Dobrodružný příběh, který zaujme i dospělého

recenze

Na skok do Afriky (2023) 5 z 5 / cornetka
Na skok do Afriky

Em je malá školačka, která ráda experimentuje a vypadá to, že je pro každou špatnost. Když se učili o Africe, napadlo ji, že by tam mohla poslat jeden nevyužitý mobilní telefon. Teď jen vymyslet, jak ho tam dostat. Její nápady bývají někdy šílené a ne jinak je tomu i teď. Vzpomněla si totiž, že tam někam lítají čápi. Takže za jedním vylezla na komín a dala mu telefon na krk. A teď nezbývalo než čekat, jestli se někdo ozve. Telefon se dostal k holčičce jménem Asha opravdu až do Afriky.

Je to příběh určený dětem, který nám pěkně ukazuje několik faktů:
- třeba že je možné navázat přátelství mezi lidmi z různých koutů světa
- co je pro jednoho samozřejmost, pro druhého může být problém (kde je možné v Africe nabít telefon?)
- příběh poukazuje také na rozdílné životní poměry - u nás má mobil každý, v Africe jen někdo a když ho nemají kde nabít, tak ho po vybití prostě vymění za něco užitečnějšího a život jde dál.

Za zmínku stojí, že kniha vznikla na základě autorčiny zkušenosti, kdy při jedné cestě do Tanzanie přivezla mobilní telefon, aby se pokusila propojit tamnější dívku se svou dcerou.

Mě osobně se strašně moc líbí ilustrace. Vypadají jednoduše, ale přitom sdělí spoustu informací a krásně doplňují text. Kniha je krásně barevná a je pěkná i jen na pohled. Pro dětské čtenáře tedy ideální kombinace - zajímavý a dobrodružný příběh, který je poučný a hezké ilustrace, které zaujmou.

Taky je hrozně fain, že výtěžek z knihy jde do rozvojového fondu Bridge 4 People a tím budou podpořeny nejchudší země světa.


Na skok do Afriky Na skok do Afriky Zuzana Rabasová

Jedná se o příběh dívky, která se rozhodne poslat mobilní telefon do Afriky, aby se s někým odtud spojila. Příběh nenásilnou formou ukazuje rozdíly v životním stylu a přibližuje venkovský život na tomto kontinentu. Jde o cel... více


Komentáře (0)

Přidat komentář