Fotbalová láska

recenze

Kulti (2019) 5 z 5 / Kikina182
Kulti

Sal snila už od malička o kariéře profesionální fotbalistky. Inspiroval ji slavný německý fotbalista Reiner Kulti, kterým byla v podstatě posedlá. Doufala, že se jednou vezmou a budou žít dokonalý fotbalový život. Ovšem ze zamilovanosti do Reinera Kultiho už dávno vyrostla a má mnohem víc než jen jeden důvod ho nenávidět.

O dvacet let později žije svůj fotbalový sen a na Kultiho skoro nepomyslí. Ale najednou to má být právě on, kdo se stane trenérem jejího fotbalového družstva. Sal z toho není zrovna dvakrát nadšená a Kulti jí hodně brzo usvědčí v tom, že je ještě horší člověk, než si myslela.

Sal se ovšem nevzdává. Odmítá se jen dívat na to, jak jen postává kolem a vůbec jim nepomáhá při tréninku. A rozhodně ho nehodlá nechat povyšovat se nad ní a nad její blízké, a to i za cenu, že by to mohlo mít za následek její vyhazov z týmu. Nehodlá se ke Kultimu chovat jako k hvězdě, kterou dřív obdivovala. A to vyvolá opravdu zajímavý slet událost.

Přestože trochu sleduji i zahraniční blogosféru, tak jsem se o Marianě Zapati poprvé dozvěděla v momentě, kdy Fragment informoval o tom, že vydá knihu Kulti. Už tehdy mě toto dílo zaujalo a říkala jsem si, že by bylo fajn si ho přečíst. Když jsem se pak ale podívala trochu hlouběji, mrkla na nejrůznější zahraniční názory a na české natěšené komentáře, měla jsem jasno. Tuhle knihu jsem si prostě musela přečíst.

Původně jsem předpokládala, že by to mohl být pěkný oddechový průměrný příběh, ale vzhledem k nadšením ohlasům jsem hodně rychle změnila názor. Začala jsem se na knihu neuvěřitelně těšit a věřila jsem, že to bude něco doopravdy úžasného.

Kulti je vyprávěn v ich formě z pohledu hlavní hrdinky. Původně mi bylo líto, že se nestřídá ve vyprávěním s Kultim, ale nakonec musím říct, že autorka rozhodně měla dobrý důvod, proč nechala celý příběh vyprávět jen Sal. Kdyby do toho mluvil někdo jiný, rozhodně by příběh nevynikl tak, jak měl.

Nejlepší na téhle knize ale je, že se v podstatě čte sama. Má zhruba pět set stran, a přesto jsem ji zhltla za tak krátké časové období, že jsem tomu sama nevěřila. Kulti mě do sebe vtáhl a já prostě musela číst dál a dál. Jednoduše jsem musela vědět, jak to dopadne a rozhodně nebyl čas na jakékoli zbytečné pauzy. Třeba na oběd. Kdo by taky potřeboval jídlo, když má před sebou takový literární pamlsek?

Samozřejmě, že rychlé přečtení nemá na svědomí jenom styl psaní, ale i děj samotný. Přiznám se, že než jsem začala číst, tak jsem si chvíli myslela, že tolik stran bude pro tenhle příběh až příliš, ale mýlila jsem se. Je to perfektní počet stran.

Příběh je skvěle rozepsaný, nic není uspěchané, ale zároveň ani nějak protahované nebo dokonce nudné. Naopak. Každou kapitolu příběhu jsem četla s dychtivostí a užívala si naprosto nádherný příběh, kterému snad ani nemohu nic vytknout.

Jelikož nejsem fanouškem sportu, trochu jsem se bála že v příběhu se bude hodně mluvit o technických věcech fotbalu a mě to znudí. Pravdou je, že v příběhu je opravdu hodně informací o fotbalu. Nemůžu říct, jak moc technické jsou, ale jejich tam vážně hromada. Ale autorce se to povedlo podat tak zajímavě, že to zaujalo dokonce i mě. A to ve stejné míře, jako romantická linka.

Dokonce i postavy v téhle knize jsou perfektní. Autorka je skvěle popsala, dala jim zajímavé životní příběhy, různorodé vlastnosti a vlastně jim svým způsobem vdechla život. Navíc žádná z těch postav mi nelezla na nervy, aniž by neměla, což je v poslední době u knih dost vzácné.

Jsem z knihy Kulti absolutně nadšená. V životě bych nepomyslela, že bude tenhle příběh doopravdy takhle dobrý, ale on je. Vlastně je podle mě snad ještě lepší. Rozhodně vám ho doporučuji všema deseti. Kulti je naprosto úžasná kniha, a to dost vypovídá o tom, jak úžasná je Mariana Zapati. Opravdu moc doufám, že tohle není poslední kniha, která v Česku vyjde, protože nutně potřebuji další takhle úžasný příběh.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Fragment.

Komentáře (1)

Přidat komentář

kopeceli
13.03.2023

Děkuji za pěknou recenzi. Knihu si přečtu, i když už nejsem zrovna mladá.