Dvě dívky, dva příběhy a spousta akce

recenze

Furyborn (2019) 4 z 5 / LukBook
Furyborn

První díl bestsellerové trilogie Empirium s názvem Furyborn vstoupil i na český knižní trh. Americká spisovatelka Claire Legrand v něm vypráví příběh dvou žen, které dělí několik stovek let, a přesto mají mnoho společného.

Rielle Dardenne žije v království Celdarie a mezi její nejlepší přátele patří místní princ Audric a jeho snoubenka Ludivine. Jednoho dne se společně s princem zúčastní nebezpečného honu, při kterém jsou napadeni nájemnými vrahy. Rielle musí ukázat svou dlouho skrývanou nadpřirozenou moc, aby ochránila svého přítele. Díky tomu se ovšem dostává do velice komplikované situace. Podobná kouzelná síla je prorokovaná dvěma královnám. Jedna přinese světu zhoubu a druhá ho zachrání. Ona teď musí dokázat, že je tou pravou a splnit sedm nebezpečných zkoušek.

O tisíc let později se vražedkyně Eliana dostává do situace, kdy si musí vybrat, za kterou stranu bude bojovat. Doteď sloužila Imperátorovi, ale nabídku od vzbouřenců Rudé koruny nemůže odmítnout. Navíc velice brzy zjišťuje, že její předchozí chlebodárci mají trochu jiné cíle, než si původně myslela. I ona začíná o svém těle zjišťovat znepokojivé informace, které ji mohou znepříjemnit život. Pravda je přitom ještě daleko znepokojivější.

V poslední době si stále více obliby získávají drsné fantasy hrdinky, které svou obhroublostí často trumfnou i chlapské kolegy, a přesto dokáží využít ženských zbraní. Často se jedná o nájemné vražedkyně. Jednou z těch nejpopulárnějších se stala třeba Celaena ze Skleněného trůnu. Kombinace ženské krásy a drsného chování je prostě momentálně in.

Podobný koncept nabízí i Furyborn. Najdete v něm hned dvě dějové linky, které jsou od sebe navíc vzdálené tisíc let. Obě jejich hlavní hrdinky mají mnoho společného, ale zároveň mezi nimi přesto najdeme několik rozdílů. Rielle mi ze začátku přijde trochu něžnější a vznešenější. Oproti ní Eliana je především vražedkyně, která využívá svého těla jako zbraně. Později se ovšem situace může naprosto změnit.

Mladším čtenářům ujíždějícím na klasickým young adultovkách může tento román připadat trochu složitější. Obsahuje hodně pojmů či jmen a díky tomu působí trochu epičtěji. Průměrně inteligentní člověk se v něm ovšem brzy zorientuje a všechny součástky mu lehce zapadnou do sebe. Dal by se určitě najít přesah do temnější fantasy, ale young adult stránka je stále hodně patrná.

Mezi největší klady Furybornu jednoznačně patří množství akce. Různých soubojů a bitev je tu opravdu dostatek, a navíc se v nich ve většině případů objeví právě některá z drsných dam. Díky tomu děj plyne velice rychle a nemusíte se tak bát jeho obsáhlosti. Pomáhá tomu i střídání kapitol, ve kterých se odehrávají dva zcela odlišné příběhy.
Většinu čtení se vám vlastně bude zdát, jako byste četli dvojici rozdílných knih v jednom obalu. Až ke konci se začínají objevovat některé společné faktory, které v příštích dílech propojí obě množiny v jednu.

Nuda se v tomto případě jen tak nedostaví. Autorka si neustále udržuje vaši pozornost, přehazuje vás z jednoho světa do druhého a pak vám naservíruje závěr, který rozhodně láká k přečtení dalšího dílu.

První část trilogie Empirium je rozhodně zajímavým zástupcem žánru young adult, který se tváří trochu dospěleji a nabízí velice poutavý příběh. Samozřejmě se dočkáte i nějaké té romantické linky, která ovšem chvílemi přesahuje až do takřka erotické. Několik scén je poměrně pikantních, přesto nepůsobí přímo vulgárně.

Jestliže máte rádi silné ženy a obdivujete jejich touhu bojovat, určitě by vám Furyborn neměl utéct. Připravte se na pořádnou akční jízdu, ve které nechybí pěkně ostré meče, ale ani hodně mocná magie. Je jedno, která z hrdinek se stane vaší oblíbenkyní. Obě totiž dokážou přivést muže do varu a hned potom jim proříznout hrdlo.

Rozhodně doporučujeme i příznivcům Skleněného trůnu, protože Celaena tady má slušné konkurentky.

Za recenzní výtisk děkujeme Našemu nakladatelství, pod jejichž značkou King Cool Furyborn vyšel.

Komentáře (0)

Přidat komentář