Frankenstein z Bagdádu

recenze

Frankenstein z Bagdádu (2022) 5 z 5 / bajub
Frankenstein z Bagdádu

Frankenstein z Bagdádu, první irácký román přeložený do češtiny. Přeložený nikým jiným než výbornou Jitkou Jeníkovou, a pokud její práci znáte, musí vám být jasné, že před vámi stojí skvělý literární zážitek.

Frankensteina z Bagdádu v sobě ukrývá mnoho vrstev, jde napříč hned několika žánry, prolíná se v něm fantastično (s prvky magického realismu) s líčením drsné reality života v Bagdádu po invazi amerických vojsk a pádu Saddáma Husajna.

Slovy Jitky Jeníkové: "Jako by Saddám Husajn celé roky seděl na plechovce plné červů, invaze ho svrhla, plechovku otevřela a Západ se nestačil divit."

Jak vás jistě napadlo příběh odkazuje k slavnému Frankensteinovi M. W. Shelley, ale ve své podstatě jde hlavně o vyobrazení znepokojivé a neutěšené situace v irácké společnosti po již zmíněné invazi. Frankenstein je zde bytost složená z mnoha kousků lidských těl, která vlivem několika faktorů ožije a začne se mstít všem, kteří se na někom provinili. Ovšem kdo je uprostřed válečné vřavy úplně bez viny? Na čí straně je pravda? A kdo není ochoten udělat téměř cokoli, aby ochránil sebe, svou rodinu, svůj domov? 

Kniha má hned několik hlavních postav z různých společenských vrstev, můžeme si tedy udělat poměrně slušnou představu o nelehkém životě, chaosu, strachu, násilí a dalších hrůzách ovládající ulice Bagdádu. Najdeme zde představitele z řad obyčejných lidí, medií, bezpečnostních složek. Byť jsou rozdílní, jedno mají společné - chtějí si najít své místo v nově nastoleném režimu. A přesně tak, jak je propracovaný samotný příběh, jsou propracované i postavy, které se vlivem událostí vyvíjejí, a my tak máme možnost sledovat a pochopit mentalitu lidí z rozdílné kultury (a věřte, že mnohdy jsme si podobní až běda). 

V příběhu nelezneme i spousta odkazů na vliv různých náboženství na iráckou kulturu, rozhodně ani etnická rozmanitost obyvatel neulehčuje situaci (povinně přečíst doslov Jitky Jeníkové), a to vše nám opět pomáhá dokreslit si obraz celé situace v Iráku. Obrázek, který autor vypráví často s příměsí černého humoru, což jen umocňuje absurditu událostí.

Frankenstein z Bagdádu je přesně ten typ knihy, která ve vás vyvolá spoustu otázek, ukáže vám pohled "zevnitř", který vás může překvapit, protože z medií je nám odhalena pouze jedna strana mince, ovšem situace na místě je daleko složitější. A přesně proto je důležité, aby u nás vycházely i tyto knihy - podávají svědectví přímo těch, kterých se to týká. Nemusíme se spoustou věcí souhlasit, to je naše svaté právo, ale musíme si uvědomit, že nic není černobílé a vše většinou odnesou ti, kteří na válku nemají v podstatě žádný vliv. Ale musí se v ní naučit žít.

"Tato kniha je manifestem proti válce, je to kritika americké okupace, bývaleho i stávajícího režimu," říká Saadáwí ke svému nejúspěšnějšímu titulu.

Komentáře (0)

Přidat komentář