Hodinářská branže jako prostředek k přežití v nacistickém pekle

recenze

Hodináři (2023) 5 z 5 / LukBook
Hodináři

Hodináři jsou příběhem tří bratrů, kteří se rozhodli přežít ve strašlivých podmínkách koncentračních a vyhlazovacích táborů. Sepsal ho Scott Lenga na základech vyprávění svého otce Harryho Lengy.

Druhá světová válka způsobila utrpení mnoha miliónů lidí. Tou nejhůře postiženou skupinou se stali židé, u nichž pravděpodobnost přežití rychle klesala. Příběh každého jednoho člověka zaživšího hrůzy vyhlazovacích táborů by si zasloužil svoji knihu. Každý z nich je výjimečný, přestože se v něm některé faktory opakují. Vyprávění přeživších ovšem často obsahuje onen důležitý bod, díky kterému se danému člověku podařilo nezemřít.

Samotný text je zformulováním vzpomínek otce Scotta Lenga, který byl v době vydání knihy již po smrti. Jeho syn ovšem ještě během života přeživšího stačil nahrát dlouhé hodiny vyprávění, díky nimž byl tento významný příběh zachován pro současníky i další generace.

Hodináři ovšem začínají ještě před válkou, kdy popisují dětství ústřední postavy Harryho Lengy v polském městě Kožnice. On a jeho dva bratři přišli velice brzy o matku, a proto vyrůstali za poměrně chudých poměrů pouze s otcem. Úvodní část textu se vedle popisu jejich dospívání hodně věnuje samotné židovské víře, konkrétněji chasidismu. Díky tomu lépe poznáte podmínky jejich životního vývoje a celkově se více přiblížíte samotným židovským jedincům.

Ještě před vypuknutím nestrašlivějšího konfliktu 20. století máte možnost sledovat prvotní kontakt dětí s antisemitismem a rasismem. Oproti pozdějším událostem se ovšem stále jedná o drobné problémy.

Pro mě hlavní cesta bratrů popisuje jejich putování napříč nacistickými zařízeními. Od ghetta v jejich rodné Kožnici, přes to známější Varšavské až po ty nejtemnější místa s názvy Osvětim, Mauthausen nebo Ebensee, kde se dočkali osvobození. Máte tedy určitou možnost porovnat, jak to kde chodilo.

Jak už název napovídá, při jejich věznění jim pomohla šikovnost v hodinářském oboru. Dokonce si troufnu tvrdit, že právě díky tomu přežili. V průběhu dění můžete sledovat určitou drzost Harryho, který neváhal použít své vyjednavačské schopnosti k tomu, aby získal pro sebe i své bratry lepší životní podmínky. Lehce ho to ovšem mohlo stát i život. Chvílemi působí celé vyprávění až neuvěřitelně, ale to ostatně značná část z těch odehrávajících se během druhé světové války.

Najdete tu samozřejmě mnoho emotivních chvil, bolesti, smrti, ale i odvahy a touhy přežít. Máte možnost vidět na jedné straně zrůdnost nacistů, na té druhé boj o holý život ze strany jejich obětí. I během věznění v táborech je stále kladen důraz na židovskou víru, přestože u některých začala trochu ochabovat.

Hodně zajímavé je i závěrečné líčení vysvobození a prvních okamžiků od něj. I poté totiž lidé umírali a museli se hodně snažit, aby se v budoucnu vrátili ke svému běžnému životu. Následky ovšem značnou část z nich provázeli ještě mnoho let.

Celá kniha je zajímavým pohledem na události holocaustu, a především ukázkou obrovské touhy přežít. Mnozí to totiž vzdali a buď vlastní život ukončili nebo se díky své odevzdanosti stali obětí nacistů. Text je napsán čtivou formou a i když vás při něm bude přepadat smutek, budete rádi, že jste daný příběh poznali.

Komentáře (0)

Přidat komentář