujala obálka, ale jinak jsem moc toho o ní nevěděla. Začala jsem ji číst někdy v říjnu a dočetla až teď. Pořád jsem ji odkládala, že mě nebavila. Nebo jak to říct. Mě vlastně docela bavila, když jsem se donutila ji otevřít a začít číst, ale k tomu jsem se musela opravdu hodně nutit. Knížka mi přišla chvílemi dost divná. Knížku jsem vlastně dočetla jenom kvůli dvou věcem. A to zaprvé protože nemám ráda nedočtené knihy. A za druhé kvůli Meave. Kromě Fiony a Meave tam byly dost zvláštní postavy. Začátek mě dost bavil, pak zhruba sto stránek bylo opravdu hodně nudných, ale třeba zhruba posledních padesát stránek jsem nedokázala pochopit, že to psala ta stejná autorka?! Kdyby knížka byla celá v tom stylu jako ty poslední stránky, tak by to byla fakt dobrá knížka. Ale když o tom tak přemýšlím, tak to nebyla zas tak hrozná knížka, ale asi rozhodně se v poslední době k ní nevrátím. Vlastně jsem docela ráda, že jsem ji už dočetla. Takže shrnutí vykládání tarta a čarodějnictví není nic pro mě, ale někomu by se myslím mohla líbit :)
Ráda bych vás poprosila, pokud jste si přečetli moji recenzi, klikněte prosím na like, ne z důvodu, že se vám to líbilo, ale abych věděla, že si někdo přečetl moji recenzi. Moc mě to potěší a moc děkuji :)

parvitas
05.01.2024 2 z 5

Mágia tarotových kariet, ako ich nepoznáte. Plus túžba niečo zmeniť a tak nejako sa podarí aj ublížiť najlepšej kamarátke. Kniha sa mi čítala vlastne rýchlo, ale príbeh na nebavil. Áno, je tu tínedžerské tápanie vo veciach prvej lásky, dokonca sa rieši aj ich identita, sexualita. Ale išlo to mimo mňa. Začalo to skoro ako najnovšie Jumanji (upratovanie pivnice), potom prišla zábava a nakoniec to niekoho vtiahlo do hry a sranda prestala byť srandou. Pardon, do iného sveta. O ktorom sa asi autorka rozpíše v pokračovaní, lebo sa nevie jednoducho vyjadriť a potom opustiť myšlienku. Alebo to ostane len pri magických schopnostiach. Každopádne, je to taký YA román, kde sa hrdinovia cítia neistí, ale ani v závere sa toho veľa nezmení. Mám pocit strateného času.
Je ale sranda, že je to tento rok druhý román o tarote, sa mi dostala do rúk a v každej knihe si najprv dotyčný musí upratať svoj život, aby mohol pomáhať.


M.C.SMITH
29.07.2023 4 z 5

Tato kniha mne velmi mile překvapila. Byla čtivá a pro mne zajímavá.
Maeve mne bavila a její nová kamarádka Fiona byla naprosto skvělá.
Milá oddechovka, do které jsem se zažrala.

kalinkacz
26.12.2022 3 z 5

Všechny skryté dary byly po dlouhé době young adult fantasy, kde jsem z anotace měla pocit, že je tu konečně něco, co tu ještě nebylo. Tento žánr je za mě hodně vyčerpaný a když narazím na příběh, který je něčím jiný, musím ho zkusit.
Tajemné karty, zajímavé zápletky a fajn postavy.
Všechny skryté dary byly milou oddechovkou, která nebyla vůbec špatná. Pokud vás zajímá vykládání karet a máte rádi young adult fantasy, tak může být tato novinka právě pro vás.

zsykorova
30.08.2022 4 z 5

(SPOILER) Jelikož sama vykládám karty a věnuju se "čarodějnictví" (tak daleko jako Maeve jsem se ještě nedostala), byla pro mě tato knížka taková must-read. A rozhodně nejsem zklamaná.
Podle anotace jsem čekala typickou knížku ze školního prostředí, možná nějakou romantikou, ale rozhodně jsem si nemyslela, že to bude taková nadpřirozená pecka. Svět magie se tady skvěle prolíná s nenávistí proudící od sekty Brigidiny děti a ukazuje nám, jak daleko jsou někteří lidé schopni zajít. Líbilo se mi spojení kouzel a rituálů a taky samozřejmě čarodějnický obchod Věštírna.
Hlavní hrdinové mi byli celkem sympatičtí, akorát mě někdy docela štvali (hlavně Maeve a její neustálé pochybnosti). Nebinární Roe byl skvělým doplňkem, bavila mě i energická Fiona.
Hospodářka mi docela naháněla strach, ale hodně mě zaujalo, jak ji autorka popisovala. Líbilo se mi, jak Maeve s kamarády postupně odhalovala, odkud se tato bytost vzala a proč se objevila zrovna v tento čas.
Konec mě teda trošičku zklamal, čekala jsem něco jiného. A hlavně to, jak se Lily po své záchraně zachovala k Maeve. Chápu, že mezi nimi pořád visely staré křivdy, ale nemusela být tak protivná.
Rychle a stručně, bylo to čtivé, magické, dobrodružné a občas i trochu strašidelné.

