Dogman - hrdina s psí hlavou je zde!

recenze

Dogman (2019) / Schefik
Dogman

Dav Pilkey, tvůrce komiksových příběhů a autor ztřeštěné série o Kapitánu Bombarďákovi, se vrací zpět na scénu, aby malým čtenářům představil zbrusu nového hrdinu. Přichází nový obranář zákona a mstitel pes-práví. Má srdce hrdiny, silné paže, bystrý rozum...a hustou srst. Dogman - hrdina s psí hlavou je zde!

Tento americký autor, ilustrátor a tvůrce komiksových příběhů u nás není rozhodně neznámým jménem. Ostatně jeho knihy v České republice vychází již od roku 2000, kdy se nám poprvé představil proslulý Kapitán Bombarďák, na které posléze navázalo i dobrodružství Rickyho Ricotty a jeho nejmocnějšího robota. Nakladatelství Pikola se však tentokrát rozhodlo nechat tyto hrdiny stranou a malým čtenářům představuje další zajímavou postavu tohoto nadaného autora.

Tím je právě Dogman, hrdina s lidským tělem a psí hlavou, jenž vznikl za dosti nešťastných okolností. Po výbuchu bomby, kterou nastražil budoucí Dogmanův úhlavní nepřítel zlotřilý padouch Péťa, totiž lékaři sešili „cajtovo“ tělo s hlavou policejního psa Lojzíka. A právě tímto okamžikem se na scénu dostává Dogman, jenž se okamžitě stává nepostradatelnou součástí týmu místní policejní stanice.

O tom se můžeme ostatně přesvědčit na více než 200 stranách (240 abychom byli přesní), během nichž čekají na Dogmana vskutku nelehké úkoly. Kromě neustálého boje se zlotřilým Péťou se utká s proradnou starostkou, zjistí kdo se “vykadil” na šéfův stůl, potažmo se pokusí vypořádat s nebezpečnou párkokalypsou. To vše zabalené v příjemně naivním hávu, který ocení především ti nejmenší čtenáři.

Ostatně, právě na ně je tato kniha přímo mířena. A to jak samotným pojetím příběhů, ve kterých rozhodně nemůžeme hledat přílišné složitosti, tak humorem a v neposlední řadě i grafickou stránkou, která jasně evokuje, kam Dogman míří. Ne snad, že by Pilkey neuměl kreslit. Autor tentokrát zvolil hodně zjednodušené pojetí, které vypadá jakoby celý komiks kreslili žáci prvního stupně základní školy. Ostatně, to byl i Pilkeyův záměr. Což dokazuje i pár stránek z této knihy.

Dogman je tak přesně tou knihou, kterou si malí čtenáři doslova zamilují. Navíc se u ní dokáží pozastavit i dospělí, kteří zde mohou objevit celou řadu zajímavých slovních hříček a přesmyček, se kterými si překladatel Martin Mikolajek opravdu vyhrál. Připravte se tak například na Emmu Podmáslí z TV Znova a spoustu dalších zajímavých eastereggů, které jsou roztroušené napříč celou knihou, a které ocení právě dospělí čtenáři.

Je samozřejmě jasné, že Dogmanova dobrodružství dospělé čtenáře ani zdaleka neuspokojí. O to se však ani Dav Pilkey nesnažil se svých knihách vždy cílil na mnohem mladší čtenáře a nejinak je tomu i zde. Pokud tedy hledáte pro své dítko ideální odpočinkový kousek, u kterého se královsky pobaví, je právě Dogman ideálním adeptem právě pro vás.

Komentáře (0)

Přidat komentář