Děsivé tajemství jezera Dark Score

recenze

Pytel kostí (2012) 5 z 5 / assa
Pytel kostí

Pytel kostí – Stephen King

Z anglického originálu Bag of Bones
Přeložila Linda Bartošková
Vydalo nakladatelství Pavel Dobrovský – BETA s.r.o.
Rok vydání 2021
Vydání třetí, vázaná s přebalem
496 stran

https://www.nakladatelstvibeta.cz/eshop-967**l



Anotace:

Dvě lásky, dvě děvčátka… a jedno dávné prokletí

Slavný spisovatel Mike Noonan tragicky ztratil milovanou manželku a s ní i nenarozené dítě. O čtyři roky později najde nový smysl života, ujme se mladé vdovy Mattie a urputně se snaží chránit ji před movitým tchánem, který ji chce připravit o malou dcerku. Přitom ho ale trýzní noční můry a dům u jezera, kam se přestěhoval, se mění v čím dál tím záludnější past. Je za tím Noonanova žena, která mu zatajila, že čeká dítě, nebo někdo, kdo bydlel v domě kdysi dávno? Odpověď je skryta v umně provázaném ději, jenž tentokrát spojuje horor a love story.



Příběh začíná smrtí Johanny, manželky spisovatele Mika Noonana a z prvních několika kapitol smutek a bolest ze ztráty milované osoby přímo prýští a dokáže chytnout za srdce. Smutek je o to větší, když Mike zjišťuje, že byla Johanna těhotná.

„Smutek je jako opilý host, pořád se vrací, aby se s vámi ještě jednou na rozloučenou objal.“

Po této nečekané tragédii zůstane Mike sám ve svém domě v Derry a bojuje se spisovatelským blokem. Časem svému nakladateli odevzdá k vydání všechny své romány, které měl pro strýčka příhodu nasysleny v šuplíku. Ale co dál? Že by byla jeho kariéra spisovatele u konce?
Stále častěji se mu zdají podivuhodné sny a tak Mike vyráží do srubu u jezera Dark Score v Maine, který s manželkou využívali jako letní sídlo. Tento příbytek dostal název Smějící se Sára po černošské zpěvačce, která tu žila na přelomu 19. a 20. století. Hned po příjezdu Mike potkává mladou vdovu Mattie Devorovou a její malou dcerku Kyru a dozvídá se, že se Mattiin tchán, miliardář Max Devor, snaží získat holčičku do svého opatrovnictví. A neštítí se k tomu využít nekalých praktik. Mike se rozhodne, že Mattie a Kyře pomůže. Tím se však dostává do nemilosti místních starousedlíků, na které má Devor díky své moci a penězům obrovský vliv.

„Myslím, že humor je skoro vždycky našminkovaný vztek, ale ta vrstva šminek je v malých městečkách hodně tenká.“

Zdá se ale, že za vším stojí ještě něco jiného. Něco, co sahá daleko do historie jezera Dark Score a jeho okolí a na co narazila před svou smrtí manželka Johanna.
Mika i nadále sužují podivné sny a jak se zdá, ve svém letním sídle u jezera není tak úplně sám. Snaží se mu snad nějaká tajemná síla něco naznačit? Vydejme se společně s ním do historie a odhalme dávné děsivé tajemství jezerní oblasti, kde nás za svitu luny vítají voláním potáplice.

„Strach stejně jako bolest patří k věcem, které nám vyklouznou z paměti, jakmile pominou.“

Pytel kostí není klasický hororový příběh, jak jsme byli u raného Kinga zvyklí. Je daleko hlubší a propracovanější a King nám ukazuje plod svého řemesla ve vysoké kvalitě. Konceptem mi román dost připomíná novou vlnu španělských filmových duchařin a z některých pasáží (ozývající se dětský pláč, vzkazy na lednici poskládané z magnetů, samovolné cinkání zvonečku) mi běhal mráz po zádech.
Pod tímhle vším se ale rýsuje i krásný milostný příběh. Postupně sledujeme citové vzplanutí mezi Mikem a mladou Mattie. Ale nebyl by to King, kdyby u té idylky zůstalo, a tak několik optimistických a radostných pasáží vzápětí rozmašíruje doslova jednou větou a dostane nás do kolen. Dá se říci, že jsem měl v tu chvíli stejné pocity, jako při čtení čtvrté knihy série Temná věž Čaroděj a sklo.
Pytel kostí je bezesporu přenádherný román plný záhad, které je nutno rozklíčovat, aby do sebe všechny dílky skládačky zapadly a my se tak dobrali překvapivého rozuzlení.


A na závěr ještě něco pro Kingovy fanoušky.
V knize je zmínka o jistém Thadu Beaumontovi, který psal pod pseudonymem George Stark, a jehož kniha Ocelová mašina zabránila dalšímu postupu Noonenovy knihy v žebříčku bestsellerů. Pro znalce se samozřejmě jedná o narážku na Kingův román Temná půle.
Mike vzpomíná na svou manželku, která si četla román od Williama Donbrougha (koktavý Bill z románu To) a v závěru knihy je zmínka o šerifovi Alanu Pangbornovi, se kterým se čtenář mohl také již mnohokrát setkat v dalších knihách. V pasážích z přelomu století je zmíněn šerif Nehemiah Bannerman, který je s velkou pravděpodobností předkem šerifa George Bannermana, kterého v roce 1980 zabil vzteklý bernardýn Cujo.
Mike se v Derry setká s Ralphem Robertsem, který je dobrovolníkem u Červeného kříže, kam chodí Mike dávat krev. Potkají se v kavárně a Mike se Ralphovi nějak nezdá. Ptá se ho, zda v noci dobře spí, protože sám o nespavosti něco ví. Dále je v knize zmínka, že toho léta Ralpha srazilo auto. Ralph Roberts je hlavní postava románu Nespavost.

Komentáře (0)

Přidat komentář