Gwendy - poslední zúčtování

recenze

Poslední úkol pro Gwendy (2022) 5 z 5 / assa
Poslední úkol pro Gwendy

A máme tu zakončení trilogie o Gwendy a jejích patáliích s „kouzelnou skříňkou“. Od první knihy ušla pořádný kus cesty a z dvanáctileté holčičky je nyní vlivná čtyřiašedesátiletá senátorka, která se v blízké budoucnosti stává součástí posádky raketoplánu Eagle-19 Heavy, aby se ve vesmírném vzduchoprázdnu vypořádala se skříňkou s nebezpečnými tlačítky jednou provždy.
Hlavní linie příběhu se v podstatě odehrává mimo naši planetu - v raketoplánu a následně na vesmírné stanici. Děj skáče ob kapitolu do minulosti a seznamuje čtenáře s tím, co se událo za celých 27 let od doby, kdy se s Gwendy setkal naposledy v knize Kouzelné pírko pro Gwendy. Opět se zde objevuje muž v černém obleku a buřince s iniciály RF a čtenář se konečně dovídá, na jaké straně stojí a že nakonec není tím, kým se z počátku zdál být.
Popravdě si neumím dost dobře představit, že by knihu četl někdo, komu nejsou známy předchozí dva díly a neměl alespoň z části nastudované Kingovo universum. Nebo jinak: představit si to umím, ale takový čtenář bude těžce v lese. Tohle je totiž vyloženě lahůdka pro fanoušky Stephena Kinga, která propojuje hned několik jeho knih, jež se váží k jeho opusu magnum Temná věž. Velkou důležitost zde má novela Ničemní muži ve žlutých pláštích z knihy Srdce v Atlantidě a povídka Všechno je definitivní ze stejnojmenné sbírky; dále pak například knihy Talisman, Černý dům a Nespavost. Pokud máte tohle všechno načteno, tak jistě víte, že ve většině věcí, které hýbou tímto světem, má prsty tajná organizace Sombra Corporation. A ani s Gwendy tomu není jinak.
Na své si však přijdou i čtenáři Temnou věží nepolíbeni. Hojně jsou zde zmiňována fiktivní městečka Castle Rock a Derry. U druhého zmíněného samozřejmě nesmí chybět narážka na zlovolného klauna, který na lidi promlouvá z kanálů a výlevek. Přece jen už je to nějaký pátek, co se To objevilo naposledy a určitě už má veliký hlad.
A samozřejmě nesmí chybět ani všemocné číslo 19. Je zakomponováno v názvu raketoplánu, kterým Gwendy cestuje; je výsledným součtem čísel kódu schránky, ve které Gwendy ukrývá skříňku; devatenáct je i počet dní, které má strávit posádka ve vesmíru a v neposlední řadě je devatenáctka zmiňována ve spojitosti s jistým virovým onemocněním, které koncem roku 2019 vypuklo v čínském Wu Chanu a později paralyzovalo celý svět (ano, i za tohle může Gwendina kouzelná skříňka).

Kniha Poslední úkol pro Gwendy je důstojné, i když velmi smutné, zakončení celé trilogie.

Komentáře (0)

Přidat komentář