Amelie113
29.07.2022 2 z 5

Kniha sama o sobe není špatná. Ale vážně me nebavila

Navíc to kam zmizela lily. Tak jako je spoustu jiných míst kde mohla být

Knihu jsem měla půjčenou od kamarády, kniha se ji strašně líbila ale me úplně nenatchla.

Jak jsem rikala kniha nebyla špatná (zas tak moc), ale znám o moc lepší knihy

Nápad knihy nebyl špatný, ale pro mě rozhodne ne.

Na zacatku jsem si myslela ze me to bude bavit. Ale tak od poloviny vůbec. Posledních tak 80 stránek jsem jen projela očima jestli tam nebude něco zajímavého. Nebylo. Jen tam byla jedna část kterou jsem si přečetla (byla to ta zrovna důležitá) ale fakt kniha mě nenatchla

baru_lienka
15.04.2022 3 z 5

◾V knize je dobře popsaná postava Roa, jakožto představitele LGBTQ+ komunity. Většinou mi přijde, že autoři sem tam mrsknou do knihy gaye, aby se neřeklo, ale postava Roa se postupně proměňovala a odkrývala.
◾To by bylo ke kladům knihy. Maeve byla minimálně na facku z každé strany. Úplně zbytečně vyvolávala hádky. Já – největší posera na světě - jsem se vůbec nebála, chybí gradace i napětí, mezi Maeve a Lily nebyl předem vybudovaný žádný vztah, takže mi na ni ani moc nezáleželo.
◾Na 370 stranách je tady dost nevyužitého prostoru. Ale má to mít další díly, jako odpočinková kniha ok, jestli je přeloží, tak se do nich pustím.

holkazbrooklynu
22.03.2022 1 z 5

Pro mě velké zklamání. Velké naděje jsem do knihy vkládala na základě skvěle vybrané tématiky a popisu na zadní straně. Kniha mě nezaujala, nudila mě a hlavně byla velmi předvídatelná. Postavy byly málo rozvité, nezajímavé a bohužel snadno předvídatelné. Mám ráda fantasy především co se týká čar, kouzel a magie.

martina.culik
16.01.2022 3 z 5

Tarotové karty jsou vlastně jen prvním krůčkem do magického světa. Příběh je velmi neotřelý a určitě si nenechám ujít další díl série.
V knize se kromě tarotu seznámí čtenář i s LGBTQ+ - přiznávám, že některé pojmy jsem si musela vyhledat, jelikož jsem si nebyla zcela jistá jejich významem. Ale alespoň jsem si zase o něco rozšířila obzory.

Lučina7
14.01.2022 5 z 5

Jestli jste milovníci tarotu, kamenů, rituálů a magie, tak se vám tato kniha určitě bude líbit..
Já jsem se před knihou chtěla naučit vykládat tarot, protože moje mamka to umí a po přečtení knihy chci ještě víc.
Myslela jsem si, že kniha bude více fantasy, ale byla tam i romantická linka. V této knize bych ji ani nepotřebovala a navíc byla s lgbt tématikou, která mi tam moc nesedla, ale budiž. Nicméně bych byla radši, kdyby se věnovali více tarotu a magii než lgbt tématice, to mě trochu mrzelo.
Nicméně i přesto na mě kniha velmi zapůsobila. Jak svojí originalitou, tak velice poutavým příběhem.
Určitě doporučuji milovníkům tarotu, magie a možná i lgbt tématiky.

karlaaaTommo
10.01.2022 5 z 5

Tato kniha byla trochu jiná než jaké normálně čtu, ale byla skvělá. Bylo to hodně záhadné, fantasy a přitom to bylo z 21. století, prostě moderní (poukazuji na lgbt atd. - to mi přišlo fakt super)

