Dům na Riviéře: Nasajete atmosféru současné i válečné Francie

recenze

Dům na Riviéře (2022) 4 z 5 / VasnivaCtenarka
Dům na Riviéře

Natasha Lesterová je v české knihomolské veřejnosti už poměrně známá a to zejména díky knihám Pařížská švadlena a Skříň plná Diora. V nedávné době tato australská autorka u nás vydala knihu Dům na Riviéře.

I v knize Dům na Riviéře se přeneseme v jedné ze dvou dějových linií do válečné Paříže, kde mladá Éliane poznává opravdovou lásku a také krutosti 2. světové války.

Éliane miluje umění a mít její rodina více peněz, neváhala by ani vteřinu a malovala by od rána do večera. Bohužel situace se s nástupem 2. světové války pro Éliane a její rodinu radikálně mění. Ještě že je tady Xavier – mladý muž, úžasný malíř a majitel galerie, který ji vnáší do života alespoň kousek štěstí, lásky a vzrušení. O to větším zklamáním pro Éliane je, když vidí, jak se Xavier změnil, když ho po delší době potká osobně.

Éliane miluje umění více než svůj život a tak neváhá ani vteřinu, aby udělala vše, co je v jejích silách, aby umění ochránila před okupanty, kteří věhlasná umělecká díla kradou do svých sbírek.

Přidá se k odboji a tím se ocitá v ohrožení života nejen ona, ale i její sourozenci.

Druhá dějová linka nás zavádí do současné Francie. Z Austrálie přijíždí, tragickým osudem zraněná, Remy do domu na francouzském pobřeží, aby mohla v životě učinit další krok….a sice uzdravit se z bolesti, která ji pohlcuje den za dnem.

Jejím sousedem je známý fotograf Adam, se kterým se postupně začne sbližovat. I on si nese šrámy na duši. Dvě bolavé duše tedy najdou společnou řeč.

Jednoho dne Remy objeví v domě na Riviéře seznam ukradených uměleckých děl a zjistí, že jeden z obrazů má celý život doma v Austrálii. Začne tedy pátrat, jak se tento obraz ocitl u ní doma a začíná poodhalovat také své skutečné kořeny.

Jak se bude vyvíjet příběh Éliane a Remy vám samozřejmě prozrazovat nebudu.

Přestože na našem trhu existuje opravdu nepřeberné množství knih, které se tématicky dotýkají 2. světové války, tak tato je výjimečná tím, že popisuje jaké zvěrstva páchali němečtí vojáci nejen na lidech, ale i na uměleckých dílech. Kniha nám tedy přináší další obraz této doby zase z jiného úhlu pohledu. Což může být samo o sobě obohacující a je jen dobře, že se našel autor, který se tohoto tématu dotkl.

Po celou dobu čtení mne na samotném příběhu fascinovalo, jakou práci si musela autorka dát s vyhledáváním informací, aby nám mohla poskytnout tak krásný a uvěřitelný příběh. I na konci knihy uvedla zdroje, které ji inspirovaly pro napsání tohoto příběhu.

Druhá dějová linka – ta ze současnosti – byla poměrně předvídatelná, ale moc hezky zpracovaná, takže jsem si ji užila. V některých momentech možná i více než první dějovou linku z válečné doby. Ta mi totiž občas přišla trošičku táhlejší. Ale občasná táhlost mi rozhodně nijak nekazila dojem ze čtení. Zkrátka se to všechno tak hezky prolínalo, že jsem měla chuť číst dále a dále. Tempo knihy tedy bylo místy trošku pomalejší a to zejména v oné dějové lince z doby války.

480 stran příběhu jsou rozděleny do třinácti částí a 40 kapitol. Každá část knihy nás právě přenese do jiné doby příběhu.

Knize prakticky nemám ani moc co vytknout. Možná lehká předvídatelnost děje v obou dějových liniích. Dějová linka ze současnosti mi přišla trošku více předvídatelná než ta z minulosti, ale i tak mne to bavilo. Vlastně mne to bavilo možná o to více, protože jsem chtěla vědět, jestli jsem charaktery odhadla dobře.

Budete-li mít chuť na příjemné počteníčko, při kterém se dozvíte i něco z minulosti, rozhodně si tuhle knihu přečtěte. Myslím, že budete spokojení.

Komentáře (0)

Přidat komentář