Epištoly o elitách a lidu

recenze

Epištoly o elitách a lidu (2018) 5 z 5 / assaly
Epištoly o elitách a lidu

V knize Epištoly o elitách a lidu nám Vlastimil Vondruška předkládá k zamyšlení formou krátkých úvah (resp. epištol - z řečtiny a latiny převzaté slovo pro dopis) pojetí elit a lidu, tak jak byly tyto od počátku historie vnímány. Kdo byl součástí elity a jak mohl toto označení získat a kdo byl prostě jen „lid“? Přesto, že název knihy zní složitě a má první věta ještě víc, je kniha psaná velice čtivě a srozumitelně. Spisovatel nám předkládá nejen historická fakta, ale vše je propojeno souvislostmi, které umožňují zařadit si minulost i současnost do logického řetězce. V historii byla období, kdy se člověk jako součást elity musel narodit, období, kdy si musel členství v elitních skupinách zasloužit a jací lidé jsou součástí elity dnes – posuďte sami. Zamyslíme se nad tím, koho vnímáme jako elitu a kdo si o sobě myslí, že právě ON je tím vyvoleným.

Porovnáním vnímání „těch nahoře“ a „těch dole“ v současnosti a minulosti si uvědomíme, kdo vlastně vládne, z čeho odvozuje svou moc, legitimní či nelegitimní, jak se historie opakuje a jak málo někdy stačí k velkým změnám.

Kniha je rozdělena do 6. dílů, od vysvětlení pojmů k teorii elit v běhu času až posledním dvěma dílům, Růženec z Glos a Apendix. V posledních dvou kapitolách se dostáváme k současnosti a humor, který zlehka první částí knihy prostupuje, začíná mizet. Musíme si přiznat, že na současnosti, která se historií teprve stává, toho právě moc vtipného není.

Díky titulu asi po knize prvoplánově nesáhnou čtenáři detektivek nebo romantických románů, přesto bych ji doporučila všem – nejenže si osvěžíme historická data a fakta, ale vše je propojeno právě linkou vládnoucích (či nevládnoucích) elit (a zbytku, tedy nás obyčejných lidí) a doprovázeno vtipnými i trefnými komentáři spisovatele. Vložené citáty slavných osobností podtrhují pravdy, které vlastně známe, jen si je nedáváme do souvislostí s dnešním děním. Knihu mohu doporučit jako doplňkovou četbu i studentům, nejen pro utřídění historických souvislostí, ale jako pomocný materiál i na sociologii, filosofii… Všichni bychom si měli uvědomit sílu slova a sílu informace a dezinformace a nenechat sebou manipulovat. Nikdy v historii to totiž nebylo díky informačním technologiím tak snadné, jako dnes. Protože, jak praví jedna z posledních vět knihy, – často „hodnotíme jen slova, nikoli realitu“.

Komentáře (0)

Přidat komentář