Dogman utržený ze řetězu

recenze

Utržený ze řetězu (2019) / Schefik
Utržený ze řetězu

Není to tak dlouho co nám Dav Pilkey, tvůrce komiksových příběhů a autor ztřeštěné série o Kapitánu Bombarďákovi, představil zbrusu nového hrdinu. Na scénu tak přišel Dogman. Obranář zákona a mstitel pes-práví. Hrdina s velkým srdcem, silnými pažemi, bystrým rozumem a hustou srstí. Nyní je zpět a doslova se utrhl ze řetězu, aby opět zatočil se zločinem ve svém rodném městě...

Tohoto autora pravděpodobně malým čtenářům netřeba příliš představovat. Jeho knihy zde vychází již od roku od roku 2000, kdy se nám poprvé představil proslulý Kapitán Bombarďák, na které posléze navázalo i dobrodružství Rickyho Ricotty a jeho nejmocnějšího robota. Na úspěch těchto postav se na jaře letošního roku pokusilo navázat nakladatelství Pikola s jedním z nejúspěšnějších Pilkeyho počinů - komiksovým Dogmanem, jenž v zahraničí pravidelně okupuje nejvyšší příčky prodejnosti. A jak se zdá, ani u nás se mu patrně nevede vyloženě špatně, jelikož půl roku po úvodní knize série přichází Pikola s pokračováním, tentokrát s podtitulem Utržený ze řetězu.

Se samotným hrdinou a dalšími hlavními postavami jeho příběhu jsme se seznámili již v předchozí knize, přesto si i zde autor našel čas a na pár stránkách nám shrnul to nejdůležitější z prvního dílu. Aktuální novinku tak můžete vcelku dobře zkusit i v případě, že vás první kniha zatím minula. Samozřejmě je ale lepší, děj předchozí knihy znát. Utržený ze řetězu sice nabízí relativně uzavřený a samostatný příběh, přesto v něm ale najdeme pár odkazů na předchozí události.

Zatímco úvodní kniha nám nabídla sbírku několika kratších příběhů, Utržený ze řetězu se vydává cestou jednoho celistvějšího příběhu, tedy alepoň se tak snaží působit. Díky tomu je celkový dojem z novinky o něco lepší a vy budete mít pocit, že do rukou dostáváte o něco propracovanější kousek. Toto tvrzení je samozřejmě potřeba brát s určitým nadhledem, jelikož se jedná o komiks pro čtenáře od sedmi let, tudíž zde nelze čekat přílišné složitosti.

Samotný příběh je tak přísně lineární a více méně pokračuje ve šlépějích příběhů z první knihy. Pokud tedy máte tento kousek již za sebou, nebude pro vás ani nejnovější počin nakladatelství Pikola žádným překvapením. Dogman se tak opět pouští do boje se zločinem. I tentokrát se však bude muset vypořádat s celou řadou překážek a nesnází. Proti němu totiž nestojí nikdo menší než samotný zlotřilý padouch Péťa. Aby v tom však nebyl sám, tak mu přichází na pomoc geniální akvarijní rybička…

Není to však jen samotný příběh, který primárně cílí na malé čtenáře, ale vůbec jeho celkové pojetí, humor a v neposlední řadě i grafickou stránkou, která nenechá nikoho na pochybách, kam Dogman míří. Ne snad, že by Pilkey neuměl kreslit. Autor tentokrát zvolil hodně zjednodušené pojetí, které vypadá jakoby celý komiks kreslili žáci prvního stupně základní školy. Ostatně, to byl i Pilkeyův záměr, o čemž jsme se mohli přesvědčit již v předchozí knize.

Pokud hledáte pro svého malého nezbedu něco nenáročného, co ho sice příliš nepoučí, ale zaručeně se u toho bude královsky bavit, tak je Dogman tou pravou volbou pro vás. Pilkey si navíc i tentokrát připravil pro dospělejší čtenáře pár zajímavých eastereggů, které dokáží zaručeně pobavit. Za to pak můžeme vděčit především skvělému překladu Martina Mikolajka jenž si zde i tentokrát vyhrál. Dogman tak sice nebude útočit na titul komiksu roku, svůj účel však perfektně plní a děti se u něj tak rozhodně nebudou nudit.

Komentáře (0)

Přidat komentář