Hoďte se do klidu

recenze

Deník pro vnitřní klid - Udělejte něco pro sebe (2019) 3 z 5 / Kikina182
Deník pro vnitřní klid - Udělejte něco pro sebe

Každý z nás žije tak, jak nejlépe umí. Občas však zapomínáme na nás samotné a neustále se stresujeme. Občas je třeba na chvíli se zastavit, zhluboka se nadechnout a zamyslet se sami nad sebou. Nad tím, kdo jsme, co je pro nás nejdůležitější a co vlastně od života chceme. Přesně k tomuhle má pomoci Deník pro vnitřní klid plný citátů, barevných ilustrací a cvičení.

Mám hodně ráda kreativní knížky, ale ještě víc mám ráda kreativní knížky, které nejsou určené jen pro zabavení čtenáře, ale zároveň mu pomáhají s rozvojem jeho dovedností nebo sebe samého. Přesně tyhle podmínky Deník pro vnitřní klid splňoval. Navíc se jedná o knížku od nakladatelství Grada, které v tomto odvětví vybírá opravdu ty nejpovedenější kousky.

Konkrétně tato kniha má člověku pomoci nalézt vnitřní klid, což je něco, co by se mi v poslední době opravdu hodilo. Proto jsem do knihy vkládala opravdu velké naděje a těšila se na to, co uvnitř deníku a také sebe samé objevím.

Ještě, než se dostanu k písemnému obsahu, musím se na chvilku zastavit u grafické stránky deníku. Ta je dle mého názoru neskutečně povedená.

Je pravdou, že jednotlivé symboly a obrázky nejsou nijak propracované. Vlastně jsou skoro až směšně jednoduché. Jenže jak se říká v jednoduchosti je krása a v tomhle případě to platí dvojnásob. Vůbec nevadí, že je kniha tvořena jednoduchými geometrickými tvary nebo malůvkami, naopak mi přijde že právě ta jednoduchost odkazuje na dětství, které bylo oproti dospělosti jednoduché, a tak už jen z pohledu na obrázky člověka trochu obléhá aura klidu.

Zároveň jsou ale všechny obrázky neskutečně barevné. Čekala bych, že to bude vypadat přeplácaně a naprosto to přebije efekt klidu, ale ono je to právě naopak. Ta barevnost je taková hravá a evokuje ve mně radost, což je podle mě perfektní emoce do páru s klidem.

Kromě obrázků se v knize nejvíc objevují citáty. Jsou opravdu krásné a především motivační. Nejvíc se mi však na nich líbí, že jsem skoro žádný neznala. V knize se neobjevují takové, které skoro každý zná, ale neokoukané, které mnoho z nás pravděpodobně nikdy neslyšelo.

Dále jsou v deníku úkoly, kterým vždycky předchází krátký odstavec na téma, kterého se týkají. Je to například Šťastné místo, Barva a nálada, Sebepřijetí, Optimismus a mnoho dalších. Přestože jsou docela krátké, zachycují ty nejdůležitější myšlenky, které podle mě mohou mnohým otevřít oči.

Samotné úkoly mě však trošku zklamaly. Většinou se jedná jen o zapisování nějakých cílů nebo pocitů. Není na tom nic špatného a určitě to může být užitečné, ale i tak jsem čekala trochu víc. Nepřekvapilo by mě, kdyby většina lidí jen vyplnila jednotlivé kolonky a pak na existenci Deníku pro vnitřní klid zapomněla a tom tahle kniha není. Nebo by alespoň být neměla.

V knize jsou sice části, kterým by rozhodně neuškodilo vylepšení, ale i tak se jedná o opravdu krásnou a zajímavou knihu, která by leckomu mohla pomoct. Je však třeba, i přesto že úkoly jsou pasivní, k ní přistupovat aktivně a opravdu na sobě chtít něco změnit, vylepšit.

Všem, kteří by k ní tedy chtěli přistupovat tímto způsobem bych ji určitě doporučovala. Ale pokud už teď víte, že byste jen pasivně vyplnili seznamy, tak to s největší pravděpodobností nebude ta nejlepší kniha pro vás.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Grada.

Komentáře (0)

Přidat komentář