Dobrá matka

recenze

Dobrá matka (2019) 5 z 5 / evasamankova
Dobrá matka

Mateřská láska jako jedna z podob lásky. Rozvedená matka, tři děti, těžká nemoc a křehký nečekaný příslib budoucnosti. Dojemný příběh jedné rodiny…

… vypráví román s názvem Dobrá matka, jehož autorkou je irská spisovatelka Sinéad Moriarty. Ta má na svém kontě už víc jak desítku společenských románů, pro českého čtenáře je to však vůbec první setkání s touto dámou. A doufejme, že ne poslední!

Dobrá matka vypráví příběh rodiny Higginsových. Hlavní ženskou hrdinkou je dvaačtyřicetiletá Kate, matka tří dětí - osmnáctiletého Luka, dvanáctileté Jess a sedmiletého Bobbyho. S manželem a otcem svých dětí se Kate rozvedla zhruba před třemi lety, když si našel Nick jinou ženu, s níž si pořídil i druhou rodinu.

Kate kvůli financím nezbývá nic jiného, než jejich krásný dům prodat a přestěhovat se i s dětmi ke svému otci. V této rodině jsou si ale všichni natolik blízcí a citově propojení, že je něco podobného nemůže zlomit.

Svoji krutou tvář nastavuje osud zcela nečekaně z jiné strany. Dvanáctileté Jess je diagnostikována leukémie a pro celou rodinu tak začíná boj o její přežití. Každý ze zúčastněných se ze zdrcující zprávou vyrovnává po svém, přesto zůstávají neotřesitelně spjatí. Pro Kate navíc osud nachystal nejtěžší rozhodnutí života…

Sinéad Moriarty je velmi jemná a podmanivá vypravěčka. S lehkostí a něhou přenáší čtenáře do Kateina života naplněného velikou mateřskou láskou a strachem z budoucnosti. Vypráví příjemným a vřelým tónem příběh naplněný velikou kupou nejrůznějších emocí.

Hrdinové zakoušejí vztek, lítost, zklamání i křehkost naděje. Paralelně s příběhem nemocné Jess jde i dění okolo jejího staršího bratra. Luke kromě strachu o svoji sestru musí učinit taky nejedno veliké rozhodnutí.

Dobrá matka je přesně tím typem knihy, která čtenáře emočně rozcupuje na tisíc malinkých kousků. Nechá ho se smát i plakat. A že druhá část této knihy zaručuje velkou spotřebu kapesníků! Příběh skrze vypravěče sleduje čtenář z pohledu více postav, nechybí ani zápisky z deníku nejmladšího z dětí, které jsou pro svoji dětskou upřímnost zcela odzbrojující.

Moriarty je zručnou vypravěčkou. Její příběh je velice smutný, podmanivý, ale přesto naplněný srdečností, kouskem vtipu a především velkou láskou. Láskou v těch nejrůznějších podobách… Příběh, který chytne čtenáře za srdce…

Komentáře (0)

Přidat komentář