David Michie: Dalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu

recenze

Dalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu (2020) / RenataP
Dalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu

Další díl Dalajlamovy kočky slibuje čtyři tlapky duchovního úspěchu. Čtyři tlapky, které mají drápky, jimiž se za vás zachytí... a možná už v průběhu čtení pochopíte, o jaké pilíře duchovního úspěchu jde.

Zase se ponořit do průzračného vzduchu himalájských hor a cítit pod rukama hebkou srst dalajlamovy kočky, která mne znovu pozve do pestrého světa příběhů, které vyslechla nebo jich byla osobně účastna?
To beru!
Miluju právě tyhle kočičí části, jsou pro mne ty nejsladší. A prozradím, že nás Jeska, dalajlamova kočka, pozve do hodně tajných zákoutí kočičího života a to jak praktického zvířecího, tak i toho duchovního. A tam jsem byla velmi překvapená, protože „kočka je taky jenom člověk“, dalo by se říci.
Z lidského hlediska tu najdeme několikero lidských příběhů, které se sbíhají do čtyř základních pilířů moudrosti a životního úspěchu. Ten se nám sice odhalí až ke konci příběhu, ale celou dobu je podvědomě tušen.
Můžeme si pak měrou tak vrchovatou, jak nastavený je náš vlastní život, naordinovat přemýšlení nad těmi lidskými příběhy a emocemi, i jejich vyústěními. Svět má logiku, ale někdy je zcela mimo náš západní svět nebo naše přemýšlení, ve kterém jsme byli vychováni. Ostatně často je i proti zdánlivé přirozenosti, ve které žijeme. Z jednoduchého důvodu – protože lidská přirozenost je úplně jiná.
Ale to už bych se dotýkala témat, u kterých je potřeba, aby si je prožil každý sám a v knize osahal dle svého.
Všední den a všední večer ovšem Dalajlamova kočka a čtyři tlapky duchovního úspěchu zjemní nádherně. A ještě lépe se tak stane, když necháte veškerou práci na audioknize a Ivana Jirešová vám svým jasným hlasem všechno převypráví sama. Hodí se…a sedí mi.
A to o sobě mohu říct, že jsem audioknižní maniak a dost náročná na to, aby mi hlasy byly do ucha příjemné. A věřím, že Ivana Jirešová sama zůstala obohacena tímto nádherným příběhem a dotkla se těch čtyřech tlapek duchovního úspěchu. Ono to totiž ani jinak nejde.
Dalajlamova kočka totiž vždycky zanechá hlubokou rýhu v duši čtenářově.
Jste-li z těch, kdož hledají v dalajlamových kočkách hluboké duchovní moudro a milují to povídání si s dalajlamou, bude vaše rýha silnější a hlubší. Toho se totiž v knihách vždycky dočkám a těším se na ty drobné okamžiky. Upřímně, já bych mohla mít celou knihu složenou jen z toho!
No ale to nejde, a příběh je tu oproti jiným trošku akčnější, víc lidský, víc dospělý… možná i trošku složitější. Ale ano, mohou být čtenáři, kterým se právě o to budou „čtyři tlapky duchovního úspěchu“ líbit víc než předchozí díly.
O autorovi:
David Michie se narodil v Zimbabwe, studoval v Jižní Africe, žil v Londýně a nyní bydlí s rodinou v australském Perthu. Řadu let seznamuje čtenáře s tím, jak se v uspěchaném světě buddhisticky uklidnit. Jeho série o Dalajlamově kočce sklidila úspěch na celém světě a i u nás všechny jeho knihy postupně vychází. Na stránkách www.davidmichie.com se o něm můžete dozvědět víc aktualit.
Suvicka.cz

Komentáře (0)