Grindelwaldův plán

recenze

Fantastická zvířata. Grindelwaldovy zločiny: Původní scénář (2019) 4 z 5 / Kikina182
Fantastická zvířata. Grindelwaldovy zločiny: Původní scénář

Gellert Grindelwald byl zajat KOKUSem, ale ne na dlouho. Už je opět na svobodě a svolává své stoupence, aby vytvořil svět bez nečarů, kterému by mohl vládnout. Ministerstvo však není jediné, které se ho snaží zastavit. O to samé usiluje i jeho tehdejší přítel Albus Brumbál.

Ten ho však nemůže porazit sám, a tak ve snaze zabránit mu v jeho plánech posílá Mloka do Paříže. Úkol od Brumbála však není jediný důvod, proč se tam Mlok i přes zákaz cestování vydává. V Paříži je totiž Tina, která hledá Credence, jež by mohl mít v celé věci větší úlohu, než se zdá.

Ve chvíli, kdy se v kinech objevily Grindelwaldovy zločiny, jsem musela jít a podívat se. A přestože se mi příběh nelíbil tolik jak Fantastická zvířata, i tak jsem z něho byla nadšená. Takže když vyšel i filmový scénář, bylo jasné, že si to musím přečíst.

Scénář však bohužel není klasická knihy, a tak jsem si nedělala žádné iluze, že bych se v knize mohla dozvědět něco víc, než už jsem zjistila z filmu. Na druhou stranu jsem si byla jistá, že ve mně kniha poznatky z filmu oživí, a tak si je lépe zapamatuji.

Kniha má tedy podobu klasického scénáře, alespoň co se stylu psaní týká. Jsou v ní jednotlivé dialogy spolu s poznámkami, co postavy dělají nebo kde se příběh právě v tu chvíli odehrává. Na rozdíl od klasických scénářů je však nádherně ozdobený různými ornamenty a obrázky, díky kterým působí celá knížka tak nějak magicky a vznešeně.

Není žádným překvapením, že příběh skutečně naprosto přesně souhlasí s filmem. Kdyby ne, bylo by něco asi hodně špatně. A rozhodně je dobře moct si tenhle skvělý film připomenout i v knižní podobě, ale jednoduše to není ono.

Je to ten samý skvělý příběh, ale bohužel to nemá takový efekt, jako když ho člověk vidí na filmovém plátně nebo si přečte klasickou knihu. Jsem ráda, že existují knihy k sérii Fantastická zvířata, alespoň v této podobě, ale popravdě bych si příběh mnohem víc užila a zanechal by ve mně mnohem víc emocí, kdyby byl napsaný formou klasické knihy. Takhle je to sice fajn počtení, ale v člověku to skoro nic nezanechá.

A to ani nemluvím o postavách. Na filmových plátnech si můžeme odvodit jací jsou z toho, jak na nás působí. V knize jsou popsané. Ale ve scénáři máme jen pár zmínek v závorce. Jako někomu, kdo viděl film a je s postavami obeznámen to pro mě není žádný problém, ale kdyby si knihu chtěl přečíst někdo jiný, asi by to úplně dobrý nebylo. Na druhé straně pořád je to filmový scénář a filmové scénáře nemají mít detailní popisy postav, takže je vlastně správně, že se v knize nevyskytují.

Ráda jsem si knihu přečetla, ale jak už jsem řekla, byla bych mnohem radši, kdyby J. K. Rowlingová napsala na motiv filmů klasické knihy. Věřím, že pro ni by to nebyl žádný problém a všem fanouškům by to udělalo radost. Ale nic víc, než scénář nemáme a já jsem opravdu ráda i za tohle.

Pokud jste už viděli film, tak je podle mě rozhodně dobrý nápad si knihu přečíst. Díky ní si člověk leckteré věci mnohem lépe zapíše do mysli a pokud vznikly nějaké nejasnosti během filmu, tak scénář je bez problému vysvětlí.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Albatros.

Komentáře (0)

Přidat komentář