DreamerX9
06.12.2021 1 z 5

Za mě jde spíš o dobrodružnou knihu pro děti. Napad nebyl špatný ale dej i postavy nic z toho mě nezaujalo

spencer
09.10.2021 3 z 5

Příběh začal slibně, ovšem někde v polovině se vše změnilo.
Samotný námět mě zaujal, ale nejsem si jistá, zda byl dobře uchopen. Čekala bych, že si s ním autorka více pohraje, protože jeho potenciál byl velký. Co se hlavní hrdinky týče, ta mi občas vadila svou sebestředností. Navíc nejsem zrovna fanoušek trope nejsem jako ostatní holky, která mi přijde ohraná, ale dalo se s ní díky tomu aspoň soucítit. Ostatní postavy byly velmi různorodé, ale říkám si, zda to nebylo až moc. V určitých momentech mi přišlo, jako kdyby autorka nevěděla, co přesně tam dát, a tak tam pro jistotu dala vše. Také mi nepříliš sedla romantická linka, mně osobně přišla zbytečná a příběh by byl mnohem lepší, kdyby se soustředil hlavně na přátelství.
KLADY
- magie a tarotové karty
- Irsko
- LGBTQ+
ZÁPORY:
- romantická linka
- nenaplněný potenciál příběhu
- hlavní hrdinka

KatChiss
16.09.2021 3 z 5

YA fantasy o magii, kouzlení a tarotových kartách? Sem s ní. Jenže pak se začaly objevovat negativní recenze a má očekávání s každou další klesala. Možná proto jsem nebyla tak zklamaná jako ostatní. Nicméně musím s nimi souhlasit, potenciál tarotových karet nebyl plně využit, čekala jsem daleko víc. Úplně mi nesedlo, že se tu kloubila dvě témata - magie a tarotové karty s homosexuály a nebinárními lidmi. Podle mě si měla autorka vybrat jedno a tomu se věnovat do hloubky. Tohle spojení mi nějak nesedlo. Zápletka se zmizením dívky po výkladu karet byla zajímavá, ale celkem předvídatelná. Začátek mě opravdu bavil a vypadalo to nadějně, ale šlo to z kopce. Kolem a kolem to nebyla úplně špatná kniha. Kdyby mi bylo tak o deset let méně, určitě bych si ji užila víc. Do dalšího dílu se nepustím.

tyrkysoveknihy
01.09.2021 3 z 5

klíčová slova: Irsko, magie, tarotové karty, LGBTQ+
čtivost 4 ⭐ - příběh 3 ⭐ - atmosféra 2 ⭐ - postavy 3⭐

Všechny skryté dary mě zaujaly především svým námětem obsahujícím balíček podivných tarotových karet. Musím říct, že to nebyla úplně špatná kniha, ale oslňující také ne. Za mě bohužel průměr. Moc se mi líbil nápad s tarotovými kartami a fakt, že se příběh odehrává v Irsku. Nicméně na mě ta atmosféra Irska vůbec nedolehla. Mám pocit, že pokud by se to odehrávalo v Anglii nebo USA, vyšlo by to, až na pár řekněme historických odkazů úplně nastejno. A to je teda vážně škoda.

Bohužel, teprve cca kolem 1/3 knihy jsme se v příběhu vlastně dostali na konec anotace. To by ani tolik nevadilo, pokud by se kniha pak rozjela a měla pořádně vysvětlený konec, což se podle mě úplně nestalo. Celkově byly přítomný tarot a Hospodářka super koncepty, ale za mě jaksi nedotažené. Vůbec nevím, co si o tom mám myslet. Na to, že to má 370 stran to mohlo být víc propracované. Irsko a folklór, což miluju, úplně lákají z toho vyždímat maximum.

Postavy ušly. Meave teda není žádný zázrak a nad některými jejími myšlenkami jsem se musela pozastavit, ale nelezla mi na nervy úplně. Můj vztah byl během čtení a je... jednoduše neutrální. Kniha se překvapivě hodně soustředí na LGBT linku a i binární identitu jedné z postav o čemž anotace vlastně vůbec nemluví.

UPOZORNĚNÍ: I v originále je pro Roa používané zájmeno on (he). Roe nepožádá hlavní hrdinku Maeve, aby používala nějaké jiné. Takže překlad je v tomto ohledu správně.

Za výtisk knihy k recenzi děkuji Yoli a Knižní Klub.

