Doktor Mengele bez cenzury i svědomí

recenze

Zpověď doktora Mengeleho (2023) 5 z 5 / LukBook
Zpověď doktora Mengeleho

Zpověď doktora Mengeleho je druhou česky přeloženou knihou německého autora Christophera Machta. Jak už název napovídá, věnuje se muži s přezdívkou Anděl smrti, který je svými činy zodpovědný za tisíce mrtvých v Osvětimi.

Autor je v zahraničí známý zejména svými knihami s námětem 2. světové války, v nichž nabízí fiktivní zpovědi či rozhovory s převážně nacistickými špičkami. Prvním česky přeloženým titulem se stala Hitlerova zpověď, druhým je aktuální Zpověď doktora Mengeleho.

V ní najdeme fiktivní rozhovor bývalé vězenkyně z Osvětimi s již seniorním Mengelem, kterého měla potkat ve svém nevěstinci v Jižní Americe. Dokonce i v úvodu sám autor tvrdí, že se jedná o reálný dokument získaný od syna jedné polky, která přežila v táboře smrti. Během čtení vám ovšem bude poměrně brzy jasné, že takto obsáhlý rozhovor navíc v daném duchu je pouze fiktivní. Je to však za mě zajímavá mystifikace, která z knihy činí ještě atraktivnější zboží.

V textu najdete otázky tak nějak navádějí čtenáře k základním životopisným informacím o muži jménem Josef Mengele. Ten se v Osvětimi dopouštěl strašných zločinů, kdy například experimentoval na živých lidech (a tím je často i zabíjel) nebo prováděl tzv. selekce, při nichž posílal nové vězně do plynových komor.

Dozvíte se o mnoha zrůdnostech, které prováděl. Zároveň ovšem vypráví o střípkách ze svého osobního života, vztahu se synem nebo událostech před válkou. Kniha je vlastně rozpůlená, kdy většina první poloviny se věnuje jeho působení v Osvětimi a druhá potom životu na útěku. Bohužel nikdy nebyl dopaden a ani potrestán. Nakonec ho ovšem stihl alespoň trest v podobě utopení se.

Rozhovor je prokládán se vzpomínkami přeživší z Osvětimi nebo přímo těmi Mengeleho. Nechybí ani poměrně slušné množství fotografií, dokumentující situaci v Osvětimi nebo znázorňující samotného Mengeleho. Jedná se tak o poměrně komplexní pohled na tuto osobu, která zanechala temný odkaz v dějinách.

Musím se přiznat, že s některými částmi rozhovoru jsem měl trochu problém. Někdy to vyznívá, jak kdyby Mengele a ona přeživší byli skoro přátelé. Možná až příliš často se mění nálada textu, některé části mi přišly až bizarní. Autor se do něj snažil vložit i určité emoce zpovídaného. Ne vždy to funguje přesvědčivě. Někdy to až moc působí jako interview dělané pro noviny. Prostě to za mě není zcela dokonalé, ale svoji funkci zaujmout čtenáře to podle mého z větší části splní.

Tituly Christophera Machta mě baví především tím, že jsou poměrně netradiční. Upřímně musím říct, že z velké části jsem se nedozvěděl mnoho nového. Na druhou stranu už mám něco načteno. Daná forma jeho knih ovšem určitě dokáže k historii a konkrétním osobnostem přitáhnout i čtenáře, kteří by si třeba klasičtější biografii Mengeleho nekoupili.

Nabídne vlastně nakonec poměrně dost informací o fungování Osvětimi, především z důrazem na věci okolo Anděla smrti. Najdete tu i řadu částí nad rámec rozhovoru, působící obecněji. Čtení mě bavilo a určitě bych byl velice rád i za další tituly tohoto tvůrce. V jeho tvorbě je i zpověď Stalina, Goebbelse, Himmlera nebo údajného syna Hitlera.

Komentáře (0)

Přidat komentář