Dotek temnoty by Nikola

recenze

Dotek temnoty (2023) / obedova.pauza
Dotek temnoty

"What do you wear on a tour of the Underworld?"

Persephone je bohyní jara. Až na to, že neudrží naživu ani kaktus a kdykoliv se dotkne nějaké rostliny, ta záhy uvadne a uschne. Doposud žila pouze s matkou. Demeter svou dceru skrývala před zbytkem světa a jen s velikou nelibostí svolila a nechala Persephonu nastoupit na univerzitu předstírajíc, že je obyčejná smrtelnice.

Lord Hades se naopak svým "božstvím" netají...preferuje ale spíše život ve stínech a většinou ho najdete v jeho "klubu", kde uzavírá "DOHODY"...a jednu takovou dohodu s ním úplnou náhodou uzavře i naše Persephone.
Hadův požadavek se zdá být jednoduchý. Jediné, co od bohyně chce je, aby v Podsvětí stvořila život. Jak má ale něco takového udělat, když vše čeho se dotkne zahyne? Podaří se Persephone uspět nebo bude muset zůstat v Podsvětí navždy?

Další z řady retellingů na oblíbený příběh inspirovaný řeckou mytologií okořeněný trochou té erotiky a za mě malinko zklamání. Nápad dobrý, ale chtělo to některé věci rozvést a některé naopak vynechat. Pokud i vy patříte mezi fanoušky příběhu o Hádovi a Persephone doporučuji si spíš přečíst Neonové bohy od Katee Robert.

(SPOILER ZONE ->)

Persephone je studentkou žurnalistiky na univerzitě v Nových Athénách. Ačkoliv je bohyní, nemá žádnou moc a proto používá propůjčené schopnosti své matky Demeter, aby skryla svůj "božský" vzhled a mohla tak předstírat, že je pouhou smrtelnicí.
Nevernight je klub, kam se většina smrtelníků touží dostat...vlastní jej totiž sám Hades a máte-li dostatek kuráže nebo spíš, jste-li natolik zoufalý, můžete se pokusit uzavřít s ním "dohodu"...pokud splníte její podmínky, on vám na oplátku splní přání...pokud ovšem selžete, vaše duše poputuje rovnou do Podsvětí.
A protože je potřeba náš příběh nějak odstartovat...Persephone klub temného lorda samozřejmě navštíví a úplnou náhodou se připlete k samotnému Hádovi. Ten ji obelstí...protože jinak se to opravdu říct nedá... a označí Persephonu svým znamením. Zmatené děvče je tak zahnáno do kouta a souhlasí, že s pánem Podsvětí uzavře dohodu. Má půl roku na to, aby v Podsvětí stvořila život...pokud uspěje, je volná...pokud ovšem selže, zůstane tam uvězněna navždy.
Jak už bylo avizováno, Persephona žádné schopnosti bohyně jara nemá...spíš naopak, a tak se rozhodne vypěstovat zahrádku u Háda za domem pěkně po staru...opatří si semínka rostlin a pečlivě se o ně stará. Mezi tím máme možnost vidět, jak to mezi našimi hlavními aktéry začíná jiskřit. Ona je na něj sice "naprdnutá", neboť ji do celé dohody uvrtal podvodem, ale je to fešák, tak co by mu jen tak mezi řečí neodevzdala své pečlivě střežené panenství...
Taky o něm napíše pěkně "peprný" článek do novin, kde je zrovna na stáži. Ten je tedy zveřejněn jejím podlým kolegou, ale jeho dopad je obrovský... o Hádovi se toho totiž mezi smrtelníky moc neví a hodně šušká...a tak je Persephona požádána, aby se do celé věci víc ponořila a o Hádovi napsala podobných "odhalujících" článků více.
Pesephona se tak ocitne v nepříjemné situaci...původní text psala naštvaná a teď, když Háda víc poznala, přijde jí, že přece jen není tak krutý, jak se může na první pohled jevit. Podsvětí totiž vůbec není takové, jaké si představovala. Je krásné...a duše, které jej obývají jsou povětšinou spokojené a naší hrdinku si hned oblíbí...ba co víc, začnou ji považovat za jejich královnu...vždyť se k Hádovi tak hezky hodí...nebo ne?
Každopádně se do sebe Pesephona a Hádes zamilují...on jí nosí na rukou a ona na něm doslova visí pohledem...i po té, co na jejich románek přijde Demeter a s dcerou se pohádá.
Zlom nastane ve chvíli, kdy za Persephonou přijde bohyně Aphrodite a prozradí ji, že i ona uzavřela s Hádem dohodu...dala mu šest měsíců na to, aby "přiměl" někoho se do něj zamilovat.
To naši hlavní hrdinku zlomí...a protože od doby, co navštěvuje Podsvětí a tráví s temným lordem více času začíná pociťovat, jak se její moc probouzí, tak se jí v záchvatu hněvu při konfrontaci s Hádem podaří schopnosti vyvolat.
Vytvoří tak život v Podsvětí a zruší jejich společnou dohodu. Radost se ovšem nekoná, neboť ji Hádes pouze využil, aby naplnil podmínky své smlouvy s Aphrodite...To ovšem není pravda, Hádes se do naší hlavní ženské protagonistky zamiloval tak jako ona do něj. Nakonec si samozřejmě vše vyjasní a happy end je na světě.

Mladá bohyně, která vlastně nemá žádné schopnosti. Dohoda, která se tak zdá být zdánlivě nesplnitelná. A zasmušilý až zbytečně mocný a samozřejmě směsně pohledný bůh...tak by se dala celá kniha shrnout. A za mě to zprvu vypadalo opravdu zajímavě. Bohužel neschopnost hlavních postav vést normální konverzaci a následné zbytečné situace od toho se odvozující mi knihu lehce zprotivily a proto ani nemám v úmyslu sáhnout po dalších pokračováních příběhu.


Dotek temnoty Dotek temnoty Scarlett St. Clair

Romantická fantasy inspirovaná starými řeckými mýty. Persefona sice nosí titul bohyně jara, ale květiny při jejím doteku odjakživa usychají. Přestěhovala se do Nových Atén a doufá, že bude moct žít nový život v přestrojení za s... více


Komentáře (0)

Přidat komentář