Hnědá bída

recenze

První padlí (2019) 5 z 5 / katy238
První padlí

Tak dlouho chodíte kolem knihy, až si ji koupíte. Dívala jsem se na ni v obchodním centru tak dlouho, až jsem to vzdala a rozhodla si ji přečíst. Knihy z meziválečných časů sice příliš nepreferuji, ale na autora jsme slyšela až příliš kladných recenzí, než aby mě opomíjený svazek na půli cesty mezi potravinami a dárkovými předměty zanechal chladnou.

Tak jsem to zkusila, a jako kdosi včera večer u sila, i já to mám za sebou. A rozhodně není čeho litovat.

Příběh se odehrává ponejvíce v Berlíně, několik let před vypuknutím druhé světové války, kdy se z Hitlera stává novodobá poltická superstar a idol puťek s dirndly i bez nich, SA v podobě negramotů v hnědých košilích lítá kolem a tluče nevinné lidi a celkově to na politické scéně vypadá dost bledě a hnědě. A do toho všeho se pod schody na nádraží najde mrtvola. Mrtvý byl zprovozen ze světa nezvyklým způsobem a navíc patřil mezi sortu bezdomovců, jak tehdy skončilo mnoho bojovníků 1. světové války, takže si jej celkem dlouho nikdo nevšiml. To vše dohromady však neodradí špičky berlínské kriminální policie, a ty se do případu zakousnou po buldočím způsobu.

Jenže politika hraje prim a v třicátých letech dvacátého století v Německu dříve, než kdy jindy, proto není činu ani oběti věnována přílišná pozornost. Důležitější je hledat „rudé“ čili členy komunistické strany a policie tomu věnuje všechny své síly, obzvláště na pozadí požáru říšského sněmu, které vedení nacistické strany obratně „přišije“ právě komunistům. Jenže za rudou hrozbou je něco mnohem hrozivějšího…

Hlavní postavou knihy je komisař Gereon Rath a dalším důležitým člověkem je jeho snoubenka Charly. V odkazech v knize je možné narazit na zmínky o mnoha dobrodružstvích, případech i jejich řešeních, zmínkách spolupráci, hašteření, začátcích i koncích přátelství. Kniha patří do série s tímto komisařem a zřejmě je skutečně lepší číst díly postupně, protože pokud nyní půjdu po dalších knihách, což asi půjdu, mám už celkem jasnou představu, co se v nich dělo a i jak to dopadne. Mně to moc nevadí, ale pro někoho to může znamenat zásadní problém.

Děj je velice těžké vylíčit jednoduše, protože i když kniha nemá zase tolik postav, jejich provázanost je silná a síť vztahů se při nepozorném čtení může zamotat, zvláště mezi německými jmény a dynamikou vztahů podobnému jízdě Bugatti Veyron. Příběh letí dopředu šílenou rychlostí, ale zároveň nezapomíná na mnoho odkazů kolem. Nyní je důležitě vědět, že Gereon Rath vyšetřuje vraždu bývalého vojáka z 1. světové války, motiv jeho vraždy může být schován ve špatné knize jednoho chvástala ze stejné jednotky a Charly mu ve snaze pomoci nic nezlehčuje, i když bez jejích zásahů by se mu po vrahovi a pravé příčině všech zvěrstev pátralo o dost hůře.

Příběhem prostupuje politická situace té doby a já jsem až bolestně cítila touhu přečíst si, že Hitler a jeho sebranka táhli k čertu, hnědé košile šikanující Židy a další nepohodlné členy společnosti vypráskali až za hranice Německa i slušnosti a vše dopadlo dobře. Jenže základní vzdělání mi prozradilo pointu už na svém druhém stupni. Gereon se tak musí potýkat nejenom s ohnivou Charly a jejím temperamentem, nejenom s úklady politicky motivovaných „kolegů“, ale i s nestálou politickou situací, která drtí jeho rodinu v Kolíně. Ta totiž stojí v opozici proti nacistům. A nic nevypadá vůbec dobře. Jako tehdy pro každého, kdo si chtěl zachovat svou tvář a nenechat se svést negramoty pálícími knihy. Ano, tento výjev je v knize hodně bolestný, byť v kontextu vězněných lidí a mučení… Všechno to bylo otřesné. Někde stále je i dnes.

První padlí je báječné čtení. Mrazivé ve všech ohledech a zároveň tak přesvědčivé, že se mi knihu nechtělo odkládat ani pozdě v noci a stránky letěly jako při závodě. Náhled do poctivé policejní práce a dedukce, Gereonovy kontakty s mafií, Charlyina divokost i vystřízlivění tváří v tvář šílené politické situaci a pocit bezmoci, jsou v knize popsány tak, že jsem měla až pocit, že mi někdo dýchá na záda.

Série s Gereonem Rathem stojí za prožití. Neskutečně přibližuje mentalitu té doby i rodinné rozpory nad Hitlerovými žvásty vykřikovanými v rádiu i všude možně. Pobláznění jindy rozumných lidí. Autor navíc nenechává mezi řádky pocit rezignace, nic o tom, že taková byla doba. Naopak. Hrdinové v knize svůj nesouhlas a znechucení přímo chrlí, byť boj svádějí hlavně vnitřní, protože dostat se do sklepů s příslušníky SA bylo více než snadné.

První padlí pro mě byli nejenom příjemným překvapením, ale zároveň i zárukou, že tato kniha tohoto autora pro mě zdaleka nebude poslední. Už jen pro ten pohled z druhé strany a jasné předložení faktu, že ne zdaleka všichni Němci tehdy souhlasili….

Komentáře (2)

Přidat komentář

katy238
19.05.2020

Děkuji, kniha mě velmi příjemně překvapila, Lunapark je již na cestě a pomalu se budu rozhlížet i po předchozích dílech. Jeho dílo je příjemně návykové.

broskev28
18.05.2020

Já patřím mezi ty, kterým se podařilo číst celou sérii popořádku, a opravdu vřele doporučuju!
Volker Kutscher ve své doposud šestidílné detektivní sérii dokonale využil předválečné německé reálie, takže nám čtenářům se dostává do rukou nejen velmi čtivý příběh, ale i jakási netypická učebnice německých dějin z období let 1929 - 1934. Šestisetstránkovou knihu slupnete jako malinu a hned se budete shánět po dalším dílu, takže příjemnou (?) četbu!