Dcera zimy by Nikola

recenze

Dcera zimy (2021) 4 z 5 / obedova.pauza
Dcera zimy

“Jsou jen dva způsoby, jak se stát nesmrtelným - buď se narodíš jako bůh, anebo se staneš příšerou. My jsme to druhé."

Morana a její sestra Vesna jsou zosobněním “SMRTI A ŽIVOTA. Vždycky tomu tak ale nebylo. Kdysi dávno byly jen obyčejnými dívkami. Jedna veselá, plná života a radosti. Lidé ji měli rádi a ona zase měla ráda je. Ta druhá žila v ústraní. Ve stínu sestřiny záře. Nikdy si však nestěžovala, protože je přece jen něco spojovalo a to vzájemná láska.

A teď je spojuje i jejich prokletí. Podaří se jim ho zlomit nebo budou navěky odsouzené putovat mezi živými? Vesna, uvězněná v koloběhu znovuzrození a Morana, stále hledající způsob, jak sestru zachránit před krutým osudem.

Příběh inspirovaný slovanskou mytologií a pro mě veliké překvapení. Četlo se to totiž v podstatě samo a ku podivu mi nevadil ani fakt, že se děj odehrává ve dvou časových liniích. A to v době, kdy byly obě sestry pouhými smrtelnicemi a po té, když už Morana kráčí po světě pár set let a stále se jí nedaří vysvobodit Vesnu. Ta je totiž odsouzena umřít vždy během svého sedmnáctého roku života.

(SPOILER ZONE ->)

Morana a Vesna žijí ve vesnici. Jejich otec i matka umřeli a macecha je opustila. Starají se o sebe tedy sami. Veselá a bezstarostná Vesna je tak trochu model “Elain z populární knižní série od S. J. Maas. Oproti tomu Morana mi hrozně připomínala Nestu, kříženou Feyre..rovněž z knih víše zmíněné autorky. Zjednodušeně...Vesna je “rozmazlená křehká květinka a Morana se o ni musí starat. Obstarává potravu, snaží se je udržet naživu a její sestra ji v tom občas ne úplně pomáhá.
Vesna se touží vdát za prince a zajistit si tak “pohádkový život. Princ si naší hrdinky skutečně všimne, než jej ale stačí okouzlit, Morana ji omylem polije šaty vínem...následuje hádka. Rozzuřené sestry se od sebe snaží odtrhnout soused, do kterého je tak trochu zakoukaná právě Morana...jenže Vesna jej v zápalu boje bodne.
Nebohý chasník tak umírá a Morana přinutí sestru, aby tvrdila, že jej zabila ona. Vesna si přece má vzít prince a Morana se o sebe dokáže postarat sama.
Tragédie tak naše sestry rozděluje. Moranu zažene hluboko do lesů, kde se seznámí s tajemnou “babou Jagou a Vesnu do královského paláce. Ve snaze zachránit jedna druhou se však připletou pod nohy temné magii.
Morana se tak stává “nesmrtelnou, kráčí světem a nemůže zemřít. Oproti tomu Vesna žije pouze sedmnáct let, a pak si ji smrt vždy o nejkratší den v roce najde a ona umírá.

Sestry se tak celá staletí snaží najít způsob, jak zbavit Vesnu onoho začarovaného kruhu v podobě znovuzrození. Jenže po poměrně strastiplné cestě zjišťují, že to vlastně nejde. Vesnin život je totiž spojen s životem “čaroděje Kostěje. A protože on je v naší “pohádce tím padouchem, po jeho odstranění Vesna umírá, ale tentokrát už skutečně a naposledy. Morana oproti tomu byla pouze “vedlejší škodou celé kletby a její pouť po zemi tak nikdy neskončí.


Dcera zimy Dcera zimy Vladimíra Šebová

Věčný život jako prokletí. Moderní fantasy, ve které ožívají slovanští bohové i bestie. Moranu a její sestru Vesnu černá magie navždy uvěznila ve světě živých. Před Moraninou krutostí se smrtelníci třesou, ale ona jen touží zachrá... více


Komentáře (0)

Přidat komentář