Fantasy pro mladší čtenáře plná draků a války lidí s elfy

recenze

Letopisy dračích jezdců (2020) 5 z 5 / LukBook
Letopisy dračích jezdců

Dračí příběhy patří mezi fanoušky fantasy dlouhodobě mezi ty nejoblíbenější. V roce 2013 si to uvědomovala i půvabná autorka Nicole Conway, když vypouštěla do světa první díl svých Letopisů dračích jezdců. A nyní se díky nakladatelství Allpress dostávají i k nám.

Možná vám tento název něco připomíná. O pár let dříve totiž mladičký Christopher Paolini započal svou kariéru s knihou Eragon, která byla součástí série Odkaz dračích jezdců. A knihy spojuje nejen téma draků, ale i silný vztah mezi jedním z nich a mladým chlapcem. Pro fanoušky služebně staršího zástupce tohoto žánru tedy může být tento příběh tak trochu úžasným zjevením.

Zápletka se jinak odvíjí trochu jiným směrem. Hlavní hrdina Jaevid je napůl elf a napůl člověk. Tyto dvě rasy se ovšem nesnášejí a nemilosrdně spolu bojují, tudíž to nemá vůbec jednoduché. Ani jedna strana ho totiž nepřijímá. Jednoho dne mu ovšem změní život setkání s drakem v akademii Blybrig, když si ho divoký tvor vybere jako svého jezdce. A tím začíná nová část jeho existence plná nebezpečí, ale i vzrušení a nových přátel.

Předem je potřeba si říct, pro koho je tato kniha určena. Jednoznačně si ji totiž oblíbí zejména mladší ročníky, čemuž je uzpůsoben styl psaní a občas až naivita celého příběhu. V průběhu čtení ovšem velice brzy zjistíte, že je kniha velice čtivá a totálně vás pohltila.

Autorka si vybrala tolik oblíbené školní prostředí a zasadila do něj klasického “ňoumu“. Jaevid je neoblíbený, slabý, na začátku nic neumí a má jen jednu kamarádku, která ovšem z jeho života po nástupu do akademie prakticky zmizí. Prozatím. Naštěstí si však najde nové přátele a postupně se začne měnit. No až do konce je to vlastně stále třasořitka, která moc nevydrží, ale velký vývoj je tam stejně znát.

Seznámíte se s jeho nejlepším přítelem Felixem, jedním zrádcem z vlastních řad, trochu podivným učitelem připomínajícím Snapa a hlavním padouchem, který je ovšem odhalen až o mnoho stran později. A samozřejmě s draky. Jedním z charakteristických rysů celé zápletky je propojení jezdců s draky, jejich souznění či v některých případech i podrobení.

Celý děj dostává po úvodní školící části to správné grády a začnou se dít velké věci. Díky tomu si vlastně téměř každý vybere to své. Máte rádi nesmělé začátky při učení nových dovedností a seznamování se s drakem? Hurá do čtení. Nebo radši pořádnou akci, při které budou vzduchem létat draci i oheň? Proč ne. Nakonec i náznaky romantiky pro budoucí díly se tu najdou.

To všechno bez nějakých výrazných násilností. Nestříká zde krev na každém kroku, a přestože tu je několik soubojů a bitev, z dnešního pohledu se jedná o poměrně klidnou záležitost. Zejména začínající mladí čtenáři se tedy mají na co těšit a tato kniha se pro ně může stát odrazovým můstkem do světa fantastiky.

Letopisy dračích jezdců začínají opravdu dobře. Snad se dočkáme i dalších pokračování a v nich vývoje všech událostí. Po přečtení této knihy mi v hlavě totiž zůstala řada otázek a nerad bych je tam nechal nezodpovězené. Nejvíce mě asi zajímá, jak dopadne hlavní hrdina Jaevid. Zůstane na straně lidí a bude bojovat proti elfům? Nebo se přidá ke svým druhým příbuzným? A bude jedním z těch, kteří ukončí tuto nesmyslnou válku. No uvidíme.

Komentáře (0)

Přidat komentář