Dívka, kterou spolklo moře

Dívka, kterou spolklo moře https://www.databazeknih.cz/img/books/50_/507174/bmid_divka-kterou-spolklo-more-wRw-507174.jpg 4 140 41

Magické putování v kulisách asijské mytologie. Zemi, kde Mina žije, už po generace sužují smrtící bouře. Lidé zde věří, že jsou způsobeny hněvem Mořského boha, kterého se každý rok pokoušejí usmířit dívčí obětí. Když se jednou pod tlakem okolností vrhne do moře samotná Mina, propadne se až do Říše duchů. S pomocí záhadného mladíka, několika démonů, bohů a duchů vyrazí za svým cílem: probudit zakletého Mořského boha. Čas je však neúprosný… žádný člověk totiž v Říši duchů dlouho nepřežije.... celý text

Žánr:
Literatura světová , Fantasy , Pro děti a mládež

Vydáno: , CooBoo
Originální název:

The Girl Who Fell Beneath the Sea , 2022


více info...

Přidat komentář

veronika0131
09.04.2024 3 z 5

Na pár dní to bylo příjemné čtení na odreagování. Ale myslím, že za chvíli už si toho moc pamatovat nebudu. Příběh to byl pěkný, něžný, žádné brutality, spousta citu a zamyšlení, podmořské neokoukané prostředí.. ale ty postavy mi nějak nevlezly pod kůži, možná tak Namgi a trošku Shin, ale celkově o charakteru postav a nějakých rozhovorů bylo pomálu. Velkou část knihy jsem se i trochu ztrácela, co vlastně je provázek, kdo je obluda a kdo je duch atd., chtělo to za mě lepší popis světa a jeho fungování. Ale četla jsem v angličtině, tak to možná bude tím :D U takovéhle knihy bych se mi moc líbily i třeba ilustrace :)

Da.isy
05.04.2024 5 z 5

Něžný, srdečný, jemný milostný příběh

Bylo to moc krásné čtení, atmosféra byla úžasná. Doufám, že autorka napíše další fantasy knihu.
Pokud máte rádi něžné/útulné příběhy, musíte si tuto knihu přečíst.


nela3812
05.01.2024 2 z 5

Mytologie, moře a draci to já prostě můžu! Ale tento příběh mi bohužel ani trochu nevzal dech, ačkoliv slibuje opravdu zajímavou zápletku a magické prostředí podvodního světa.

V příběhu mi velmi chyběla jakákoliv gradace děje a nějaký určený směr. Často mi to přišlo jako chas náhodných problémů, situací a myšlenek, které nevedou ke stejnému cíli. Rozuzlení celé zápletky přišlo jako blesk z čistého nebe a ač to na první pohled vypadá zajímavě, do celkové konceptu mi to úplně nesedlo. Závěrem to však autorka trochu vylepšila, když přišlo kýžené napětí a překvapivý konec.

Postavy jsou nijaké? Neoslovila mě ani jediná, protože nám autorka neukázala jejich charaktery. To co jsme z nich měli možnost vidět se bohužel velmi podobalo i ostatním postavám. Velmi všeobecné rysy, nic konkrétního či výjimečného.

Čas od času mají některé postavy zajímavé myšlenky a vypráví krásné příběhy, které mě oslovili. Bohužel to často vypadlo z úst někomu, ke komu se to nehodilo a nebo nebyla vhodná situace. Jak jsem již viděla v jiných recenzích a souhlasím - moudra jsou tu sice zajímavá, ale velmi natlačená na sílu. Jakoby snad sama autorka vlastnímu příběhu nevěřila a snažila se mu přidat hodnotu tímto způsobem.

poslední bod - prostředí. Krásné podvodní město, o kterém však víme plné minimum. Z toho mála, o co se autorka podělila jsem sice cítila neskutečné kouzlo, ale mrzí mě, že nám toho neukázala více. Nepodělila se s a námi o detaily, historii, rozsah....ráda bych toho věděla mnohem více. :)

Hodnocení: 2,5/5

BojácnéKuře
09.11.2023 3 z 5

Taková jednohubka na odreagování. Na knize oceňuji neotřelé prostředí s asijskou mytologií a spoustu akce. Postavy jsou bohužel dost stereotypní, člověk na ně časem snadno zapomene. Romantická linka se dle mého názoru nijak zvlášť nevydařila, byla těžce uvěřitelná. Hrdinka má občas menší filozofické úvahy, ale přišly mi hodně nucené, jako kdyby se autorka snažila dodat průměrnému příběhu hlubší význam. Ke konci už začal být příběh monotónní, ale dalo se to zvládnout.
Zřejmě mě to nezasáhlo tak, jak mělo.

laura
07.11.2023 5 z 5

Slzy jsou sem tam třeba, ale plýtvat vodou se nemá...

