Elena to ví - novela s detektivním nádechem

recenze

Elena to ví (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Elena to ví

Elenina dcera Rita byla nalezena oběšená ve zvonici, jenže Elena ví, že v ten čas byla bouřka a Rita by v takovou dobu nikdy do zvonice nešla. Nesmíří se tak s verdiktem sebevraždy a sama započne pátrat po vrahovi své dcery. Jenže k tomu potřebuje prostředníka, neboť její tělo už jí neslouží...

Musím se přiznat, že asi jako vícero lidí, kteří si přečtou anotaci, jsem čekala detektivku. Ohromně jsem se spletla, protože i když tu detektivní nádech je, je to vlastně taková niterní zpověď, která se čtenáři dostane pod kůži.

Elena to ví je zpovědí, a to hned v několika směrech. Je zpovědí o vztahu matka-dcera, který by nejspíš každému úplně nevyhovoval, ale Eleně a Ritě asi ano. Je zpovědí o nemoci (o té ku*vě nemoci), která postupně ovládá člověka, aniž by se o to sám prosil. A je zpovědí o mateřství, o tom jak pro každou ženu znamená mateřství něco jiného, o tom jak každá to své dítě zná nebo nezná, o tom že by každá měla mít právo výběru.

Elena to ví je opravdu skvělá (i když ne moc veselá) kniha, která se odehrává během jednoho dne. Elena, hlavní postava a matka zemřelé, je již v důchodu a byla jí diagnostikována Parkinsonova choroba, která dělá její život neskutečně složitým. Je odkázaná na prášky, které jí umožňují vůbec nějaký pohyb, jsou věci které si sama neobstará vůbec. Avšak její mysl je naprosto jasná, proto je pro ni nesmírně těžké pozorovat okolí, které na ní nahlíží jako na tu "starou a nemohoucí".

Elena to ví je útlounká knížka se silným příběhem, ze které může i mrazit a já vám ji mohu jedině doporučit. Trochu se však bojím toho, že mnoho čtenářů tohle čtení vzdá, protože bude čekat "odlehčenou detektivku" a už u prvních stran pochopí, že to tak není. Také se bojím nepochopení toho, co příběh chce říct, proto si dovolím doporučit ji spíš starším čtenářům.

Já sice čekala úplně něco jiného, ale jsem nadšena (i když to není moc vhodný výraz vzhledem k povaze příběhu). A vy počítejte s tím, že je to krásné, ale bolestné čtení.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Beta

Komentáře (0)

Přidat komentář