Adelína_čte
01.09.2021 3 z 5

Zničené přátelství. Magie. Křišťály. Tarot. Jedna zvláštní karta. Hospodářka. Znamení. Smrt.
Tohle bylo příjemné počteníčko. S knížkou jsem strávila na dovče u moře jeden den, styl psaní byl jednoduchý, ničím zvláštní, ale díky tomu z toho vyšla zajímavá oddechovka.
Tarot a magie s ním spojená mě v knihách velmi baví, tady to nebylo výjimkou. Přála bych si však, aby tu karty šly více do popředí, zejména jejich pravidla, význam, aby se autorka trochu více rozepsala a nevzala je jen jako odrazový můstek. Zkrátka aby z třeba i toho čarodějnictví vytřískala víc. Atmosféru měly Všechny skryté dary skvělou, irské prostředí ji znatelně okořenilo.
Postavy vcelku realistické, měly své chyby a stinné stránky, se kterými se snažily bojovat.
Velice jsem ocenila nebinární romantiku. Dřív jsem se s ní u nás nesetkala, což je sama o sobě škoda a jsem moc ráda, že se dostala i do českého ya knihosvěta. Pronouns pravděpodobně v originálu vyzněla lépe, ale čeština je v tomhle směru holt trochu problémová...
Závěr mi přišel už malinko přehnaný, gradace by mohla fungovat lépe, víc čtenáře vtáhnout do děje a strhnout jej.
Každopádně byly Všechny skryté dary fajn záležitostí, která sice úplně neoslní nepředvídatelností, ale hezky se četla, tématika tarotu tomu hodně pomohla! Za mě doporůčo, kór teď na podzim a halloween, ale zas úplně na zadek si z toho asi nesednete.

anet.myblog
31.08.2021 3 z 5

Od knížky Všechny skryté dary jsem dlouhou dobu nevěděla co čekat, nejvíc mě zaujala svojí krásnou obálkou.
V knížce sledujeme Maeve, která jako jediná z rodiny není “geniální” a chodí na soukromou dívčí školu. Jednou, když je po škole, najde ve sklepě tarotové karty a naučí se s nimi zacházet…
Na příběhu mě bavily tarotové karty, krystaly, ale i ta divná magie. Četlo se to dobře a rychle. Ale od půlky už to na mě působilo moc přeplácaně a samotný konec jsem vlastně ani moc nepochopila.
Knížka mi v závěru moc nesedla, proto dávám 3/5. Myslím si ale, že si svoje čtenáře určitě najde, protože příběh sám o sobě je dost originální. Tarot, magie, zmizení,sekty, čarodějnictví, Lgbt+, Queer, Nebinární romantika.
Vážně v téhle knize toho najdete mnoho, ale na mě už to bylo asi příliš.

Shaxx
15.08.2021 2 z 5

Nalákalo mě vysoké hodnocení a zajímavá anotace, ale zklamání.
Postavy jsou naprosto ploché, co se charakteru týče, o to je vtipnější, jak se je autorka snažila něčím vyšperkovat, aby byly zajímavé.
Hlavní postava je pubertální fracek, to v první řadě. V druhé řadě to splňuje veškeré multi kulti požadavky, protože tu najdeme homosexuální, bisexuální, nebinární postavy a taky samozřejmě odlišné barvy kůže a národnost, až to působilo jak parodie.
Tahle queer záležitost byla protlačovaná na každé druhé stránce a vůbec to do příběhu nesedlo, ba naopak, působilo to násilně nacpané do děje a celkově to vypadalo jak nějaký crossover fantasy příběhu s knihou o součástí bytí komunity LGBT+ (hlavní hrdinka je hetero btw.). Přišlo mi to jak dvě knihy v jednom, přičemž by obě dvě fungovaly dobře zvlášť - paranormální fantasy v jedné knize a objevování své sexuality a vnímání v knize druhé.
Scénky z ezo krámku a rituály byly jak vystřihnuté z filmu Čarodějky z 1996 :D
Četlo se to dobře a rychle, ale žádná sláva.

LiKa00
15.08.2021 5 z 5

Kniha se mi moc líbila. Duchařské příběhy a knihy mám velmi ráda, takže proto jsem i po téhle knize sáhla. V pozadí i LGBTQ tématika, což je taky velice zajímavé téma. Takže za mě dobře napsaná kniha. Akorát teda ke konci se objevovaly pravopisné chyby, což mi teda občas kazilo zážitek, ale dalo se to, zažila jsem i horší. A ještě jedna výtka k tomu, kam vlastně Lily zmizela, jakože cože? To jsem úplně nepobrala a uvítala bych teda něco strašidelnějšího.

Tessia
14.08.2021 3 z 5

Oddechové čtení plné tarotu, podivné magie a tématu LGBTQ. To poslední si podtrhněte, protože autorka se v knize zabývá, ze všech tří věcí, právě tímto tématem úplně nejvíc. Což je na jednu stranu super, protože je zde zpracováno velmi dobře. Já osobně jsem se do knihy ale pouštěla s představou, že budu číst více o paranormálních věcech a méně o romantické lince a první zamilovanosti, proto jsem byla ve finále poměrně zklamaná. Líbila se mi atmosféra irského města a postavy byly dobře vykreslené. Hlavní hrdinka byla dokonale nedokonalá. Prostě holka, která chybuje. A ze svých chyb se učí. I přesto, že byla knížka v částech nedotažená, jsem si u ní skvěle odpočinula. V rámci Young Adult literatury to bylo zase něco trochu jiného.