Hledač do každé rodiny!

recenze

Balada mrtvého světa (2023) 5 z 5 / strana394
Balada mrtvého světa

V první řadě děkuju nakladatelství Albatros za zaslání knihy.

Jen co jsem přečetla prolog, jsem věděla, že tahle kniha bude něco výjimečného. Autorka vytvořila opravdu zajímavý, originální a místy nemilosrdný svět, včetně úžasné historie. Naši dva hlavní hrdinové si při své cestě opravdu sáhnou na dno a já už nutně potřebuju další díl! Je to příběh, kde o akci a zvraty není nouze. Jste v neustálém strachu o hlavní postavy, protože v magickém světě za Hranicí se skrývají nebezpečí, o kterých se normálním smrtelníkům může jen zdát.

Naše hlavní hrdinka Robin Pembertonová je tzv. Hledačka. Dobrovolně se vydává na "druhou stranu", které se říká Caledon. Před dávnými lety jeden mocný mág rozdělil svět na polovinu a celá všechna magie se ukryla v Caledonu.

Robin je tvrdohlavá, mladá slečna, která sice pochází z vyšší společnosti, ale odmítne se promenádovat v šatech a absolvovat čajové dýchánky. Ne, Robin si raději oblékne kalhoty a jde prozkoumávat nebezpečný svět. Úkolem Hledačů je prozkoumávat Starý svět, sbírat vzorky, rozpoznávat všechny magické bytosti. Abyste se tam dostali, musíte přejít tzv. Hranici, která oba světy od sebe odděluje. V Caledonu můžeme nalézt různé magické bytosti, trolly, obří ještěrky, zeleného zajíce, Jelocha, kterému z hlavy vyrůstá květina a další různá magická stvoření, která vás budou lákat do svých spárů.

Druhou postavou je Kai, nejmladší kapitán jednotky strážců Hranice a jednou Robin pronásleduje do Starého světa, aby se konečně po roce dozvěděl pravdu o svém bratrovi. Jeho bratr Willem společně s Robin podnikal výpravy do Starého světa, ale jedna výprava se mu stala osudná. Zmizení svého bratra dává za vinu právě Robin, a tak spolu nevychází zrovna nejlépe. Aby ale přežili hrůzy Starého světa, musí uzavřít chatrné spojenectví. Ze začátku Kai působí jako pěkný protiva, ale postupem času se nám otevírá a my zjišťujeme, že to v dětství a dospívání neměl vůbec jednoduché. Robin v průběhu celé cesty seznamuje Kaie s tím, jak to za hranicí funguje. Informace o světě tak získáváme postupně během čtení. Často se děj vrací do minulosti, díky tomu se dozvíte, proč se některé postavy zachovaly, tak jak se zachovaly. A postupně se také dozvídáme, co se tu osudnou noc stalo Willemovi a Robin.

Jak jsem na začátku chválila prolog, tak teď musím pochválit epilog, který vás jednoznačně navnadí na další díl. Strašně se mi líbí, když jsou prology a epilogy nějak propojené a přesně to se mi tady dostalo. Autorce tleskám a těším se až se zase společně s Robin a Kaiem vydám do Caledonu.

IG: @strana394

Komentáře (0)

Přidat komentář