Dívka, kterou spolklo moře – YA fantasy

recenze

Dívka, kterou spolklo moře (2023) 4 z 5 / Kizuizi
Dívka, kterou spolklo moře

Když se Mořský bůh zlobí, jejich zem sužují bouře. Proto je nutné, aby opět dostal svůj dar; tedy mladou a krásnou dívku, která se stane jeho nevěstou. Jenže tu, která to má být letos nahradí Mina. Ona sama se rozhodne, že svůj lid zachrání, a tak pod dohledem mořského draka padá do hlubin...

Knihy inspirované mytologií, až tak moc nevyhledávám, ale když mě něco zaujme, neváhám. Mám pocit, že jsem ještě nečetla nic, co by bylo inspirované právě asijskou mytologií, a tak jsem byla hodně zvědavá. Je to u nás nové a neokoukané; a ano, trochu jsem se toho bála... ovšem zcela zbytečně!

Kdybych měla knihu popsat jedním slovem, nejspíš bych řekla, že je nádherná, ale i tak je to naprosto nedostačující výraz. Dívka, kterou spolklo moře je úchvatná „pohádka“ o tom, jak se někdo dokáže obětovat pro druhé, o nesobeckosti lidského jedince, o tužbách a přáních, o lásce i utrpení.

Od první strany až do konce jsem se nemohla odtrhnout. Úžasný podvodní svět, který autorka vytvořila, mě lapil a já odmítla vyplavat. Fascinující prvky i postavy mě uchvátily, a já se ani nechtěla loučit. Tohle se nedá popsat, to si musíte „prožít“.

Svižný děj, nádherné prostředí, důraz na rodinné vazby, láska k bližním. Hodně důležitá je tady právě rodina jako taková, a Mina, byť je mladá dívka, je silná a odhodlaná jít si za svým cílem – pomoci (nejen) své rodině. Je to krásný příběh, místy i smutný, ale to mu jen dodává na síle.

Já osobně vám mohu Dívku, kterou spolklo moře jen doporučit – a je vlastně jedno, kolik vám je. Nehleďte na to, že je to řazeno v kategorii young adult, protože tuhle „pohádku“ si užijí i dospělí jedinci.

Za recenzní výtisk děkuji nakladatelství Albatros Media (CooBoo)

Komentáře (0)

Přidat komentář