Dvě sestry, které rozdělili nacisti

recenze

Hitlerův nevěstinec (2021) 5 z 5 / LukBook
Hitlerův nevěstinec

Hitlerův nevěstinec je příběhem dvou sester, které rozdělila druhá světová válka. Jedná se sice o fiktivní román z pera australského spisovatele Steva Matthewse, ale najdete v něm i mnoho faktů a věcí, které se bohužel opravdu odehrály.

Sestry Ania a Danuta mají velice blízký vztah, který je bohužel narušen příchodem Hitlera a nacistů. Zatímco Ania je uvržena do koncentračního tábora, Danuta se přidává k polskému odboji. Obě na sebe stále myslí a touží po setkání. Pohlédnou si ještě někdy do očí nebo budou zavražděny monstry v německých uniformách?

Nejdřív by bylo vhodné si vysvětlit, jak je to s tou fiktivností románu. Většina hlavních postav je vymyšlených. Mezi reálná se řadí jména jako je Adolf Hitler, Josef Mengele, Rudolf Höss nebo Adolf Eichmann. Značná část příběhu se odehrává v pobočném táboře Osvětimi se jménem Wysznice. Ani ten ovšem v žádných historických pramenech nenajdete.

Autor tedy pro své beletristické zpracování holocaustu poměrně hodně smíchal fakta s fikcí. Většinou se nejedná o nic zásadního, co by vás mělo nějak pohoršit nebo zmást. Jedinou přidanou věcí, která mě trochu vadila, byl postupný vývoj fiktivního tábora Wysznice. Ten se v průběhu vyprávění stává vyhlazovacím a zabíjí rychleji než vedlejší Osvětim. To si jde jen těžko představit. Ale to je spíše takový detail, který tak vnímám, protože jsem přečetl už větší množství knih o holocaustu.

Jinak se tvůrci podařilo vytvořit velice napínavý příběh a vložit do něj řadu „zajímavostí“ o chodu koncentračních táborů. Značně se nechal inspirovat právě Osvětimí. Jako ústřední předmět je tu nevěstinec, který slouží jako odměna pro ty, jenž dobře tyranizují ostatní nebo odvádějí hodně špinavou práci. Jak si můžete přečíst v několika jiných knihách, v nejznámějším polském táboře skutečně něco podobného existovalo.

Vedle toho je tu zmínka o orchestru, samozřejmě jsou popsané i nechutné praktiky s mučením a vražděním židů. Velice dobře jsou ztvárněni i samotní dozorci, kteří vám brzy přijdou opravdu odporní a provádějí sílené činy. Rovněž nakouknete v druhé linii i pod pokličku polského odboje. V tomto případě se autor nevrhnul do přílišných podrobností, ale pro samotnou zápletku to bohatě stačí.

Celkově je děj velice poutavý. Začíná vlastně desítky let po válce, kdy stařenka Anie stojí nad jedním mužem a míří na něj pistolí. Proč to dělá a jak to nakonec dopadne zjistíte následovně. Napovím jenom, ze hlavní roli tu hraje odplata.

Ostatně ještě k hlavním i vedlejším postavám. Právě na nich je hodně postaven celý román. Značná část z nich je hodně charismatických a jejich vlastnosti jsou vzhledem k okolnostem dění dobře popsané. Nacisti jsou opravdu slizouni a budete je nenávidět. Ania jako vězenkyně v táboře musí řešit dilema, kam až je schopná zajít, aby přežila.

To je samozřejmě jedním z kontroverzních témat celého holocaustu. Někteří vězni byli schopní udávat i vraždit jiné, jen aby zachránili svůj vlastní život. Takto daleko hlavní hrdinka nezašla, ale přesto ji někdo může za její činy odsoudit.

Dočkáte se i líčení o osvobození tábora a následných činů spojenců. Je zde vyzdvihnuta krutost Sovětů i vstřícnost Britů. Někteří pachatelé se pokusí lstí uniknout, jiní budou ihned zabiti. Zmíněna bude i tzv. Krysí stezka, která pomáhala nacistům prchnout přes oceán. Navíc ani pro zmučené vězně někdy nebylo vysvobození záchranou. Tech poznatků o životě v táboře i na jeho konci je poměrně dost.

Hitlerův nevěstinec se čte velice dobře. Vyprávění rychle odsýpá, dozvíte se z něj řadu zajímavých informací, někteří si možná i popláčou. Obdivuhodně spojuje fikci s fakty a vytváří z toho pozoruhodný příběh, který by se klidně mohl stát.

Komentáře (0)

Přidat komentář