Historická detektivka z doby Rudolfa II.

recenze

Ghetto ve stínu zločinu (2023) 3 z 5 / Thomasso23
Ghetto ve stínu zločinu

Kniha mě zaujala svým žánrem i přebalem. Po vybalení jsem byl mile překvapen kvalitou přebalu. Kniha není dlouhá, čte se poměrně dobře. Není rozdělena do kapitol, ale části jsou rozděleny hvězdičkami. Děj se odehrává v době vlády Rudolfa II. a příběh mě místy velmi připomínal známý film císařův pekař.

Hlavní postava je syn bankéře Maisla Nathan. Je pověřen, aby nenápadně zjistil pachatele v křesťanské části města. Než se mu podaří vypátrat pachatele po první vraždě, dojde k dalším vraždám, které jsou pro židy velkým nebezpečím, protože z vražd jsou nejprve obviněni židé. Součástí příběhu je i rabi Löw i s jeho pověstným golemem. Do příběhu vstupuje i bylinkářka z ghetta, která je od začátku negativní postavou spolu s mladým mužem Josianem. Postavy v tomto příběhu jsou částečně skutečné a částečně smyšlené.

Intriky na hradě a život Rudolfa II. se objevuje spíše okrajově. Na můj vkus nejsou případy moc podrobné a někdy až okatě poukazují na možného pachatele. Přivítal bych podrobnější popis židovského ghetta. Rozuzlení přichází dost najednou. Spisovatel se patrně nesnažil napsat bestseller, ale pohodovou oddechovou knihu na jeden večer.


Ghetto ve stínu zločinu Ghetto ve stínu zločinu Zdeněk Grmolec

Za panování Rudolfa II. nastává zlatý věk židovstva, přesto vznikají v české společnosti protižidovské nálady. Jejich nositelé se neštítí ani vraždy, aby zavdali příčinu k protižidovskému pogromu. Tomu se snaží všemi prostředky za... více


Komentáře (0)

Přidat komentář