Dej mi hádanku

recenze

Zlodějský tanec (2019) / Kikina182
Zlodějský tanec

Král je mrtev, ať žije král. Přesně tak to funguje ve všech říší, a to i v té Bellengerově. Ovšem nikdo nemá tuto říši zrovna v lásce a královna Vendy posílá do této říše bývalou zlodějku Kazi, aby mohla všechno změnit. Nikoho už totiž nebaví, že se Bellengerové řídí jen svými vlastními pravidly.

Když Kazi zjistí, že starý král je mrtev a u moci je teď Jase, překvapí jí to, ale ani na chvíli nehodlá změnit svoje plány. Ale nejdřív ho chce trochu poškádlit, zahnat ho do úzkých. Jenže i král se chce s touhle drzou zlodějkou vypořádat po svém. Jenže jejich snaha navzájem tomu druhému dokázat, že je lepší způsobí jen to, že se oba ocitnou v nezáviděníhodné situaci. V situaci, ve které musí spolupracovat, pokud chtějí přežít a získat zpátky svoji svobodu.

Od Mary E. Pearson jsem četla sérii Kroniky pozůstalých. Jelikož se mi Liin příběh vážně moc líbil, nemohla jsem si nechat ujít ani první díl její nové série Zlodějský tanec. Obzvlášť, když se tento příběh odehrává ve stejném světě, jako ten první. Jen o trochu později. Vzhledem k tomu, jaký úspěch měla nejen u mě její první série jsem nepochybovala, že se mi zalíbí i tento příběh.

Příběh je vyprávěn v ich formě a po kapitolách se ve vyprávění střídají oba hlavní hrdinové – Kazi a Jase. Díky tomu je v knize příběh ukázán z obou úhlů pohledu a je tak i mnohem emotivnější a reálnější, než kdyby ho vyprávěla jen jedna osoba.

Mary E. Pearson je autorka, která má neskutečně skvělý styl psaní. Píše tak, že je zkrátka těžké přečíst knihu najednou a není to proto, že by byla nudná, naopak. Její styl psaní je totiž tak skvělý, že od čtenáře vyžaduje, aby příběh vstřebal postupně. Samozřejmě, že se dá kniha přečíst najednou, ale její styl psaní člověka zkrátka přesvědčuje k tomu, aby si dal každou chvíli pauzu a příběh vstřebal. Čtení tak trvá o trochu déle než u některých jiných knih, ale za to může kniha nabídnout opravdu intenzivní zážitek.

Z příběhu jsem doopravdy nadšená. Už autorčinu předchozí sérii jsem si doopravdy oblíbila, a to i přesto, že tam pracovala s docela otřepaným námětem. Ale v případě této nové série si zvolila naprosto nové téma. Svým způsobem jsou jisté prvky předvídatelné, ostatně jako skoro všude, ale většina věcí, které se v příběhu odehraje mě doopravdy překvapila.

Svým způsobem je tedy Zlodějský tanec mnohem lepší než Kroniky pozůstalých v tom smyslu, že je originální. Ovšem jinak je úplně stejně kvalitní a napínavý. V podstatě jsem neustále toužila vědět, co se v knize stane dál, ale zároveň jsem se bála zjistit, jak to bude pokračovat. V téhle knize se totiž mohlo na další stránce stát prakticky cokoli, a právě díky tomu je kniha neskutečně dobrá.

Stejně jako zbytek knihy jsou i postavy špičkové. V téhle knize je důležitý prvek tajemna, takže autorka nemohla o postavách prozradit všechno na začátku. Ovšem i tak je opravdu dobře popsala, dokázala je propojit se čtenářem a s ubývajícími stránkami odhalovala víc a víc z jejich příběhů. Autorka to zařídila tak, aby čtenář postavy postupně poznával a v tomto případě to doopravdy vyšlo.

Zlodějský tanec je zkrátka úžasná kniha. Je to pomalejší kniha ve všech ohledech, ale to jen proto, aby měl čtenář možnost vstřebat příběh a pořádně si ho užít. Pokud tedy knihu zvažujete, tak vám ji můžu doporučit všemi deseti. Ale pokud jste nečetli Kroniky pozůstalých a máte je v plánu číst, tak bych vám doporučila nejdřív přečíst tu, než se vrhnete na tuto knihu. Ale pokud ji v plánu číst nemáte, tak rozhodně nevadí, když si přečtete jen Zlodějský tanec. Sice se jedná o stejný svět jako v případě Kroniky pozůstalých, ale rozhodně to na sebe nějak neoddělitelně nenavazuje.

Za poskytnutí knihy k recenzi děkuji nakladatelství Albatrosmedia - CooBoo.

Komentáře (0)

Přidat komentář