DCKK: Batman: Ticho - část druhá

recenze

Batman: Ticho: Kniha druhá (2017) 4 z 5 / AuroN
Batman: Ticho: Kniha druhá

První kniha komiksového kompletu od DC nastavila laťku kvality poměrně vysoko a její koupě (pokud jste ji v té době stihli) se rozhodně vyplatila. V rámci celkem chytrého marketingového tahu je potom druhá kniha přímým pokračováním rozvyprávěného příběhu, mapující dnes již proslulý komiks Batman: Hush (druhá kniha mapuje konkrétně sešity #614-619 z roku 2003)

Netřeba nic prodlužovat. Na rovinu říkám, že komiks je to více než skvělý. Přesně pokračuje ve šlépějích svého předchůdce a kvalitou rozhodně nijak nezaostává. Navíc, přemýšlíte-li nad koupí prvního dílu, budete druhý potřebovat také, už jen minimálně kvůli úplnosti tohoto detektivního příběhu.

Ten totiž pokračuje přesně tam kde skončil. Epický dějový cliffhanger je zde uspokojivě dořešen a děj se svižně posunuje dále. Dává asi tak přibližně dvě chvíle k vydechnutí, při čemž ty nejsou nijak dlouhé a dialogy v nich rozhodně nenudí - ony vůbec ve druhé části tohoto story arcu jsou dialogy celkově lepší - stále se něco děje a vyprávění má příjemný eskalující spád. Dojde na jistá zásadní odhalení, která otřesou samotným hlavním hrdinou z nichž přirozeně to největší je identita nového padoucha, který s Batmanem manipuluje a pomalu jej přivádí až k paranoie. Celý děj se pak nese v ponurém, až temném duchu a atmosféra ze stránek přímo čiší.

Kresba samotná (autorem znovu Jim Lee) si nezaslouží nic jiného než chválu, protože se opět jedná o prvotřídní práci, která sama bez dialogů dokáže úplně v pohodě vyprávět celý příběh. Opět se vyskytují krásně vyobrazené a sympatické flashbackové sekvence, hrající podstatnou roli ve vyprávění.

Ani druhá část nešetří na postavách. I zde se vyskytne několik známých charakterů, ale jsou opět vtěsnány do děje velmi lehce a nijak nesráží kvalitu vyprávění. Ba naopak, některé dokáží příjemně zamíchat kartami v příběhu tak, že když už jste si mysleli, že víte, kdo ten Hush ve skutečnosti je, tak vás donutí pochybovat. Znalejší čtenáři mohou jistě některá odhalení vědět dopředu, nicméně i tak se jedná o zajímavé dějové zvraty.

Abych to shrnul, mohu říci, že druhá část je ještě o něco povedenější, než ta první. Nese si s sebou všechna pozitiva svého předchůdce, nicméně je ještě o něco svižnější, zajímavější a hlubší. Čtenář začátečník může být mírně zmaten z tolika vyskytujících se postav (kdyby jich ubylo, nic by se nestalo), nicméně domnívám se, že takový pocit prohloubí zájem o další knihy, potažmo o komiksy samotné. Co se překladu týče, nejsem zastáncem počešťování jmen (Selina Kylová, Harley Quinnová) a stejně tak nepochopím, proč je nutné přeložit ať už název nebo jméno Hush, ale nějaký důvod - krom toho jednoho na konci - to asi má.

Druhé číslo komiksového kompletu je tedy vyloženě povinnost každého Batmanovského fanouška. Dohromady s první knihou tvoří pěkný, celistvý a temný příběh o pomstě a zradě, který je globálně hodnocen nadprůměrně. A to už něco znamená.

(Bonusový komiks Detective Comics #33 (1939) je celkem humornou jednohubkou o Batmanově boji proti vzducholodi, střílející laserové paprsky a zlým Napoleonským doktorem Krugerem. Jak nápadité... )




+ krásná detailní kresba
+ vyladěný příběh
+ pochmurná temná atmosféra
+ hloubka

- zbytečně moc postav
- překlad

celkové hodnocení: 85 %

Komentáře (0)

Přidat komentář