Herbář vzpomínek

recenze

Herbář vzpomínek (2023) 5 z 5 / ElisR1
Herbář vzpomínek

Hned na začátek musím říct, že tohle byla skvělá kniha. Pokud máte rádi historické příběhy inspirované skutečnými událostmi, těžké osudy lidí a silné postavy, tak Herbář vzpomínek je pro vás nutností.
Ale začněme od začátku.
Autorka pro svůj příběh zvolila vyprávění ve dvou časových osách. V té první sledujeme Cassie v roce 2004, která se vyrovnává se ztrátou manžela a vpodstatě pouze ze dne na den přežívá. Do toho její malá dcerka kvůli smrti otce přestala mluvit.
Tato dějová linka se zaměřuje zejména na mezilidské vztahy a vyrovnávání se se smrtí. Také ukazuje, jak je těžké začít nový život a znovu otevřít své srdce.
Kdo máte rád romantiku, tak i v této časové ose si přijdete na své. Protože zatímco Cassie objevuje skrze babiččin deník její minulost, připlete se k ní do života i dobrosrdečný mladík.
Abych pravdu řekla, sledování událostí dějících se v "současnosti", mě bavilo asi o trošku více, než druhá dějová linka.
Druhá část vyprávění nás přenese na Ukrajinu kolem roku 1930 a skrze Kaťu odhalujeme veškeré těžkosti, které se tam tehdy děly. Co začalo jako poměrně nevinný zásah do vesnice, se brzy změní v peklo na zemi a boj o život. Vyprávění z Ukrajiny ve vás probudí emoce, s hlavními postavami budete soucítit, držet jim palce a hlavně budete obdivovat, co všechno zvládly přežít.
Pokud neradi čtete o ukrutnostech, tak vás musím uklidinit, že autorka vše popsala poměrně s citem a nepouští se do přílišných detailů.
Jako celek se tak příběh perfektně vyvažuje. Z hrůzných událostí si mají čtenáři možnost odpočinout u lehké romantiky v současnosti.
Erin Litteken také do příběhu zakomponovala ukrajinské vesnické zvyklosti, takže kromě historie se dozvíte i o nějakých těch reáliích.

Ve výsledku tak jde o poměrně příjemnou knihu, ve které se dozvíte něco o historii a zároveň ji ocení i čtenáři, co mají rádi lehké romantické příběhy. Za mě rozhodně stojí za přečtení.

Hodnocení 4,5 z 5.

Děkuji nakladatelství Moba za zaslání knihy k recenzi.

Komentáře (0)

Přidat komentář