Něžný, citlivý a nádherný příběh o legendách a asijské mytologii. Příběh o naději, víře, lásce a odvaze. O obětavosti, rodinných vazbách a křehkosti lidské duše.

Z rozumu a logiky nikdy nic výjimečného nevzešlo. Výjimečné skutky se dějí proto, že je to jediný způsob, jak může vaše duše zase dýchat...

O jedné dívce, jednom příteli, jednom ztraceném bohu, o chlapci bez duše a spoustě dalších. O vzpomínkách, vině, zlu i věrnosti. O podmořském světě, kde žijí duchové, draci a spousta mýtických stvoření.

Jsou tak přátelští a plní života - i když už jsou po smrti...

Pohádka o jednom snu, plná barev, krásy a něhy. O tom, kým jsme a kam směřujeme...

Lásku si nelze koupit nebo zasloužit nebo vymodlit. Musí být darována svobodně...

Kouzelné, neotřelé, originální, krásné a čtivé. Přesně takové pohlazení po duši, jaké jsem potřebovala...

Američanka510
22.09.2023 5 z 5

O knížce jsem věděla, že vyšla, ale neměla jsem moc velká očekávání. Což bylo dobře knihu jsem si neskutečně užila. Bylo to fantasy, které jsem ještě nečetla a bylo zajímavé čtení. Brečela jsem během děje i na konci, ale bylo to neskutečně skvělé.
Jdeme se vrhnout na plusy
+ Zajímavé prostředí
+ Styl psaní
+ Spoustu krásných myšlenek
+ Krásná romantická linka
+ Spousty akce
Jediné mínus, které k tomu mám
- Hodně jmen, ve kterých se snadno strací

Akléda_
11.09.2023 3 z 5

S autorkou už mám zkušenost z minulého roku a tak jsem tušila do čeho jdu. Byla jsem zvědavá jak si poradí tentokrát s fantasy a ne s čistou romantikou. U Xoxo mi přišlo že romantika jako taková moc nefungovala a tady jsem byla ze začátku velmi překvapená. Bylo to totiž super a nechápala jsem proč většina lidí hodnotila tuto knihu jako průměr. Cirka v půlce jsem to ale chápat začala. Většinou se knížkám vytýká, že jsou moc dlouhé a daly by se zkrátit. Tady by to chtělo opak. 296 stran bylo na tolik akce a tak dlouhý časový úsek opravdu málo. První půlka knihy se odehraje asi během dvou dní, do konce knihy se má stihnout celý měsíc a poslední dvě kapitoly proletí asi rok a půl? V tom jak autorka pracuje s časem jsem byla fakt zmatená. Postavy byly fajn, ale žádná mi nijak extra nepřirostla k srdci. Líbila se mi inspirace mytologií, ale pak už to spolu s akcí, provázkem, který si dělá co chce a uspěchaným dějem bylo moc. A ta romantika. Ach jo. Do půlky to bylo fakt fajn, pak se to ale začalo motat, měla jsem zmatek, nechápala jsem to, nefandila jsem jim a ve výsledku jsem byla i trochu znechucená. Knížce by určitě prospělo více prostoru, klidně by mohla být třeba dualogií. Takhle si na ní už za chvíli nevzpomenu.

Veve721
08.09.2023 4 z 5

Dívka, kterou spolklo moře je vyloženě láskou na první pohled. Všichni dobře známe rčení "nesuď knihu podle obalu", ale v tomto případě mi úchvatná obálka nedala spát a neustále jsem ji měla před očima, dokud jsem si knížku nepořídila. Váhala jsem zejména kvůli několika negativnějším ohlasům, které mezi zásadními negativy zmiňovaly chaotičnost, plochost, zkratkovitost, nepropracovanost a nedostatečně vysvětlené fungování světa. Nakonec jsem ale neodolala a rozhodla se utvořit si názor sama.

Příběh dokonale odpovídá svému vizuálu - je kouzelně poetický, plný barev, trochu bláznivý, ale zároveň neotřele originální. Přesně z těchto důvodů tak ráda sahám po fantasy inspirovaných asijskou mytologií. Paráda! Přesto chápu i některé výtky kritičtějších čtenářů. Ano, jde o dílko kratšího rozsahu a větší počet stran by dozajista poskytl ději i postavám více prostoru. Také chápu zmatení z chaotičnosti světa. Autorka se výrazně inspirovala Ghibli studiem a Miyazakiho tvrobou (zejména Cestou do fantazie), která je podobně svojská a atmosferická. Stejně jako Miyazakiho filmy, i Dívku musíte procítit srdcem. Je to dílko, které nechává mnoho na fantazii čtenáře. Načrtne kulisy, ponoří vás do magických vod mořského boha a odvypráví pohádku. Nehledejte v tom logiku, nedumejte nad fungováním světa. Prostě se jen začtěte a užívejte barvitost autorčina vyprávění. A ač nejde po technické stránce o dokonalé dílko, já si ho zamilovala.

