DCKK: Batman: Ticho - část první

recenze

Batman: Ticho: Kniha první (2017) 4 z 5 / AuroN
Batman: Ticho: Kniha první

Komiksy se na nás v dnešních dnech valí ze všech stran a orientovat se v nich nyní je již skoro práce na plný úvazek. Dobrým startem pro začátečníky do této problematiky jsou rozhodně komiksové komplety, které u nás již nějaký ten rok pravidelně vychází.

Ze stáje DC nám jako první byl představen příběh Batman: Ticho (nesnáším tenhle překlad!). Svazek sešitů Batman #608-613 (2002 - 2003) u nás za tehdejší cenu padesáti korun byla téměř povinnost zakoupit, protože kdo tak neučinil, vyjde ho současné pořízení dráž, řekl bych. Pokud tedy máte chuť se do komiksů pustit a na tuto knihu se vám doma práší nebo ji nevlastníte, urychleně hrábněte do knihovny či atakujte známé i neznámé internetové obchody a pořiďte ji. Kniha má totiž hned několik velkých plusů.

Logicky tím prvním je samozřejmě příběh. Ten je inu... temný, jak se na Batmana patří. Proti Temnému rytíři tentokrát stojí -
mimo dobře známých tváří - někdo nový, skrytý ve stínech. Někdo, kdo manipuluje s ostatními Batmanovými nepřáteli a nutí je chovat se jinak - mimo své obvyklé vzorce chování. Nepřítel tak nelítostný a zákeřný, že se nezdráhá použít ani minulost a otvírat hrdinovi staré rány... Takže vskutku, příběh je opravdu velmi poutavým aspektem.

Děj jako takový je velmi plynulý a nijak neplýtvá časem. Atmosféra je správně ponurá, stále se něco děje, akce je dostatek a celkem rychle se cestuje z místa na místo. Podíváme-li se na to shora, může se dostavit oprávněný pocit ne úplně dobré konzistence a děj tak může působit mírně epizodicky.

Hlavní hrdina zde funguje svým způsobem jako jakýsi vypravěč, což mi přišlo velmi sympatické, takže jednotlivé textové bublinky je opravdu radost číst. Naopak dialogy jsou možná občas lehce prkenné a strojené, ale to není nic, co by ať už zdatný nebo začátečnický čtenář nezvládl.

U čeho se musím pozastavit (a co nevím, jestli úplně brát jako klad či zápor) je poměrně velké množství postav, které se objevují. Je zde totiž zastoupena většina známých kladných i záporných hrdinů z Batmanova světa. Rušivým elementem to určitě není, na jednotlivé charaktery je totiž radost pohledět, protože si s nimi autor opravdu vyhrál (obzvláště s těmi, co zastupují něžnější pohlaví). Stejně tak bych pochválil různorodost lokací, což je například krásně vidět na stylizaci Gothamu a Metropolis. V určité části příběhu se totiž Batman skuteně podívá do sousedního města a to rázem jako byste četli zcela jiný komiks. Co se potom (detailní) kresby týče, jedná se o vysoký standard, jaký je u Jima Leeho již zvykem a na kterou se výborně kouká. Zde bych rozhodně ještě vyzdvihl flashbackovou část, která je stylizovaná odlišně (akvarelově), ale neméně výborně. Graficky tedy zvládnuté na jedničku.

Suma sumárum je tedy první DCKK skvělou knihou s našlapaným příběhem, výbornou a přehlednou kresbou a svou vlastní duší (chcete-li atmosférou). Tím pádem je tedy perfektním úvodem do Batmanova světa a do DC vesmíru obecně. Ukončení cliffhangerem pak už jen nabádá k pořízení další knihy. Mimo těch dialogů se tedy určitě nezdráhám se říci, že kdyby se zde Warneři lehce inspirovali, vznikl by konečně špičkový film s Batmanem, na jaký fanoušci čekají od Nolanovské trilogie.

(Kniha obsahuje ještě jeden příběh a to konkrétně Detective Comics #27 (1939), kde se vůbec poprvé Batman vyskytl. Jelikož se jedná o těžké retro, beru jej jako příjemný bonus, avšak na konečné hodnocení vliv nemá).




+ krásná detailní kresba
+ vyladěný příběh
+ správně temná atmosféra
+ syrovost

- zbytečně moc postav
- některé dialogy
- překlad!!! (Ticho?! Jako vážně?!)

celkové hodnocení: 80 %

Komentáře (0)

Přidat komentář