Duo King/Straub v plné síle

recenze

Černý dům (2014) 5 z 5 / assa
Černý dům

I přesto, že bylo nové vydání (r. 2023) románu Černý dům z důvodu smrti jednoho z autorů o několik měsíců odloženo, nakonec se český čtenář přece jen dočkal.

Příběh je to drsný. V delším prologu nás autoři seznamují s městečkem French Landing ve Wisconsinu, kde řádí nemilosrdný vrah malých dětí. A ne, tentokrát se nejedná o Pennywise. To, jak jsou oběti zohaveny a dopisy, které vrah rozesílá zdrceným rodičům, velmi připomíná zločiny Alberta Fishe, který děsil New York ve 20. a 30. letech minulého století. A čtenář brzy zjistí, že podobnost není náhodná.  
Na scénu přichází náš starý známý Jack Sawyer, který nejen že od posledně dost vyrostl, ale dokonce už je ve služebním důchodu. Právě on je pro French Landing jedinou spásou. Protože pouze on dokáže pochopit a rozklíčovat, co se tu vlastně děje. Protože pouze on kdysi navštívil Teritoria a ví, že jsou i jiné světy než tento.

Černý dům je volné pokračování románu Talisman, který má taktéž na svědomí autorská dvojice King/Straub. Tentokrát však na zelené pláně Teritorií moc nezavítáme a celý příběh se převážně odehrává v našem světě.
Knihu sice můžete číst nezávisle na Talismanu, ale pokud předchozí příběh znáte, váš zážitek to jistě umocní. Peter Straub také Kinga přemluvil, aby do příběhu zakomponoval universum Temné věže, která byla při psaní jejich první knihy ještě v plenkách, a tak srdíčka Kingových fanoušků nejednou zaplesají radostí nad rozpoznáváním všelijakých propojek s další jeho tvorbou.
Černý dům nám předkládá zajímavou a znepokojivou konspirační teorii o tom, kdo ve skutečnosti ovládá mysl vyšinutých sériových vrahů jako byli Albert Fish, hanoverský řezník Fritz Haarman či Netflixem proslavený Jeffrey Dahmer.
Na závěr si autoři s čtenářem pěkně (nebo nepěkně?) pohrají, když mu naservírují výběr ze dvou konců s varováním, že jeden z nich se mu rozhodně nebude líbit.

Pro mě byla tato kniha ještě lepší než ta předchozí a je veliká škoda, že už se nikdy nedočkáme třetího dílu, o kterém oba autoři v průběhu let několikrát mluvili.

Komentáře (0)

Přidat komentář