Dela90
23.07.2023 5 z 5

(SPOILER) Mina, dívka, kterou spolklo moře se snaží zachránit svůj lid a probudit mořského boha. S pomocí několika duchů, démonů a bohů se pokouší v Říši duchů splnit svůj cíl. Má na to však omezený čas, lidé v Říši bohů dlouho nepřežijí.

Nežeň se za osudem, nech osud, ať se žene za tebou.

Knížka, která ve mě vyvolala při čtení hned několik emocí. Ze začátku knihy jsem byla zmatená, bylo tam na mě příliš mnoho jmen, různých událostí z minulosti, některé odstavce jsem četla vícekrát, abych si ujasnila, kdo je kdo. Uvítala bych, nějaký seznam postav na konci knihy.

Ale v okamžiku, kdy se Mína a Šin srazí mě jako mávnutí kouzelného proutku začala kniha hodně bavit. Je tu také spousta akce, bitev a hledání. Je to taková magická výprava do asijské mytologie.

Linka se spřízněnými dušemi se mi moc líbila, tak i jemná romantická linka. Autorka to nádherně vymyslela, nebudu vám tady spoilerovat, přečtěte si to.

Nemyslím si, že lásku si lze koupit, nebo zasloužit nebo vymodlit. Musí být darována svobodně.

Co musím pochválit je nádherná obálka včetně popisu podmořského světa. Ještě teď vidím ty kapry, jak plují okolo :D

Knížka mě dohnala k slzám. Závěr knížky mě strašlivě pohltil a jednu konkrétní scénu jsem musela číst dvakrát, abych uvěřila, že se mi to nezdá. Nic podobného jsem zatím nečetla a jsem ráda, že jsem to nevzdala hned na začátku, byla by to škoda.
Hodnocení: 4,5*/5*

zuzis
07.07.2023 4 z 5

Nádherná obálka a atmosféra Miyazakiho filmů pro mě bylo dostatečné lákadlo a reklama.
Příběh sám o sobě se mi strašně moc líbí, nesedí mi styl a tempo psaní. Dialogy nepůsobí přirozeně, styl psaní na mě místy působí amatérsky. Některé "výplňové" pasáže byly strašně utahané, jindy se zase děj seběhl tak rychle, že jsem nevěděla která bije.
Romantická zápletka mi nedávala smysl. Chtěla jsem dát původně 3*, ale závěr byl super takže 4*

Thalin
02.07.2023 2 z 5

Má to zajímavou myšlenku a hezkou, oku lahodící obálku (na to mě taky kniha v knihovně nalákala) Ale nějak extra mě to nebavilo. Od jisté chvilky jsem se do čtení nutila, protože děj nebyl kdo ví jak záživný, spíš takový plochý. Některé moment mi přišly lehce chaotické, až rušivé, motá se tam zbytečně moc postav . Pravděpodobně si brzo na děj knihy pořádně ani nevzpomenu. Asijská mytologie je přitom docela zajímavá a pestrá, ale tady se toho člověk moc nedozví. Prostě nic moc.

Carol1122
16.06.2023 3 z 5

Milý příběh, ale to bylo bohužel pro mě tak všechno. Nebyl bohužel záživný a nedokázala jsem se do něj plně začíst. Věřím, že si jen musí najít svoji jinou cílovou skupinu čtenářů.

Foxie89
06.06.2023 3 z 5

Potřebovala bych tu ty půlhvězdičky, protože téhle knize k těm 4 chybí jen trošku. Je to takový kouzelný příběh s prvky z asijského prostředí, které mě hrozně bavily a já měla pocit, že se dívám na nějaký Ghibli film :) přestože jsem tušila, jak to asi dopadne, bavilo mě to :) jediné, co bych vytkla, bylo rychlé zamilování dvou postav a občas trochu bordel v ději vůbec by mi nevadilo, kdyby kniha byla o něco delší a nějaké postavy měly více prostoru :)

kklepkaa
06.06.2023 3 z 5

Velmi čtivá pohádka okořeněná asijskou mytologií, pro kterou mám slabost. I když to bylo celkem přímočaré a člověk tušil, jak to skončí, líbilo se mi to. Jakože moc :-)

1259
12.05.2023 5 z 5

Tady ta kniha patří přesně mezi odpočinkový slaďáčky se šťastným koncem, který bych četla možná i v padesáti.

