Dobrý kočkoveverčák se hledá těžko

recenze

Spoutávač (2019) 5 z 5 / Kikina182
Spoutávač

Kellen se svým obchodním partnerem kočkoveverčákem Reichesem odešel od svých přátel, aby je udržel v bezpečí, daleko od nepřátel, kteří se ho snaží zabít kvůli černému stínu, jež ho sužuje. Zatímco spolu odvracejí útoky nepřátel, snaží se najít bájné Ebenové opatství. Místo, kde by snad mohl najít lék na černý stín.

Při své snaze se ovšem setká s dalším mágem, který ho chce zabít a skoro se mu to povede. Vypadá to, že i s kočkoveverčákem umřou uprostřed pouště. Ale na poslední chvíli ho zachrání právě mniši z Ebenového opatství, kam ho také zavedou. Jenže nikdo se neobtěžoval zachránit kočkoveverčáka, což je důvod, proč se Kellen snaží svých zachránců/únosců zbavit. Je to první náznak toho, že všechno je úplně jinak, než si myslel.

Sérii Divotvůrce jsem si neskutečně zamilovala a tak jsem opravdu ráda, že zhruba půl roku po té, co u nás vyšel třetí díl, se dočkal překladu i ten čtvrtý. Tahle série je doopravdy skvělá a nepochybovala jsem o tom, že u čtvrtého dílu to nebude jinak.

Příběh je vyprávěn z Kellenova pohledu, což se mi na této sérii opravdu moc líbí. Obzvlášť v tomhle díle jsou díky tomu naprosto skvěle vidět všechny Kellenovy myšlenky, emoce a strachy. Tenhle způsob psaní jen umocňuje to, jak reálně může čtenářovi připadat.

Stejně jako v případě předchozích knih není nejmenší problém se do knihy začíst. Styl psaní je opravdu skvělý a opět jsou v knize většinou krátké kapitoly, které čtivost už tak čtivého příběhu ještě umocňují.

Předchozí tři díly na sebe v podstatě přímo navazovaly. Tato kniha samozřejmě navazuje na ty předchozí, ale je tu mezi nimi delší časový odstup. Je to u této série nezvyklé, ale rozhodně to příběhu nijak neubírá na atraktivitě.

Příběh je opět skvěle promyšlený a popsaný. Opět je tu nové dobrodružství, nová smrtelná nebezpečí, ale tentokrát musí Kellen zvládnout všechno sám, díky čemuž to působí tak nějak nově. A tenhle díl je navíc o dost smutnější a celkově emotivnější.

V každém z příběhů této série se objevují staré známé postavy, ale zároveň i nové, které se většinou zdrží jen jeden díl. Ale ať už je to stará nebo nová postava, tak Sebastien de Castell je dokáže do detailu popsat včetně jejich životních příběhů, aniž by to vyznělo nudně. Navíc u starých postav je naprosto jasně vidět, jak se od prvního dílu změnily, jak se vyvíjí, což je a tím pádem i příběh, dělá reálnější.

Spoutávač mě v žádném případě nezklamal. Celá série je opravdu skvělá a tenhle díl není výjimkou. Vlastně bych v případě Spoutávače řekla, že je snad i o trochu lepší, než předchozí díly. Ale není to zas až tak rapidní rozdíl, protože každá kniha ze série je opravdu skvěle napsaná.

Za sebe můžu čtvrtý díl rozhodně doporučit, stejně jako všechny předchozí. Knihy Sebastiena de Castella zkrátka stojí za přečtení. A já už se moc těším na to, jaká další dobrodružství a nebezpečí čekají Kellena v pátém dílu.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - Egmont.

Komentáře (0)

Přidat komentář