Atekram
25.04.2023 2 z 5

Poetická kniha, příběh vycházející z asijské mytologie, jednoduchý a pohádkový, se zvláštní atmosférou jako z děl od Miyazakiho. Není to žádná složitá kniha s prokreslenými postavami, zachovává si ráz legendy vyprávěné v rodině z generace na generaci. Najdeme tu vrtkavé bohy, duchy, mýtická stvoření, milostný příběh i nečekané rozuzlení.
Vytkla bych jen občasný zmatek a vyprávění v první osobě z pohledu hrdinky, což mě rušilo.

Ann1307
24.03.2023 3 z 5

Kniha s náádhernou obálkou a v anotaci s příslibem pohádky s prvky asijské mytologie.

Začátek byl fascinující, nic jsem nechápala a do děje jsme byli vhozeni hrozně rychle. Ale říkala jsem si, že je to asi jen tím novým světem a brzy se zorientuji.
Jenže to se bohužel tak úplně nestalo. :(
Bylo to malebné, plné hezkých citátů a krásných okamžiků. Ale vše to bylo poslepováno tak nějak neúplně a já proto moc nechápala, jak ten podmořský svět funguje a skoro ani kdo je kdo, protože dva mužští hrdinové se jmenovali téměř totožně.

Hlavní hrdinka se zamilovala úplně zčistajasna do týpka, který se k ní choval všelijak, jen ne tak, aby si získal její srdce. Tu lásku jsem jim zkrátka nevěřila.
Závěr byl plný akce a nemohla jsem se od něj odtrhnout, takže jsem knihu dočetla, i když jsem měla jet podle plánu #ctisnami
Závěr tedy supr! Až na to, že jsem zas moc nepochopila chování žádného z hrdinů. Asi nerozumím asijské kultuře. Přišlo mi to takové bez emocí :|

Kniha se mi ale celkově četla moc dobře a zajímalo mě, kam se bude příběh posouvat, jen jsem si musela odmyslet, že ničemu nerozumím. Potenciál měl příběh veliký, ale za mě ho bohužel nenaplnil :)

KnihoZroutka30
19.03.2023 4 z 5

Jedním slovem nádhera. Chápu, co všechno se na tom lidem nelíbí, ale já konečně dostala příběh, který se četl jedna báseň, s nádhernou atmosférou asijské mytologie, krásnými myšlenkami... jen tedy ta romantická linka by mohla fungovat lépe.

janca6129
13.03.2023 4 z 5

Tahle knížka neoplývá bůh ví jakým napětím, strhujícím či akcí nadupaným příběhem. Milostná linka je taková docela strohá, řekla bych. Sice tam "to něco" je, nemá to však potřebný náboj a úplně to nefunguje, snad trochu jen v závěru. Takže si dokážu představit, že může Dívka, kterou spoklo moře mnohé zklamat.

Já si knihu ale i přesto zamilovala. To milé prostředí, jinakost, asijskou mytologii, bohy, kteří nesplnili dívčina očekávání, příjemné postavy, překvapivý závěr a především ohromnou čtivost... Všechno mě to pohltilo a nepustilo do samého konce.

Moc se mi líbila pohádkovost, k níž příběh zklouzával. Temných strhujících příběhů je v žánru spousta. A tohle bylo sice pomalu plynoucí čtení, zároveň však milé, příjemné a taky lehce dojemné. O lásce, přátelství a především rodině.

3,8/5

Fortuna7
11.03.2023 2 z 5

Okolo této knihy byl neskutečný hype a mě hodně zaujala anotace a nádherná obálka. Bohužel jsem se ale hodně zklamala. Příběh mi přišel plochý, romantika k neuvěření a celou dobu jsem vůbec netušila, jak vlastně podmořský svět, kam Mina skočila, aby se obětovala místo přítelkyně svého bratra, vypadal.
Těšila jsem se na asijskou mytologii a dostala jsem spíš hromadu postav, které se mi pletly dohromady. Vlastně by mi vůbec nevadilo, když by se autorka trochu víc rozepsala, protože tento příběh měl vážně potenciál...

Štítky knihy

mytologie pro dívky romantika pro dospívající mládež (young adult)

Autorovy další knížky

Axie Oh
americká
2022  80%XOXO
2023  76%Dívka, kterou spolklo moře

Kniha Dívka, kterou spolklo moře je v

Přečtených152x
Čtenářské výzvě34x
Doporučených10x
Knihotéce106x
Chystám se číst136x
Chci si koupit45x
dalších seznamech4x